Jump to content

bumbar56

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Na koji način mogu tražiti najam? Dogovorom ili putem suda? Također da li postoji način da ukoliko ne možemo uzeti dio kuće da barem uzmemo jedan od pomoćnih objekata koje on koristi npr. garaža za auto (i sa tom garažom bi ja i majka dobili manje nego što nam pripada, ali barem nešto), ili je praksa, da on koristi 1/2 umjesto 1/3 svega, a ja mu ne mogu ništa? Ukoliko on ne pristane(a neće) na bilo koji dogovor, osim ukoliko s tim ugovorom dobiva 50% kuće i isto toliko zemljišta, možemo li ga izvlastiti pa da mi platimo sve što je njegovo, po cijeni koju odredi sud? Ili da on isplati nas, ali naravno ne za 1/2, nego za 2/3 vrijednosti.
  2. Do dogovora na žalost neće doći jer druga strana bez obzira na zakon smatra da joj pripada polovina kuće. Još jedno pitanje. Na zemljištu nije samo kuća, nego zemljište podrazumjeva više spojenih parcela od kojih je na jednoj kuća, na drugoj vrt, trećoj vinograd, četvrtoj maslenik. Također zemljište nije bračna stečevina. nego je otac dobio u nasljedstvo. Što se tiče kuće, nju su napravili otac i majka za vrijeme braka, te je kuća bračna stečevina. Može li se na temelju tog pokrenuti zahtjev za naknadno pronađenoj imovini, pa se majka na raspravi očitovati da je navedeno bračna stečevina.
  3. zemljište je bilo na raspravi, te je svakom pripala 1/3. tako sam isčitao iz prava o nasljeđivanju, jer to spada pod 1. nasljedni red, mada su otac i majka skupa gradili kuću, pa bi bilo logično da polovica pripadne majci, a druga polovica da se dijeli na 3 dijela. Sad neznam, što je ispravno?
  4. Poštovani, situacija je slijedeća. Obiteljska kuća nakon smrti oca, nije bila predmet ostavinske rasprave. Sad je kuća legalizirana te bi trebala biti podjeljena i etažirana. Prema zakonu koliko sam shvatio kuća i zemljište se dijeli na 3 jednaka dijela. Pola kuće koristimo ja i majka, a drugu polovicu koristi brat, koji je samovoljno uzeo polovicu kuće, te polovinu pomoćnih objekata koje je uzeo bez odobravanja ostalih. Majka ima malu mirovinu, te je ja uzdržavam, te živi relativno lagodnim životom. koliko je to moguće, dok je drugi sin ne podnosi, stalno je napada i vrijeđa je, te joj govori da ona nema ništa, te nema pristup nego samo polovini kuće. Znači brat polaže pravo da je njegova polovina kuće, te da ostala polovina pripada meni i majci. Sad da bi imali mir, te da moja djeca kasnije nemaju problema odlučili smo riješiti stvar, te navedeno dati na sud. E sad pošto su sudovi spori, a majka lošeg zdravlja odlučila je da svoj dio radi svega navedenog želi ostaviti meni. Kako da se to napravi prije sudskog procesa. Može li se staviti ugovor o uzdržavanju ili oporuka gdje je navedeno da ona meni ostavlja svoj dio kuće koji joj zakonom pripada, a bez da je završena podjela odnosno etažiranje. Također pošto sam i ja lošeg zdravlja da li se može navesti da ukoliko ja umrem prije nje, da sve ostane mojoj supruzi, odnosno djeci. Znači treba nam ugovor koji se ne može osporiti, te da brat ne može tražiti nužni dio na račun majke, a 1/3 koja mu pripada na račun oca ne želimo mu osporiti jer smatramo da je to njegovo i da mu pripada. Hvala na odgovoru
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija