Jump to content

antonely

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav! Imam situaciju u firmi pa ako mi netko od Vas može pomoći. Radnik bi trebao ići na ročište zbog bivše firme jer se tamo prije puno godina desila ozljeda a on je svjedok tomu, pa me zanima kako napisati "ispričnicu" za njega jer zbog posla on nikako na to ročište ne može otići jer je u skroz drugom gradu i neizvedivo je. Pa ako mi netko može pomoći sa izgledom samog toga, kaj tu treba sve pisati? Puno hvala!
  2. Propisali smo da ako radnik odbije testiranje da se smatra da je pod utjecajem alkohola. Onaj koji je odbio testiranje može dobrovoljno izjaviti da će na svoj trošak izvršiti analitu tjelesnih tekućina na prisutnost na alkohol u zdr. ustanovi uz prisutnost ovlaštene osobe. Vrijeme koje provede van firme radi utvrđivanja ne tretira se kao vrijeme provedeno na radu. Radnici se s time, naravno, ne slažu i sad traže "dlaku u jajetu" i spominju da oni znaju da negdje u zakonu mora takvo nešto biti. Ja sam isto mišljenja da toga u zakonu nema (barem ne u zakonu o zaštiti na radu) gdje piše da poslodavac sam određuje i propisuje na koji način će vršiti alkotestiranje i cijeli postupak oko toga. Pa me baš zanimalo da li možda netko zna više od mene u vezi toga, da je bolje upućen, da negdje zbilja postoji takva odredba u kojoj piše ako on ide vaditi krv u kojem vremenskom razdoblju se to mora obaviti da bi bilo važeće (npr. max 3 sata nakon odbijanja testiranja) i da ako recimo se pokaže da je nalaz negativan da to onda ne ide na trošak radnika.
  3. Pozdrav! Molim Vas Vaše mišljenje oko situacije s pravilnikom o alkotestiranju. U firmi je donešen Pravilnik o alkotestiranju, u njemu između ostalog piše da se radnik može alkotestirat i u firmi i na terenu, da ako odbije ima pravo tražiti da ide u zdravstvenu ustanovu tražiti da se vadi krv kako bi se dokazalo je li pod utjecajem ili ne. Mene zanima da li negdje u nekom Zakonu piše ( i u kojem Zakonu) u kojem vremenskom razmaku radnik mora obaviti to vađenje krvi da bi to bilo važeće i da li negdje piše o čijem je to trošku. Mi smo propisali da je to na trošak radnika, ali šta ako se dokaže da radnik nije pod utjecajem alkohola? Da li ga i dalje možemo teretiti? Po nama da, jer ono vrijeme koje će on provesti na vađenju krvi je gubitak za firmu. Hvala na odgovorima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija