Jump to content

samoja82

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Jasno da...htjela sam ja i ranije reagirati i tuzbom i svime, ali majka je bila u šoku i bojala se da bi izgubila tuzbu, iako sam ju uvjeravala da obzirom na tonu prekršaja nema mogućnosti za to. Uglavnom, kada smo poslodavca pitali za otpremninu, rekli su da je rok za to prošao i da ne može dobiti ništa. Zbog toga sam se i obratila Vama, jer sve mi je to sumnjivo, a obzirom na sve do sad, očito je da ne postupaju u skladu sa zakonom. Dakle Vaš prijedlog bi bio da ih pisanim putem (s povratnicom) pozovemo na isplatu iste i nakon nekog razumnog roka, ako ne odgovore, dignemo tužbu?
  2. Odluka o otkazu je zaprimljena 25.3. putem emaila, a majka je sa 20.3. odjavljena s mirovinskog. U odluci stoji da je otkaz dan 19.12.2019 te da od tog datuma teče otkazni rok u trajanju od 3 mjeseca. Odluka o otkazu je poslana i poštom (običnom, ne preporučenom) nekih 10ak dana kasnije. Dakle, ona je odrađivala otkazni rok, a da nije ni znala da je na njemu. Poslodavac nema niti RV niti sindikat.
  3. Pozdrav! Odluka o otkazu je zaprimljena 25.3. putem emaila, a majka je sa 20.3. odjavljena s mirovinskog. U odluci stoji da je otkaz dan 19.12.2019 te da od tog datuma teče otkazni rok u trajanju od 3 mjeseca. Odluka o otkazu je poslana i poštom (običnom, ne preporučenom) nekih 10ak dana kasnije. Majka želi ostvariti prava koja ima u slučaju otkaza.
  4. Poštovani, Zamolila bih za savjet. Majka je dobila poslovno uvjetovani otkaz. Prije isteka otkaznog roka (za kojeg nije ni znala da odrađuje) napunila je 60. godina. Naime, poslodavac je poslao odluku o poslovno uvjetovanom otkazu 5 dana nakon što ju je odjavio s burze, putem e-maila (zbog korone). Nadalje, u odluci o poslovnom otkazu se navodi kako je isti zbog gospodarskih razloga, no korona nije bila aktualna u mjesecu kada je otkaz dan, dapače poslodavac u istom mjesecu u kvartalnom izvještaju za Zagrebačku burzu navodi porast prihoda od x%. Dodatno, u odluci o otkazu nije navedeno niti pravo radnika na zakonsku otpremninu, niti rok za žalbu niti išta..ne mogu se trenutno sjetiti kako se to zove, ali se odnosi na zaštitu prava radnika. Majka se od stresa razbolila te se prijavila na burzu radi ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje. Time se stavila u nepovoljan položaj jer je time "pristala" na sve njihove nepravilnosti. Također, poslodavac je naveo da zatvara sve poslovnice i daje otkaz svim radnicima, no ostavio je 5 radnika na neplaćenom godišnjem što se može smatrati dodatnom diskriminacijom. Nakon mjesec dana je ponudio novi ugovor, ovaj put samo na mjesec dana (prethodni je bio u trajanju od 26.5 godina, na neodređeno i minimalac) što je majka odbila jer zdravstveno trenutno nije u stanju, a i logično nakon svega ovoga za takvog poslodavca ni ne želi raditi jer ugovor neće biti produžen i ona gubi pravo na otpremninu jer se radni odnos zasniva ispočetka. Ovo je sve laički naše tumačenje pa bih molila i za Vaše mišljenje što možemo odnosno da li išta možemo učiniti. Isprike na dužem postu, no htjela sam dati čim više relevantnih informacija kako bih dobila konkretniji odgovor. Zahvaljujem unaprijed.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija