Jump to content

Višnja.Zadro

Korisnik
 • Broj objava

  6
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O Višnja.Zadro

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

67 pregleda profila
 1. Da, izgleda da je namjera povećati parcelu za što veću izgradnju. U postupku sam upisa služnosti na sudu ali je sve odgođeno zbog virusa. Međutim nije mi jasno da netko može samo tako spojiti parcelu i od puta prenamijeniti je u građevinsku??? Tko uopće o tome odlučuje i tko to može spriječiti??? Kao što kažete sve je kod nas moguće ništa nije isključeno. Ima još jedna nebuloza. Čestica da bi dobila građevinsku dozvolu mora imati prilazni put , taj put o kojem pričam je put u naravi i put u katastru i prema Zakonu o cestama nerazvrstana cesta bez obzira što se nije općina na tu česticu upisala, jer je vlasnik ex lege. Ali je u zemljišnim knjigama upisana fizička osoba kao vlasnica i ja bi za gradnju trebala služnost od te vlasnice koja u stvari nije vlasnica. Ta žena služnost mi ne da, a da mi i dade služnost, dozvolu ne mogu dobiti jer bi u tom slučaju imala dvije služnosti koje ne mogu biti. I moja parcela postaje bezvrijedna, a njena spajanjem postaje višestruko vrijedna jer se može graditi umjesto 3 , 5 stambenih jedinica. Ja to zovem zlouporabom položaja? Kako drugačije.
 2. Probali razgovarati ali izgleda ništa od toga. Radi se naime o tome da osoba koja je upisana kao vlasnik na čestici koja je put, je i vlasnica čestice koja je paralelna sa česticom puta i ima u planu spojiti te dvije čestice( ova druga čestica je preuska za gradnju) te praktički obrisati česticu puta i napraviti veću građevinsku česticu koja će po PP imati uvjete gradnje 5 stambenih jedinica. S druge strane ako to nije nerazvrstana cesta ,( ako se općina ne upiše) parcela koja je iza moje i na kojoj moj sin namjerava graditi obiteljsku kuću ne može dobiti građevinsku dozvolu jer nema pristupnu cestu. Kad bi se općina upisala onda bi pristup bio preko te čestice koja bi postala nerazvrstana cesta i dobio bi služnost preko parcele gdje je moja kuća. Ne upisom općine moja parcela postaje praktički bezvrijedna, a pogoduje se investitoru za gradnju apartmana. Može li se ovako jednostavno obrisati čestica puta koja je od revizije posjeda put i ako ne može, kako spriječiti takav pokušaj?
 3. Hvala na iscrpnom odgovoru.
 4. Ta cesta nije moja i u interesu mi je da postane javna cesta, odnosno vlasništvo JLS što prije. Kako postupiti u slučaju da JLS odbija, ili jednostavno odugovlači takav upis? Kod nas je sve moguće
 5. U mojem slučaju se radi o tome da cesta kao cesta postoji u naravi, da se konzumira od većeg broja korisnika možda i više od 300 godina, ali samo do poljoprivrednih parcela. Sada je tamo samo jedan objekat, moj i postoje neka tumačenja da moraju postojati barem dva objekta da bi to bila nerazvrstana cesta. ???? Ona u naravi i jeste nerazvrstana cesta i u katastru se i vodi kao put, prolaz. Da li postoje ikakve pravne poteškoće oko upisa vlasništva JLS na navedenom putu?
 6. Imam jedno pitanje. Radi se o parceli koja se u katastru vodi kao put, prolaz od kad je formirana, odnosno od kad postoje zemljišne knjige, ali je u zemljišnim knjigama upisana kao vlasništvo 1/1 privatne osobe. Parcela i izgleda kao put. Širine je 5 m i dužine 52 m, omeđena visokim suhozidovima. Po navedenoj parceli se dolazilo do nekoliko parcela i nikad nitko nije stavio primjedbe za prolazak. Navedenom parcelom dolazim do svoje parcele na kojoj sam napravila kuću temeljem suglasnosti za služnost. ( služnost nije upisana u zemljišne knjige, ali je potpisana kod javnog bilježnika i kao takva bila je dovoljna za ishođenje građevinske dozvole). Osim moje kuće nema izgrađene niti jedne druge kuće do koje se trenutno dolazi sa tim putem, ali je svojevremeno postojala čestica na kojoj su bile neke staje i ta čestica se vodi kao čestica zgrade. Tom česticom se dolazilo, a i sad se dolazi do još nekoliko drugih poljoprivrednih čestica. Moje pitanje glasi, da li postoji osnova da se Općina upiše kao vlasnik, odnosno da izvrši izvlaštenje navedene čestice i navedenu parcelu upiše kao nerazvrstanu cestu? Štoviše, zato što je u toj parceli položena struja i voda i za moju kuću i za još jednu kuću ispred moje i nikad se nitko nije suprotstavio navedenom. Isto tako , dioba između mojih potomaka koja je izvršena 1940 godine napravljena je između 3 brata od kojih je jedan dobio parcelu( na kojoj sam napravila kuću), do koje se dolazilo sa navedenim putem, a koja je bila vinograd koji se je obrađivao sve do domovinskog rata. Dakle, navedena parcela je put u naravi više od 100 godina, što ja znam, a možda i puno više, ali nažalost ti koji to znaju više nisu živi. Hvala na odgovoru.
×
×
 • Napravi novi...