Jump to content

Vogel

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je Vogel objavio

  1. prije 11 sati , Matrix je napisao:

    Pa i nećete određivati nasljednike poslije njegove smrti, već oporukom odrediti djecu kao nasljednike i istovremeno oporukom u korist supruga osnovati osobno pravo služnosti koje će prestati njegovom smrću ili odreknućem. 

    Hvala na odgovoru!

    Sta tocno moram napisati u takvoj oporuci , vezano za osobno pravo sluznosti za svog muza? Kako da sastavim takvu oporuku, a da ne napravim pravnu pogresku? Ima li negdje naci primjer takvih oporuka? Hvala na pomoci.

     

    prije 6 sati , miroslav6 je napisao:

    Tko je sve vlasnik te kuce? Vi i jos netko? Vi koristite prizemlje, a druga osoba kat/ostatak? Je li kuca etazirana, mislite li etazirati ako nije, moze li se etazirati? On nije otac te djece pretpostavljam?

    Oporuka napisana na takav nacin vrijedi.

    Vas suprug ce u slucaju smrti isto imati pravo na tu kucu, ako mu Vi to ne ostavite, moze traziti nuzni dio (ako nece biti namiren iz ostatka Vaseg nasljedstva). Bez oporuke njegovo pravo ce biti 1/4, ili 1/8 u slucaju nuznog dijela ako on nece biti naveden u oporuci.

    Ja sam vlasnik te nekretnine, djeca su iz prvog braka. Kuća se može fizicki odvojiti na prizemlje i kat, jer ima dodatno odvojeni ulaz na kat. Pošto prizemlje renoviramo skupa sa mužem, zato i želimo u slučaju moje smrti da on nastavi koristiti taj dio. Ne namjeravam etazirati, jer kasnije kuca će pripasti jednom od moje djece u cijelosti, a drugo dijete će dobiti drugi objekt na tom terenu. Nekretnina je kupljena poslje smrti pokojnog muža, tako za moju djecu to nije dio ostavštine njihovog oca, nego isključivo moja. 

  2. Hvala na odgovoru. Nisam bila precizna. U oporuci sam htjela navesti samo njega, jer jos nisam sigurna kome bi od djece ostavila nekretninu. Momentalno zelim osigurati samo njega na neki nacin. A poslje i njegove smrti da to pripade  nekom od djece. Procitala sam vas odgovor jednoj osobi, da ne moze sastaviti oporuku na muza, a poslje njegove smrti odrediti iduceg nasljednika. Pa trazim nacin, kako on moze imati pravo na dozivotno koristitenja nekretnine ( prizemlje), a da za sada ne ukljucujem u to druge naslljednike. Mozda osnivanje prava dozivotnog uzivanja? Ali moze li se u gruntovnici biti navedeno da koristi samo dio kuce? Uglavnom bilo koji nacin, da mu nitko ne osporava to pravo. On bi zelio da samo sastavim, napisem tipa oporuke za njega, da u slucaju moje smrti on moze dozivotno to koristiti. Ako sastavim oporuku na djecu kao na nasljednike i istovremeno oporukom u korist supruga osnovati  pravo sluznosti, kako bi isao taj dio teksta? Vrijedi li takva oporuka vlastorucno napisana i potpisana i mora li biti u nekoliko primjeraka? Hvala ako mozete pomoci.

  3. Pozdrav!

    U braku sam sa švicarcem, on nema prebivaljiste u HR, ja imam. U braku smo vec nekoliko godina i u slucaju svoje smrti zelim osigurati svog supruga, da ima pravo na dozivotno koristenje djela nekretnine, konkretno prizemlje kuce. Kasnije bi to pripalo nekom od moje troje djece. Radi se o vikendici. Mislila sam napisati oporuku, ali sam pronasla na forumu, da ne mogu  odrediti nasljednike poslje njegove smrti, a zeljela bi da to ostane djeci. Kako bi to mogla napraviti, a da bude sukladno zakonima? I da poslje moje smrti moja djeca ne mogu ga ometati u koristenju predmetne nekretnine? 
    Molila bi vas, da mi pomognete u sastavljanju teksta. 
    Unaprijed hvala.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija