Jump to content

Višnja.Zadro

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

185 pregleda profila
  1. A što napraviti ako Općina odbija to napraviti? S druge strane o tome ovisi izdavanje građevinske dozvole na cestici koja se nalazi iza te kuće i koja ima služnost koja je dana ispred kuće i koja služnost je upisana u sud?
  2. Poštovani Čestica kojom dolazim do kuće je od revizije posjeda 1954. upisana u katastru kao put, prolaz. Korištena je , a i formirana kao put od postanka zemljišnih knjiga. Nikad nije bila ništa drugo nego put. Duga je oko 50 m i široka 5 m a na svome kraju je proširena i predstavlja okretište. U zemljisnim knjigama upisana je na privatnu osobu, a ista osoba ima još jednu česticu koja je paralelna sa tim putem i koja nema dovoljnu širinu za gradnju te ista želi te dvije čestice pripojiti da dobije dovoljnu širinu za gradnju. U tom putu su ukopane komunalije, struja već 40 godina a voda 20, telefon 10. Za0 gradnju nam je trazen ugovor o pravu korištenja navedene parcele 2002 godine, dakle prije Zakona o cestama 2014. Inače, po toj parceli se dolazi do naše kuće i do još tri manje parcele od kojih se jedna vodi kao čestica zgrade jer su davno prije na njoj bile staje. Nas problem je u tome što iza kuće imamo gradevinsku parcelu na kojoj naš sin želi graditi kuću za sebe i mi smo preko naše parcele ispred postojeće kuće upisali služnost. Dakle, do novog objekta bi se dolazilo preko čestice puta koja je u vlasništvu privatne osobe i dalje služnošću ispred naše kuće, ali ured odbija izdati dozvolu jer je vlasnica ove parcele puta uložila prigovor u smislu da parcela nema priključenje na prometnu površinu, odnosno ima preko te parcele ali ona smatra da nema jer je parcela njezino privatno vlasništvo, bez obzira što je u naravi put i što se u katastarskom operatu vodi kao put.Općina se odbija upisati na parcelu puta i proglasiti je nerazvrstanom cestom jer u tom slučaju na čestici koja je paralelna sa putom se više ne može graditi jer ista ne ispunjava urbanističke uvjete. Kad bi se proglasio put građevina bi morala odstupiti 5 m, te s druge strane 3 m, nakon čega bi ostalo samo 4 m za zgradu. Dakle želi ovoj vlasnici pogodovati, a u isto vrijeme nama nanoseći štetu. Dovedeni smo pred zid, imamo građevinsku česticu sa gotovim projektom i ne znamo što dalje. Na koji način prisiliti Općinu da se upiše? Oni kažu da tu ulicu nemaju u prostornom planu a da mi imamo sluznost. Kažu da parcela ne zadovoljava uvjete da bude nerazvrstana cesta, iako vodi do naše kuće gdje je 9 apartmana ,dakle 9 vlasnika, etažirano sa uporabnom dozvolom, te još do tri manje parcele. MI sluznost nikad nismo tražili, sklopili smo ugovor o pravu korištenja navedene parcele koji je bio dovoljan za dozvolu 2002. Godine sa sadašnjom vlasnicom i njenom pokojnom majkom. . Što bi bilo da nismo radili kuću? Kako bi do svojih ostalih parcela dolazili njihovi vlasnici? Urbanistički plan Općine predviđa da građevinska parcela na prometnu površinu ostvaruje priključenje i preko puteva u naravi i puteva u katastarskom operatu. Zar to nije dovoljno? Kako razriješiti ovu situaciju? Lp
  3. Poštovani Imam sličan problem. Čestica kojom dolazim do kuće je od revizije posjeda 1954. upisana u katastru kao put, prolaz. Korištena je , a i formirana kao put od postanka zemljišnih knjiga. Duga je oko 50 m i široka 5 m a na svome kraju je proširena i predstavlja okretište. U zemljisnim knjigama upisana je na privatnu osobu, a ista osoba ima još jednu česticu koja je paralelna sa tim putem i koja nema dovoljnu širinu za gradnju te ista želi te dvije čestice pripojiti da dobije dovoljnu širinu za gradnju. U tom putu su komunalije, a za gradnju nam je trazen ugovor o pravu korištenja navedene parcele 2002 godine, dakle prije Zakona o cestama 2014. Inače, po toj parceli se dolazi do naše kuće i do još tri manje parcele. Nas problem je u tome što iza kuće imamo gradevinsku parcelu na kojoj naš sin želi graditi kuću za sebe i mi smo preko naše parcele ispred postojeće kuće upisali služnost ali ured odbija izdati dozvolu jer je vlasnica ove parcele puta uložila prigovor u smislu da parcela nema priključenje na prometnu površinu. Općina se odbija upisati na parcelu puta i proglasiti je nerazvrstanom cestom jer u tom slučaju na čestici koja je paralelna sa putom se više ne može graditi jer ista ne ispunjava urbanističke uvjete. Dakle želi ovoj vlasnici pogodovati, a u isto vrijeme nama nanoseći štetu. Dovedeni smo pred zid, imamo građevinsku česticu sa gotovim projektom i ne znamo što dalje. Na koji način prisiliti Općinu da se upiše? Oni kažu da tu ulicu nemaju u prostornom planu a da mi imamo sluznost. Kažu da parcela ne zadovoljava uvjete da bude nerazvrstana cesta, iako vodi do naše kuće gdje je 9 apartmana ,dakle 9 vlasnika, i još do tri manje parcele. MI sluznost nikad nismo tražili, sklopili smo ugovor o pravu korištenja navedene parcele koji je bio dovoljan za dozvolu 2002. Godine sa sadašnjom vlasnicom i njenom pokojnom majkom. . Što bi bilo da nismo radili kuću? Kako bi do svojih ostalih parcela dolazili njihovi vlasnici? Lp
  4. Da, izgleda da je namjera povećati parcelu za što veću izgradnju. U postupku sam upisa služnosti na sudu ali je sve odgođeno zbog virusa. Međutim nije mi jasno da netko može samo tako spojiti parcelu i od puta prenamijeniti je u građevinsku??? Tko uopće o tome odlučuje i tko to može spriječiti??? Kao što kažete sve je kod nas moguće ništa nije isključeno. Ima još jedna nebuloza. Čestica da bi dobila građevinsku dozvolu mora imati prilazni put , taj put o kojem pričam je put u naravi i put u katastru i prema Zakonu o cestama nerazvrstana cesta bez obzira što se nije općina na tu česticu upisala, jer je vlasnik ex lege. Ali je u zemljišnim knjigama upisana fizička osoba kao vlasnica i ja bi za gradnju trebala služnost od te vlasnice koja u stvari nije vlasnica. Ta žena služnost mi ne da, a da mi i dade služnost, dozvolu ne mogu dobiti jer bi u tom slučaju imala dvije služnosti koje ne mogu biti. I moja parcela postaje bezvrijedna, a njena spajanjem postaje višestruko vrijedna jer se može graditi umjesto 3 , 5 stambenih jedinica. Ja to zovem zlouporabom položaja? Kako drugačije.
  5. Probali razgovarati ali izgleda ništa od toga. Radi se naime o tome da osoba koja je upisana kao vlasnik na čestici koja je put, je i vlasnica čestice koja je paralelna sa česticom puta i ima u planu spojiti te dvije čestice( ova druga čestica je preuska za gradnju) te praktički obrisati česticu puta i napraviti veću građevinsku česticu koja će po PP imati uvjete gradnje 5 stambenih jedinica. S druge strane ako to nije nerazvrstana cesta ,( ako se općina ne upiše) parcela koja je iza moje i na kojoj moj sin namjerava graditi obiteljsku kuću ne može dobiti građevinsku dozvolu jer nema pristupnu cestu. Kad bi se općina upisala onda bi pristup bio preko te čestice koja bi postala nerazvrstana cesta i dobio bi služnost preko parcele gdje je moja kuća. Ne upisom općine moja parcela postaje praktički bezvrijedna, a pogoduje se investitoru za gradnju apartmana. Može li se ovako jednostavno obrisati čestica puta koja je od revizije posjeda put i ako ne može, kako spriječiti takav pokušaj?
  6. Ta cesta nije moja i u interesu mi je da postane javna cesta, odnosno vlasništvo JLS što prije. Kako postupiti u slučaju da JLS odbija, ili jednostavno odugovlači takav upis? Kod nas je sve moguće
  7. U mojem slučaju se radi o tome da cesta kao cesta postoji u naravi, da se konzumira od većeg broja korisnika možda i više od 300 godina, ali samo do poljoprivrednih parcela. Sada je tamo samo jedan objekat, moj i postoje neka tumačenja da moraju postojati barem dva objekta da bi to bila nerazvrstana cesta. ???? Ona u naravi i jeste nerazvrstana cesta i u katastru se i vodi kao put, prolaz. Da li postoje ikakve pravne poteškoće oko upisa vlasništva JLS na navedenom putu?
  8. Imam jedno pitanje. Radi se o parceli koja se u katastru vodi kao put, prolaz od kad je formirana, odnosno od kad postoje zemljišne knjige, ali je u zemljišnim knjigama upisana kao vlasništvo 1/1 privatne osobe. Parcela i izgleda kao put. Širine je 5 m i dužine 52 m, omeđena visokim suhozidovima. Po navedenoj parceli se dolazilo do nekoliko parcela i nikad nitko nije stavio primjedbe za prolazak. Navedenom parcelom dolazim do svoje parcele na kojoj sam napravila kuću temeljem suglasnosti za služnost. ( služnost nije upisana u zemljišne knjige, ali je potpisana kod javnog bilježnika i kao takva bila je dovoljna za ishođenje građevinske dozvole). Osim moje kuće nema izgrađene niti jedne druge kuće do koje se trenutno dolazi sa tim putem, ali je svojevremeno postojala čestica na kojoj su bile neke staje i ta čestica se vodi kao čestica zgrade. Tom česticom se dolazilo, a i sad se dolazi do još nekoliko drugih poljoprivrednih čestica. Moje pitanje glasi, da li postoji osnova da se Općina upiše kao vlasnik, odnosno da izvrši izvlaštenje navedene čestice i navedenu parcelu upiše kao nerazvrstanu cestu? Štoviše, zato što je u toj parceli položena struja i voda i za moju kuću i za još jednu kuću ispred moje i nikad se nitko nije suprotstavio navedenom. Isto tako , dioba između mojih potomaka koja je izvršena 1940 godine napravljena je između 3 brata od kojih je jedan dobio parcelu( na kojoj sam napravila kuću), do koje se dolazilo sa navedenim putem, a koja je bila vinograd koji se je obrađivao sve do domovinskog rata. Dakle, navedena parcela je put u naravi više od 100 godina, što ja znam, a možda i puno više, ali nažalost ti koji to znaju više nisu živi. Hvala na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija