Jump to content

Referent12

Korisnik
  • Broj objava

    39
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Referent12 objavio

  1. Da li radnik koji ne uspije iskoristiti stari godišnji odmor do kraja lipnja tekuće godine ima pravo na naknadu ? Da li mu poslodavac za te dane neiskorištenog godišnjeg odmora može isplatiti naknadu ili dani godišnjeg propadaju?
  2. Nedavno sam saznao da imam dug po ovrsi, javnobilježničko rješenje iz 2008. godine. Radi se o dugu za uslugu odvoza otpada, a kad sam rekao Davatelju usluge da je to rješenje nakon 10 godina otišlo u zastaru, pravnik koji vodi predmet rekao je kako nema zastare, ovrha je u tijeku i ovrha može trajati beskonačno. Rješenje o ovrsi nikada nije poslano na prisilnu naplatu niti sam ikada u posljednjih 10 godina dobio ikakvu obavijest. Također mi je rečeno da ako baš želim mogu pisati prigovor sudu,ali da ni sud neće udovoljiti mom zahtjevu za otpis. Molim pojašnjenje kako je moguće da na javnobilježničko rješenje nema zastare nakon 10 godina?
  3. 2007.godine izdano je rješenje o ovrsi ( neplaćeni računi za odvoz smeća, prijedlog za ovrhu unutar jednogodišnjeg zastarnog roka ). Do danas rješenje, koje je postalo pravomoćno 2008.godine, nikad nije bilo poslano na prisilnu naplatu putem fine niti je na koji drugi način Ovrhovoditelj pokušao izvršiti naplatu. 2022.godine ovršenik upućuje pisani prigovor Ovrhovoditelju u kojem se poziva na apsolutnu zastaru potraživanja i traži da se dugovanje otpiše. Uskoro dobiva odgovor u smislu da ne postoji apsolutna zastara ovrhe i da ovrha još uvijek traje. Kako je to moguće?
  4. Davatelj usluge ( komunalac ) nije u veljači ispostavio račun za uslugu u siječnju. Razlog- uvođenje novog obračunskog programa. U ožujku ispostavlja uplatnicu sa iznosom pružene usluge u siječnju i veljači sa datumom dospijeća xx.03.2023. Da li je to pravno gledano u redu od Davatelja usluge? Primatelj usluge nakon što nije redovno zaprimio mjesečni račun putem dopisa pitao je gdje je račun..... Sada odjednom mora platiti uslugu za dva mjeseca.
  5. Molim gdje mogu vidjeti koji zakon propisuje rokove za odgovor na zahtjeve stranke? Dakle kada se stranka javi putem elektroničke pošte nekoj instituciji čiji je osnivač Grad, koji je rok u kojem joj se mora odgovoriti na upit?
  6. Poštovani, ljubazno molim informaciju vezano za situaciju; bračni drug je napustio zajedničko domaćinstvo, odjavljen je sa adrese te je osoba ostala bez i jedne kune primanja, kuća u kojoj stanuje ne glasi na nju, ukratko nema ni pokretnine ni nekretnine. U tijeku je utvrđivanje činjenica u CZSS kako bi se donijelo Rješenje o zajamčenoj minimalnoj naknadi. Pitanje je na koji način osoba može pokrenuti zahtjev za uzdržavanje od strane bivšeg bračnog druga odnosno da bi sud odredio uzdržavanja da li je nužno podnijeti i zahtjev za razvod braka?
  7. Zbog nove organizacije poslovanja, Poslodavac zaposleniku namjerava promijeniti naziv radnog mjesta iz Referent pravnih poslova u Administrator. Važno je napomenuti kako se radni zadaci zaposlenika ne mijenjaju. Isto tako nije donesena nova sistematizacija rasnih mjesta. Pravno gledajući što u konačnici zaposlenik gubi/dobiva samom izmjenom naziva radnog mjesta? Nije li to na neki način degradiranje ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da se opseg poslova i sami poslovi zaposlenika ne mijenjaju?
  8. Poštovani, ako radnik radi 12 sati dnevno i nakon toga odmah noć....koliko nakon toga ima pravo na odmor? Molim ako može neki broj članka, stavak ZOR-a.
  9. Poštovani, Dijete 20g, vanredni student, zaposleno. Majka koja sudskom presudom plaća alimentaciju (administrativna zabrana na plaću) sada više ne želi plaćati odnosno traži svoje dijete da joj potpiše "nešto" što će ona predati u računovodstvu i time bi joj prestali ustezati. Nije li zapravo potrebno da majka putem tužbe zatraži prestanak plaćanja alimentacije? Obzirom da ju majka vezano za alimentaciju posljednjih godinu dana psihički maltretira dijete želi sama nešto pokrenuti, iako joj taj iznos unatoč zaposlenju dobro dođe za život i školovanje. Ukoliko bi dijete pokrenulo postupak što je potrebno napraviti odnosno u kojoj formi treba ići prema sudu te koji trošak bi dijete trebalo platiti?
  10. Poštovani, Poslodavac je sukladno pandemijskom stanju donio Odluku o mogućnosti rada od kuće za zaposlenike. U istoj stoji kako zaposlenik ima sva prava iz KU-a no isto tako navedeno je kako nema pravo na putne troškove. No pitanje je što je sa troškovima nastalim za vrijeme rada od kuće. Budimo realni, npr.jedan samac koji od kuće odlazi u 06h ujutro i vraća se u 16h popodne znatno "uštedi" na struji, plinu, internet....dok s druge strane za vrijeme rada od kuće ima znatno veći trošak za sve navedeno. Ima li pravo i na koji način radnik za tražiti od poslodavca da mu se refundiraju troškovi za vrijeme rada od kuće?
  11. Mene je susjeda večer prije obavijestila da dolazi mjernik ako želim prisustvovati iako je znala da ja u to vrijeme nisam doma. Službeno/pisano do danas nisam dobio ništa na uvid. Razgovarao sam sa drugim susjedom koji u blizini ima zemljište i kaže da unazad nekoliko desetaka godina odnosno koliko je on star ne pamti da bi međe bile drugačije no što su sada.
  12. Do sada se još nitko iz kuće susjeda nije javio, a ja sam kolac kojeg je mjernik postavio, izvadio i odložio na njihov komad zemljišta koji je odmah do mog. Ako su namjeravali orati, to sada ne mogu napamet ( ili možda mogu) bez kolca, ali sada svakako očekujem burnu reakciju. Ja prvi ne želim pokretati nikakav spor,a ukoliko će se oni i javiti meni, uputiti ću ih da svoje pravo potraže putem suda, a ja ću onda isto tako uz punomoćnika odgovoriti. Pa kako sud odredi.
  13. Dakle, smijem li ja kolac koji je mjernik zabio u dijelu zemljišta koje ja godinama obrađujem, samovoljno ukloniti?
  14. Poštovani, osoba je prije 14g kupila imanje i stupila u posjed po kupoprodajnom ugovoru. Kako je osoba zatekla međe odnosno kako prodavatelj pokazao tako je kupac 14g koristio konkretno zemljište/vrt. Prije nego je osoba kupila u takvom stanju su i prijašnji vlasnici godinama koristili na način kako je zemljište bilo i omeđeno. Susjedski odnosi su bili u redu, nikada nisu spominjali da međa ne bi bila dobro uređena. Danas su susjedi doveli mjernika da odredi međe, obavijestili su osobu/susjeda no on nije mogao biti fizički prisutan. Nakon što je osoba napokon došla na svoj posjed vidjela je da je mjernik zapiknuo kolac cca 4m u vrt/zemljište od te osobe koja je godinama uživala između ostalog i ta 4m. Što je za činiti sada, da li osoba zaista može ostati i bez ta 4m kako je mjernik odredio, napominjem kako susjedi nikada godinama nisu u ni jednom trenutku napomenuli da bi taj dio, ta 4m bila njihova.
  15. Visinu iznosa alimentacije u konačnoj odluci određuje sud po završetku postupka. Sve što vi svom djetetu kupite/darujete izvan uplaćenog iznosa alimentacije ne ubraja se odnosno ne uračunava se u alimentaciju.
  16. Iz mog iskustva kupnje kuće 2007. putem kredita; banka sve pripremi, kupac ide na ovjeru kod javnog bilježnika, kada sve bude ovjereno i potpisano banka prodavatelju isplaćuje novac.
  17. Poštovani, molim info vezano za ugovaranje police životnog osiguranja koja je vinkulirana u korist banke. Naime 2007. godine podizan je stambeni kredit te je na kupljenu nekretninu stavljena hipoteka temeljem ugovora o kreditu. Također da bi ostvario pravo na kredit klijentu je uvjetovano da ugovori policu životnog osiguranja te policu zaštite od požara na nekretnini. Ono što mene zanima je to da li su banke imale pravnu osnovu za uvjetovanje ugovaranja takvih polica ? Napominjem kako je klijent morao ugovoriti police isključivo po uputi banke odnosno kod određenih ponuditelja takvih polica.
  18. Poštovani, Ukoliko ja kao dužnik platim dugovanje po ovršnom postupku (ovrha nije bila na fini), smatra li se ta moja radnja kao priznavanje duga prema ovrhovoditelju? Ako da, po kojem članku/stavku ZOO-a? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  19. Dijete će sada napuniti 19 godina te će isto tako kroz par dana napuniti godinu dana radnog staža. Obzirom da je počelo samostalno živjeti odnosno živi u unajmljenom stanu za kojeg plaća stanarinu i režije teško da će od plaće još moći financijski izgurati i sve obveze što se tiče faksa bez roditeljske financijske podrške. Sada upisuje prvi puta prvu godinu vanrednog faksa ( poslodavac plaća fakultet, ugovor o stipendiji). Što se tiče presude....obzirom da majka jedan period nije plaćala, roditelj s kojim dijete živi je podnijelo kaznenu prijavu te je okončanim postupkom donešena presuda, a koju je roditelj uputio poslodavcu djetetove majke i naložio da postupa po izreci presude.
  20. Poštovani, dijete je punoljetno, zaposleno na neodređeno te upisuje vanredni faks. Temeljem presude majci s kojom dijete ne živi poslodavac je iznos alimentacije skidao s plaće. Dakle proteklih 15 godina majka je plaćala minimalni iznos alimentacije iako je po nekim stavkama obiteljskog zakona otac s kojim dijete živi mogao tražiti veći iznos. Sada majka navodi kako se savjetovala sa poslodavcem te joj je ovaj rekao kako nije dužna plaćati više alimentaciju budući je dijete zaposleno, a bez obzira što se i dalje školuje. Da li majka može samoinicijativno prestati plaćati alimentaciju odnosno njen poslodavac prestati uplaćivati. Koji je uopće postupak da majka prestane plaćati a budući da je poslodavac u obvezi ustezati iznos temeljem presude, a u kojoj ne stoji do kada to mora činiti.
  21. Poštovani, molim informaciju da li dijete koje završava srednju školu i upisuje vanredni faks ( faks plaća ) ima pravo na alimentaciju. Napominjem kako će prilikom upisa vanrednog studija biti u radnom odnosu na neodređeno.
  22. Poštovani, dvoje suvlasnika nekretnina ( kuće i poljoprivrednog zemljišta ) napravili bi Ugovor o razvrgnuću suvlasništva na način da bi u istome detaljno naveli za svaku pojedinu nekretninu ( katastarsku česticu ) u kojem omjeru bi svakome od njih nakon razvrgnuća suvlasništva ista pripala. Nadalje jedan od njih je trenutno većinski vlasnik svih nekretnina i to u omjeru 4/6 dok je drugi u omjeru 2/6. Većinski vlasnik ovim ugovorom bi nekretninu koja se vodi kao kuća s dvorištem prepustio drugom ugovaratelju u cijelosti 1/1 ali isti se želi osigurati da se kuća nakon razvrgnuća suvlasništva neće prodati. Možda je nebitan podatak, ali radi se da je jedan od ugovaratelja sentimentalno vezan za kuću, rođen i odrastao u istoj te ne želi da se kuća proda već da ostane u lozi ( ugovaratelji su u krvnom srodstvu ), a s čime se druga strana i slaže. Sada je pitanje kako taj dio pravno urediti odnosno može li se ubaciti klauzula u već sastavljeni Ugovor o razvrgnuću suvlasništva koji će biti ovjeren kod jb te će isti uz Zahtjev za uknjižbom prava vlasništva biti predan u Zemljišne knjige, a čime bi takav ugovor kasnije eventualno priječio moguću prodaju? Svaki savjet, podatak i uputa dobro došli. Zahvaljujem.
  23. Zanima me da li sada mogu podnijeti tužbu za mobbing na radnom mjestu koji se dogodio prije godinu i pola? Nevezano za sadašnji odnos.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija