Jump to content

Ljupko

Korisnik
  • Broj objava

    30
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Ljupko objavio

  1. Nisam pravnik nego sam nažalost upao u pravni žrvanj ni kriv ni dužan. Pa sam onda učio na vlastitim greškama. A služnosti i posjedi na tuđem bez pristanka vlasnika mi diže tlak na 300. Po mome za 1.točku sud bi trebao donijeti presudu u tvoju korist. Naime za upis prava služnosti uvjet je protok vremena od 20 god. Tako da ti to nema veze sa 2.točkom- poštenjem, nepoštenjem. To je vezano sa upisom vlasništva. U kome roku? To i jeste boljka ovog našeg pravosuđa-dugotrajnost postupaka. Pod trećom točkom vjerodostojnost svjedoka je za parnicu problematična. Naime, u mojoj parnici lagalo se naveliko. Nitko na početku parnice nije upozorio da je iznošenje neistina kažnjivo. Tako da su derali sve u 16. Svaka stranka iznosi svoje argumente i za to vrijeme druga strana nema prava prigovora. Koji odvjetnik uvjeri suca da njegova strana govori istinu ta će strana prevagnuti. Istina ti tu nema neku težinu. Moje iskustvo, možda meni pao takav grah sa meni dodijeljenim sucem. Nadam se da sam ti pomogao. Najvažnije je da ništa ne radiš mimo odvjetnika i na svoju ruku. Taj tvoj susjed je sada u prednosti i zakon je na njegovoj strani. Moraš mu oduzeti posjed i onda ući potpuno u vlast na svom vlasništvu. Nažalost za to sve treba vremena i novca no za svoje se treba boriti. Jer ako upiše služnost u korist njegove čestice, ta služnost opterećuje tvoju česticu ne tebe.
  2. Nužno ne. Zakon, nažalost, ne određuje striktno obvezu vlasnika da stanje na terenu usklade sa stvarnim stanjem na terenu. Naravno to onda pogoduje da odvjetnici zarađuju. Što se može desiti? Prodavatelj, tvoj sada susjed, prodaje česticu a da ne napomene da ti imaš neupisano pravo. Kupac kupuje susjednu česticu bez tereta. Nekretnina bez tereta ima dosta veću vrijednost i čovjek plaća čistu nekretninu a zapravo kupuje nekretninu mnogo manje vrijednosti. On ograđuje, naravno, svoju nekretninu i tako tebe uznemirava u mirnom posjedu. Svađa i mnogo lijepih riječi. Ti ga tužiš, jer drukčije ne ide. Uznemiravanje posjeda i tražiš upis služnosti prava korištenja puta. Mirni posjed, sudom, dobijaš ali služnost već ide teže. Jer upis vlasništva u ZK bez upisanog, a ranije korištenog, tereta ima prednost pa se ta služnost briše. Tu su već kerefeke odvjetnika i odugovlačenje. Možeš tražiti i nužni prolaz a za to opet može vlasnik tražiti naknadu. Komplikacije na stotu. Živci, novac,vrijeme, međususjedski odnosi sve ide nizbrdo. Samo odvjetnički džepovi puni. Uglavnom, otići i upisati stvarno korištenje prava, koje je već upisano u ugovoru, donosi blagodati i tebi i svima oko tebe u budućnosti.
  3. Može, ako se služila vašom česticom u trajanju od 20 god. a vi se niste bunili. A vjerovatno je, jer se vi sada ograđujete. Odnosno ako u zahtjevu za upis služnosti dokaže isto. Ne mora postojati nikakav papir, dovoljno je i svjedočanstvo nekoga od susjeda. Ako se služila onda je ona u posjedu a vi je možete tužiti za ometanje vlasništva. Posjed u pravnoj terminologiji nije imanje-nekretnina, nego stanje kada netko ima nešto što nije u njegovom vlasništvu ali se služi tuđim a vlasnik to dozvoljava duže od 30 dana. I to je stanje, posjed, u hr pravosuđu jače od vlasništva. Na prvu ruku. Na drugu čeka vas dugi sudski spor. Budući se vi ograđujete, uznemirujete njen posjed ona je u mogućnosti vas tužiti za smetanje posjeda.
  4. Točno da je vlasnik raspolagao svojim vlasništvom sklapanjem ugovora. Ali ne može ono što je dao, bez uplitanja pravosuđa,kršenjem toga ugovora,samostalno i slobodno vratiti pod svoju volju. Odricanje uživanja prava potpunog vlasništva nad nekretninom on naplaćuje od posjednika. I to davanje u posjed, po zakonu, može bez suda ali vraćanje prava mora sudom i to bezobrazno dugo!! To je najveći, krucijalni problem!! A jednostavno je- ispunjavaš ugovor u posjedu si, zakon te štiti. A ako ne, van iz moga, zakon me štiti. I to ODMAH i jedan i drugi slučaj. Da se vratim .Ništa (UGOVOR)to ne znači, kratkotrajno! Nikakovi ugovori i dogovori ne mogu biti iznad mirnog posjeda! Što bi provedeno u zbilju značilo da je posjednik, u ovom slučaju najmoprimac, u mirnom posjedu duže od 30 dana. Vlasnik je to znao i dozvolio. Nije važan ugovor ili neugovor. Vlasnik NE MOŽE izbaciti posjednika samovlasno tj. da sam na svoju ruku izbaci vlasniku stvari, promjeni bravu i sl. Vraćanje u mirni posjed je brz, odmah. S tim da je tada posjednik zaštićen od strane suda. Vraćanje posjeda u ruke vlasnika traje i traje. Takovim zakonom zna se kome se išlo naruku.
  5. Inače sam na strani vlasnika i njegova prava da sa svojim vlasništvom radi što ga je volja. Osim u ovakvim slučajevima kada posjednik ispunjava svoje obveze prema ugovoru. Laički rečeno, sa ugovorom i bez njega, vi ste u stanu više od 30 dana te ste tako u poziciji posjednika. Što će reči da vas ne može izbaciti iz stana bez da vas tuži i da sud donese odluku o iseljenju. Prije toga vi ste carevi na njegovom. Plaćajte svoje režije i obveze a ukoliko vas ometa možete ga tužiti za smetanje posjeda. A budući nemate kuda to je sada vaš dom a ometanje doma može dovesti vlasnika u poziciju da mu nad glavom visi zatvor.
  6. Ako te tužila međuodnos između vas nije bio dobar. Zato ni slučajno nemoj ništa uraditi bez njenog znanja. Jer moć i vlast je na njenoj strani. Ona, posjed, je sada pod ZAŠTITOM suda. Vrati sve u prvobitno stanje jer su kazne za nepostupanje velike! Isto tako moraš znati da vlasnička tužba ide u redovnoj proceduri tako da, poznata brzina HR suda, duljina spora može biti poprilična. Za to vrijeme pojam vlasništva kao pravo je na apsolutnoj nuli. No, postoji šansa kada posjednik dobije dopis o pokretanju tužbe možda odustane i napusti posjed.
  7. Najbolje ti je vratiti sve kako je bilo. Sud je donio rješenje, ne presudu, da ste smetali posjed. Sada morate vratiti sve kako piše u rješenju i kakvo je stanje bilo prije promjene brave. Znači, vratiti staru bravu ili dati novi ključ posjedniku da može ući u stan. Sve u stanu, ako ste išta promjenili a posjednik kaže da nije bilo tako, vratiti u stanje kakvo je navedeno u rješenju ili kako je posjednik zatražio i dokazao. Odnosno ako posjednik popusti može ako ne moraš i dubiti na glavi ako sud donese rješenje na osnovu izjava i dokaza u parničnom postupku. Zakon je katastrofa ali nažalost pravih vlasnika, takav je! Znači, a prošao sam to, postupi kako posjednik traži. Boli ali brzo je! Izbjegavaš ovrhu koja sluša posjednika i dok ne postupiš po njegovom ovrha neće prestati a sud neće promjeniti ni slovo u rješenju. Za normalne ljude poniženje prve klase! Mene je sudkinja na uvidu o izvršenju ovrhe, na mom vlasništvu, pitala: Otkuda mi pravo da mijenjam bravu!? Onda pokreni vlasničku tužbu, već papagajim, i vrati posjed sudski. Troškove suda, u toj tužbi, tada će platiti posjednik! Nažalost, drugog načina nema! Opet ponavljam, jer mi laici ne razumijemo i ne razmišljamo po pravnički, posjed je iznad vlasništva. Zato nikome ne dajte i ne dopuštajte ništa svoje i na svome.
  8. No, moraš (trebali bi svi) znati da se posjed izbija jednostavnom mada nešto dužom tužbom za uznemiravanje vlasništva. Ako posjed ostaje miran, vlasnik ne intervenira, nakon 20 godina posjednik ima pravo da taj posjed, služenje tvojim vlasništvom, pretvori u zahtjev i upis služnosti u knjige. Ako je posjednik bio u posjedu i prije tebe a ti se nisi bunila, kada je na tebe prešlo vlasništvo, onda se vrijeme i prije tebe kalemi, nadodaje tebi. Tako da je, a obični smrtnici nisu toga svjesni, posjed gadna stvar a ako se ne reagira postaje još gadnija stvar. Kažu da nema ništa besplatno, zaborave da ulazak u posjed i tako korištenje tuđega ne košta ništa osim 30 dana nereagiranja vlasnika.
  9. Možeš ti zahtijevati a on ti se isto može samo nasmijati. On je po našem zakonu u povoljnijem položaju od tebe. On određuje što mu odgovara. A njegov odvjetnik će to sve podebljati. Eventualno u sudskom postupku, uz ostalo tražiti i naknadu. Moraš odvjetniku napomenuti da ti to traži i da uđe u zapisnik. Po raspravi odvjetnicima 400-1000kn, pisanje dopisa od 200-1000kn, sudska naknada ovisno o visini spora, izlazak na teren oko 400kn i ostalo. No ako budeš išla po redu, ništa na silu, dobit ćeš spor. Znači povadi sve papire, računaj na 10.000kn troška, angažiraj odvjetnika i pokreni TI tužbu.
  10. Ništa, nažalost bez dogovora sa posjednicom. Naš pravni poredak stavlja pravo posjeda iznad prava vlasništva. Doista frustrirajuće za obične smrtnike ali to je b(o)erba pravnika. Znači ona je sada u posjedu kuće koja je i tvoje vlasništvo. Bez njenog pristanka ne možeš ništa što do sada nisi radila. Sada moraš pokupiti sve papire koje dokazuju tvoj udio na toj nekretnini. Naći odvjetnika i pokrenuti sudski spor. NIŠTA samostalno jer je ona pod zaštitom zakona i svaki tvoj samostalan potez mimo nje koštat će te. Ako ti pokreneš spor tražeći zaštitu svog vlasništva i povrat posjeda trebat će vremena ali će te mimoići faza tužbe ometanja posjeda, vraćanja u prvobitno stanje i troškovi u ovom postupku. Moraš se pomiriti sa činjenicom da slijedeće 2-4 godine nećeš moći ući u svoj dio kuće.
  11. Ako je prošle godine napravio put i služi se tvojom nekretninom, postao je posjednik prava prolaza na tvojoj nekretnini. Što znači da ne možeš ništa uraditi bez njegova pristanka ili kako bi pravnici rekli ništa ne možeš raditi samovlasno. Ako se ipak ogradiš tužit će te za smetanje posjeda i izgubit ćeš parnicu. Platit ćeš troškove procesa i morat ćeš vratiti sve u prvobitno stanje. Srušiti ogradu, vratiti put u stanje prije ograđivanja i izgubiti dosta dostojanstva. To ti ide u hitnom postupku. Onda ga moraš TI tužiti vlasničkom tužbom za povrat posjeda a to ti može trajati više od 3god. Svo to vrijeme on je pod zaštitom suda i koristi tvoju nekretninu besplatno. Tuži ga, odmah, za ometanje vlasništva, traži naknadu i svakako uzmi nekog odvjetnika.
  12. Zamolio bih odgovore: 1. Tko je zadužen za imenovanje ulica i dodjelu kućnih brojeva? 2. "Pravilnik o načinu označavanja imena naselja, ulica i trgova te o obilježavanju zgrada brojevima" je obveza ili postoji i drugi način označavanja imena ...? Ako postoji koji?
  13. Predao sam mailom Zahtjev katastru u svezi promjene adrese i broja. Prošlo je 2 mjeseca ali nisam dobio nikakav službeni odgovor. Koja je daljnja procedura?
  14. Hvala, već sam mislio poslati odgovor Borbenoj sa : Ima li ali? Nisam ni mislio, duboko u sebi, da nije sve po pravu. Zato nam država a i pravosuđe svako malo dobija po prstima od EU suda. Smatraš da narod, obični puk, ne vidi kako mu je dobro pravosuđe. A nije problem kad ti netko bude u stanu pod sudskom zaštitom. Ne plaća režije, koje je zakonom dužan plaćati vlasnik, koji slijedeće 3-4godine a pajdo mu se smije u brk iz "svetosti doma". Možeš nakon nekog vremena doći do vlasništva, tu su ustavni suci u pravu, ali samo ti kao vlasnik plaćaš punu cijenu. Zašto onda sud, država ili neznamtko, ne plati sve režije i plaća stanarinu vlasniku pa me onda nije briga koliko će trajati sud. Lako je tuđim po draču udarati. Moja sestra, koja živi u Švicarskoj, kupila neku stariju kuću od Švicarca nakon smrti njegove mame, sa otvorenim dvorištem koje je koristila i njena susjeda, Njemica, prije njenog dolaska uz dozvolu pok. bake, kojoj je povremeno pomagala. Čisti papiri o vlasništvu. Budući je sestra preuredila jedan dio kuće za ured dešavalo se da joj klijenti nemaju gdje parkirati jer je susjeda znala parkirati auto kod nje. Naravno, sestra ju je zamolila da to ne čini u uredovno vrijeme no ona je to, naravno ignorirala, dapače. Sestra ju tužila i znate li koliko je trajala parnica? Dva mjeseca. Uz nalog suda, budući je dvorište otvoreno, i njeno i njihovo, da se bojom označi dokle je vlasništvo. Susjedi je zabranjeno parkiranje i korištenje kao i sestri na njenom. Svako nepridržavanje se plaćalo masno, uz dokaz fotografije. Kakav posjed nakon mjesec dana. A kod nas? Kupio sam nekretninu neopterećenu teretima, dokumenti o vlasništvu uredni (gruntovno, katastarski, ugovorom),nikad prije nisam bio tu. I onda kad uđeš u posjed, naravno promjeniš sve brave, dočeka te činjenica koja se ne upisuje ( jer oni povremeno koriste za prolazak iako imaju svoj ulaz), faktično stanje o kojem nisi bio upoznat postaje tužba o smetanju posjeda za koji nemaš pojma i onda ti sud nakon 3 godine kaže vrati sve kako je bilo prije tri godine jer je faktički bilo smetanje posjeda. Ubace dosjelost i traže pravo zasnovano na dosjelošću a ni to nisu upisali u ZK jer nije bilo potrebe proteklih 20tak godina. I ako bude dobro za mene, ne dobiju pravo prolaza, ide vlasnička tužba, to je slijedećih 2-3 godine. I gdje je tu zaštita vlasništva. Da bi bio Bog moraju te razapeti. Ovo rješenje moram pročitati i da bih shvatio trebat će mi neko vrijeme da bih ga mogao komentirati. Sada sam zauzet George Orwellom i "Životinjskom farmom". I da ne bude van teme. Tomija sam savjetovao da odvagne ali nisam rekao da odustane. Zato sam čekao neki dan da bih mu rekao, a da ne utječem, slučajno, na neku njegovu odluku, da bih se ja na žalost moje obitelji i radost odvjetnika, sudio. A da sam na mjestu toga susjeda sam bih ponudio poštenu naknadu uz izvinjenje ako nisam znao.
  15. Eto ja nisam pravnik pa sam ukazao na par očiglednih problema u Zakonu koji su protivni Ustavu u kojem se kaže da Ustav štiti vlasništvo. E, sad postavio bih pitanje kome je u interesu napraviti kaos u pravnom sustavu? Tko je pisao ovakav Zakon koji je najmanje na tragu da zaštiti interes običnog puka? Ovo o posjedu je toliko nakaradno da je samo interes odvjetnika, ne kažem da su krivi, da se ovakav Zakon koristi. Ako smetanje posjeda ide po hitnoj proceduri a vlasnička tužba ide kao standardna parnica zar tu isto ne govorimo o nejednakom, pa i ponižavajućem odnosu naspram vlasništva. A jednostavno napraviti da se Ugovorom dolazi u miran posjed, Ugovorom se obvezati za troškove najma i dok se stranke pridržavaju Ugovora traje posjed. Onog časa kad se posjednik ne drži i ne ispunjava Ugovor, prestaje posjed i automatizmom vlasnik dolazi u posjed vlasništva. Ako se posjednik pridržava Ugovora vlasnik, koji je Ugovorom priznao posjed i od toga ima financijsku korist, ne može doći do vlasništva dok ne namiri posjednika, isto u Ugovoru dogovoreno. Ne znam koji bi vlasnik bio protiv posjednika koji regulira sve svoje obveze pravovremeno. Ugovor mora biti ovjeren, iznos operezovan i gle svi zadovoljni. Država ubire porez, posjednik namiruje svoje obveze i ima zaštitu koju ima i vlasnik koji je nekretninu dao u posjed. Sud, u slučaju spora, uzme samo ispis računa. Smetanje posjeda ide u rang prometnih prekršaja. I zanima me kako se postavlja zahtjev o ustavnosti dijelova Zakona Ustavnom sudu i koliko to košta?
  16. I to je pravno opravdanao da bez pare i dinara otme legalno nečije vlasništvo! Ja, po upitu, vidim da stvarni vlasnik nije znao do dolaska mjernika da je susjed na njegovom. A i da je znao otkud znamo tko mu je susjed. Što ako je recimo policajac? Mogu misliti koji je ishod usmenog zahtjeva za povrat vlastitog. Mogu misliti kako institucije brane vlasnika, Gdje je u Ustavu dosjelost i posjed, gdje Ustav pravo posjednika stavlja iznad prava vlasništva? Ja sam laik pa ne mogu izčitati a ni pročitati.. Svako malo netko uzurpira vlasništvo ( i privatno i državno). Dosjelost, miran posjed nakon mjesec dana, neupisane činjenice, zaštičeni stanari, prvo mi pada na pamet a ima još. Čim je netko stupio na privatno vlasništvo borba vlasnika nije samo protiv uzurpatora (posjednika) nego i protiv institucija a i sam si negdje naveo da obični ljudi ne shvaćaju težinu posjeda, sudovi većinom staju na stranu posjednika, pa je posjed iznad vlasništva i de facto i de iure. Samo za primjer iznajmljivanje stana i situacija nakon mjesec dana kada podstanar ulazi u miran posjed. Tko ga može pravno i po pravu istjerati iz stana prije najmanje 3 godine? A taj neće da plaća ni najamninu ni režije i kada sve završi koji je način da vlasnik naplati izgubljenih najmanje 3 godine? Nikakav. Nikakav i opet nikakav! Tako da je moj savjet za Tomu, nemoj biti "nevjerni Toma" stavi na stol vrijednost tih 47m2 i je li vrijedno nemati miran san slijedećih 6-7, uzavrela krv u susjedstvu dovodi do, nažalost, velikoga zla. I kada se crta podvuče ne moram ti reči tko će biti stvarni dobitnik.
  17. Zanima me koliko je, shodno ovome tvome napisanom, Zakon o vlasništvu osobito u ovim dijelovima oko umanjenja i oduzimanja vlasništva u skladu sa Ustavom u kojem se u čl.50 stavak 1. samo RH dozvoljava ograničiti ili oduzeti vlasništvo naravno uz naknadu. Nigdje u Ustavu, nasuprot ZV, ne nalazim drugačije način suzbijanja vlasništva.
  18. Nakon tri godine počevši od osnova prava, čitanja, pitanja, nade, poniranja, straha, odgovora i čekanja imam izvor svih zala. KATASTAR! Priča ide ovako. Poslije rata, pobjednici konfisciraju svu imovinu domicilnih Njemaca. Mnoge protjeraju a bivši vlasnik uspijeva 1966. pokrenuti diobu zgrade i čestice između njega, privatne osobe i naroda. Tek 1978. Narodna vlast dozvoljava diobu i dijeli česticu na dva dijela. Jedan dio pripada Ferdinandu i taj glavnim ulazom gleda na Ilirsku a drugi dio ima svoj ulaz koji gleda na Mošu Pijadu (valjda je tako zvana). No diobom zgrada ,koja ne pripada Ilirskoj, ostaje sa tom adresom (Ilirska). Naravno da stanari u narodnoj imovini, budući po adresi pripadaju Ilirskoj sve svoje potrebe u vidu komunalija, pošte koriste iz Ilirske . Što je "Švabo" u to vrijeme mogao nego dozvoliti inače što ne bi trebao? Ograditi se od Naroda. Buniti se i biti proglašen, opet, državnim neprijateljem . Vrijeme prolazi, on ništa ne smije, okolnostima se prilagođavaju, katastar šuti, sve prelazi u normalno. Slijedeći koji kupuje ulijeće u "zatečeno stanje", prodaje jedan svoj dio pod suvlasnički i ograđuje se, naravno tražeći dozvolu za svoje i uspijeva se odijeliti ogradom. Ovaj drugi suvlasnik ostaje u simbiozi sa narodnom imovinom i naravno sada njegovim dijelom prolaze do svoje pošte, do sata za vodu, kanalizacija ide preko privatne čestice do narodne. Sada vjerojatno svima je to normalno i sve je u mirnom posjedu. U katastru ništa se ne mijenja, moja kč je čista bez tereta. Godine 2010. netko, to još nisam saznao, u sadašnjem katastru pokreće dodjelu ili promjenu kbr. U povijesti vidim da je na Zahtjev o potvrdi o kbr, tako nešto, dodijeljen novi kbr mojoj čestici. Ovoj drugoj ostaje ista adresa i isti broj, sada je u vlasništvu grada, a mojoj se mijenja uz dodatak slova A. E, sada nastupam JA! Odlučujem nešto kupiti i budući nemam pojma o pravu a kupujem u velikom gradu izabirem agenciju za promet nekretnina, smatrajući da oni znaju čist posao, biram ovu svoju nekretninu pod naznakom da je vlasništvo čisto, papiri o vlasništvu čisti, nema tereta a posebno je dobro što se suvlasnik na čestici ogradio tako da nemam ništa ni sa kim. Figa! Prvi udar me dočekuje kada ja naivno odredim da ću nakon svih upisa u ZK pozvati mjernika i ograditi se. Katastrofa. Ide me po redu, svađa, ograđivanje, smetanje posjeda. Ćun do ćuna. Ja, naravno mislim to je moje imaju svoj ulaz, oni ,sada shvaćam, otima nam adresu jer im po adresi pripadaju prava. Nedavno na geoportalu uvidim da je na kč ispisan i pripadajući broj. Na mojoj kč nalazi se i 80 i 80a. Ja se mislim super mogu dobiti broj 80 jer 80a pripada mome suvlasniku. Nailazim na Pravilnik o označavanju naselja ...i gle članak 14. i gle čl.25. Na ovome portalu nalazim sličnu temu legende koji se izbori za svoj broj i njegov slučaj me nagna da pošaljem Zahtjev katastru u kojem opisujem svoj slučaj. Odlazim sutradan da izvadim potvrdu o kbr 80 koji je upisan na geoportalu na mojoj kč. Slučaj opet, gospođa, taman kada sam upitao za potvrdu o kbr za svoju adresu, zaustavlja referenta, odlazi do voditeljice i zamoljeva me da sačekam. Nakon 10-tak minuta pozivaju me u ured te odgovaraju da ne mogu dobiti broj 80 jer on pripada susjednoj čestici zbog dugog niza godina a adresa je dodijeljena jer je nekad zgrada bila jedna a pročelje je bilo na Ilirskoj a vidi se da je začelje na susjednoj čestici s tim da je njihov ulaz upitno legalan iako se koristi preko 50 godina. Oni moraju ostati pri tome da adresa ostaje ista jedino ako sud, ja sam napomenio da se sudim o pravu prolaska, donese odluku o neupisu prava oni će pristupiti promjeni adrese. Izlazim. Dolazim kući, ponovo skidam i čitam Pravilnik, malo pitam po forumima i upit je: 1.Pravilnikom se kbr dodijeljuje po položaju glavnog ulaza na trg ili ulicu. Nema pročelja, začelja, dosjelosti. 2. Člankom 25. određuje se kada dolazi do promjene kbr. mene zapada prva crtica ako ne 1978 a ono 2010. kada je netko podnio zahtjev o kbr.. 3. Kako oni mogu bez odluke suda staviti , dodjelom iste adrese, moju kč u poslužni položaj. Valjda Sud odlučuje da li će gornja čestica biti povlasna a ne oni, katastar. Šaljem ponovo mail kojim im navodim ovo gore i zahtjevam da se napokon počnu pridržavati Pravilnika. Sada čekam odgovor! Zaključujem: Katastar namjerno ili nenamjerno svojim nečinenjem, doveo je do sudskog spora, do sukoba između mene i susjeda. Doveo je do prijetnji smrću, troškom za susjeda i za mene. Kriv za košmare, živce, strahove mene i obitelji vjerojatno tako i na drugoj strani. Katastrofa. Osjećam se kao Floyd - NE MOGU DISATI !!!!
  19. Hvala Budući da imaš volju i strpljenje oko sličnih meni opet imam pitanje. U biti pitanje o suvlasništvu na kč. Ako je kč etažirana a dvorište spada u idealne dijelove. u tom dvorištu jedan suvlasnik u nekom vremenu, recimo prije 10god, sazida ogradu i tako dvorište podijeli fizički. Između suvlasnika ne postoji trag nekog pisanog dogovora. Onda jedan od suvlasnika proda svoj dio i novi vlasnik smatra da je ograda postavljena na njegovu štetu ili mu smeta. Može li zahtjevati rušenje ograde i uspostavljanje njemu pravednog odnosa, ili neće ogradu nikako. Što zakon kaže?
  20. Razumio! Hvala! Meni je sve, ako smijem reči, van pameti ali nisam na tragu razmišljanja pravnika tako da prihvaćam sa velikim uskličnikom i upitnikom iznad glave. U nekom bližem roku sud se treba očitovati o upisu prava služnosti. U međuvremenu će se žaliti na prijedlog o ovrsi, premda ne znam zašto- osim dobitka na nekom vremenu a žalba će me, naravno, koštati. Odvjetnik kaže da će prvo vidjeti rješenje u dijelu upisa prava služnosti pa će onda postupati.Vi smatrate isto ili vlasničku tužbu treba pokrenuti sada kada je sud donio rješenje o smetanju posjeda ne čekajući očitovanje o upisu? Parnica oko Vlasničke tužba traje normalno ili ubrzano?
  21. Ako sam mu branio posjed i on taj posjed nije koristio više od tri godine, sud traje tri godine. Taj rok od tri godine, negdje se pojavljuje, makar i silom se ne broji tijekom suđenja ili... Što je sa stjecanjem u dobroj vjeri? Znači li ako sam do nekretnine došao u dobroj vjeri nije jača činjenica od neupisane činjenice? Hvala na odgovoru! Postavljam pitanja jer nisam pravnik. Kažu izaberi dobrog odvjetnika. Što je dobar odvjetnik? Kako ću znati tko je dobar igrač šaha ako ne znam pravila. Za mene je vrhunski znalac i pobjednik u partiji početnika i onaj u dvoboju velemajstora jer nemam pojma. Imam odvjetnika. Bio je sudac, magistar prava ima svoj ured. No, laički nekako mi to šteka. Po njemu, ako su dobili pravo u vezi smetnje posjeda, nema vrijednost ako im sud ne dopusti upis tog prava a to će po njemu ići teško. Ali lampice mi se pale! Zato je sto pitanja. Hvala
  22. Hvala! U linku koji ste mi dali vlasnik je nasljednik na čestici i trebalo bi da zna da se njegovom česticom služe za prolaz. Upoznat je sa činjenicom služnosti. U mome slučaju ja kupujem česticu od registrirane agencije za promet nekretnina. Po dokumentaciji moja čestica je čista. Ugovorom, sastavljenim potpisanim u agenciji, vlasnik , kojega tada prvi put vidim,izjavljuje da je nekretnina isključivo u njegovom vlasništvu i da treće osobe nemaju nikakva upisana i neupisana prava. U papirima je sve čisto, kupujem od agencije koja izjavljuje da su dokumenti o vlasništvu uredni i u pisanom upitu što znači da su uredni odgovaraju, citiram:"Pod dokumenti su uredni znači da su vlasništva uredna tj. nema vanknjižnih vlasništva ili nešto što je nama već na prvu sumnjivo to ni ne uzimamo u ponudu. Drugo stvar su teretovnice u kojima ljudi imaju terete zbog kredita koji su digli prilikom kupovine ili otkupi, to se sve može riješiti i dogovoriti. Bitno da nema vanknjižnog vlasništva ili ovo što sam napisala da je sumnjivo. Uglavnom ljudi u svojim arhivama imaju sve dokumente no mi to vadimo novo kada bude potrebno." Znači tek nakon ulaska u posjed ja se upoznajem sa činjenicom da susjed moju kč koristi za prolaz. Kada sam upisan u gruntovnicu i katastar odlučujem se ograditi i tada dobijam informaciju, od susjeda koji me tuži, da on za prolaz koristi i moju česticu. Znači oni imaju svoj prolaz, sa svoje kč na javnu površinu, koji koriste i na kojoj je kapija tj, vrata. Razumijem da sam ih ometao u posjedu bez obzira jesam li ja to znao ili ne i razumijem da sud traži da se vrati u prvobitno stanje. Ali te metalne kapije više nema. Skinuta je jer se zbog dotrajalosti i starosti, nije se moglo više zaključavati i na njenom mjestu je nova. Parnica traje više od tri godine i stvari se mjenjaju. U vrijeme kada je podignuta tužba susjed u tužbi zahtjeva da njegove dvije čestice, koje su vezane, budu povlasne. U međuvremenu su sjedinjene u jednu. No u rješenju o ovrsi navodi se i ta čestica, koje više nema. ako me razumijete!
  23. ...omogući tužitelju nesmetano izvršavanje prava stvarne služnosti prolaza preko nekretnine... Uz put me zanima, jesam li dobro razumio?! Posjed prava prolaza ili bilo koji posjed, koji je postojao a budući vlasnik pri kupovini nije znao za njega i nije mogao znati, naravno, neupisan - dokazan svjedocima i činjenicama o kojim sadašnji vlasnik nije znao, siguran gubitak parnice na sudu vlasnika u ovom slučaju tuženika! Ima li pravnog načina da tuženik dobije spor?
  24. Imao bih pitanje u svezi tužbe za smetanje posjeda. U tužbi je smetanje posjeda prava služnosti prolaza i traži se upis toga prava u ZK zbog dosjelosti. Napominjem da kč susjeda ima svoj izlaz na javnu površinu koju koristi. Sud nakon tri godine parnice donosi rješenje- smetanje prolaza i traži od tuženika vraćanje stanja na k.č. u stanje mirnog posjeda. Žalbom Višem sudu, Viši sud djelomično poništava rješenje u dijelu upisa prava prolaza a ovo u dijelu smetanja posjeda odbacuje žalbu. Sada dolazi prijedlog o ovrsi da se stanje na kč vrati u stanje prije smetanja, Micanje ograde, vračanje prekidača za zvono i stare kapije sa poštanskim ormarićima i da se omogući neometano korištenje posjeda prolaza. Ako u tužbi oni traže povrat u posjed prava prolaza znači li to da i povratom u stanje prije smetanja imaju i pravo korištenja moje kapije za staviti i koristiti poštanske ormariće. Stara kapija je skinuta prije tri godine i postavljena nova. Te stare koju sud traži više nema. Budući hoću ispuniti zahtjev suda kako ispuniti ovaj zahtjev? Budući da između naše dvije čestice neče biti fizičkog odvajanja smiju li oni moju česticu kristiti u svrhu ičega drugog osim prolaza.?Kako kontrolirati i braniti da moju kč koriste samo za prolaz? Ako sud u daljnjem postupku donese rješenje da nemaju pravo upisa prava služnosti prolaza u ZK mogu li ja svoju česticu ponovo ograditi? Imam li pravo na naknadu troškova stavljanja-micanja-stavljanja ograda?
  25. Pozdrav, zanima me ako je sa višeg suda vraćen predmet sa "Djelomično ukinuto rješenje". Što se zbiva sa sudskim procesom? Sve ispočetka ili se sud bavi samo onim ukinutim? Spor je u svezi -smetanje posjeda!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija