Jump to content

EditaC

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, molim savjet: diplomirala sam u siječnju, no propustila se prijaviti na HZZO u roku od 30 dana. Na službenoj stranici mi piše da još uvijek imam važeće osiguranje. I tijekom faksa i nakon diplome zaposlena sam na ugovor o djelu, a ako se ne varam doprinosi za zdravstveno kod ugovora o djelu su 7,5 %? Uglavnom, ugovor mi ističe 30.6., te bih se prijavila kao nezaposlena osoba. Zanima me hoće li to biti moguće s obzirom da na stranici HZZO-a piše sljedeće "Ako je navedeni rok od 30 dana od prestanka radnog odnosa istekao, a osoba status ne može steći kao npr. član obitelji po bračnom drugu ili po nekoj drugoj osnovi osiguranja utvrđenom Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, onda se obvezna osigurati na obvezno zdravstveno osiguranje na način da prava i obveze iz obveznog zdravstvenog osiguranja stječe pod uvjetom da je prethodno jednokratno uplaćen doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje na najnižu osnovicu za obračun doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, od dana prestanka ranijeg statusa osigurane osobe, a najdulje za razdoblje od 12 mjeseci".. Ne znam što bi bila "neka druga osnova" i općenito mi je sve to skupa nerazumljivo, pa me zanima na koji način mogu biti zdravstveno osigurana nakon 30.6., te hoću li morati nešto platiti i koliko? Unaprijed hvala na odgovoru i razumijevanju
  2. Ne znam jesam li pogodila podforum, ali evo, moj problem je sljedeći: Dečko i ja smo ugradili klimu i vanjska jedinica je na našem balkonu. Od početka ugradnje ta vanjska jedinica curi bez obzira na kondenzacijsku cijev koja bi trebala odvoditi vodu sa balkona. Majstor koji nam je klimu montirao dolazio je u nekoliko navrata kao "popraviti" svaki put nekim gerilskim metodama (npr. oblaganjem klime silikonom). To su bila privremena riješenja i svaki put bi klima opet curila. Sada imam problem sa susjedom koja živi ispod mene i kaže da joj sve kapa na njen balkon, a spominje i tužbu. Važna napomena je da su nam tog majstora preporučili u trgovini u kojoj smo klimu kupili, i mi smo pretpostavili da je on ovlašteni serviser. Ispostavilo se da je po struci električar i da nije specijaliziran za ugradnju klime, nigdje ne mogu naći ni to ima li registrirani obrt. Naravno, kada neovlašteni serviser montira klimu mi gubimo garanciju, no opet napominjem - preporučili su nam ga u toj trgovini. Ne znam uopće što poduzeti u ovoj situaciji, mogu li djelovati protiv tog majstora, trgovine ili što da radim? Može li me susjeda tužiti? Unaprijed zahvaljujem.
  3. Pozdrav, imam status redovnog studenta i voljela bih se baviti freelance radom preko stranica kao što su Fiverr i Upwork. Zanima me hoću li zbog toga izgubiti status redovnog studenta (također primam stipendiju) te na koji način me se oporezuje ako sam student, a novci mi sjedaju na račun bez studentskog ugovora? Do sad nisam uspjela doći do nekakvih cjelovitih informacija - neki su mi rekli da mogu freelanceati samo ako otvorim obrt ili tvrtku (što ne namjeravam jer mi je cilj zadržati studentska prava), a neki da mogu raditi normalno i zarađivati dokle god nakon svake uplate na moj račun ispunim joppd obrazac. Također sam čula da je jedna od opcija primati novce na paypal račun, i da se u tom slučaju moj prihod ne oporezuje ako ga ostavim na paypalu i koristim samo za internet kupnju. S obzirom na to da se bavim umjetničkim radom, bi li autorski ugovor bio dobra opcija? Kako takav ugovor funkcionira kada je poslodavac iz inozemstva, i bih li izgubila studentska prava? Ako itko ima bilo kakvu korisnu informaciju, unaprijed se zahvaljujem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija