Jump to content

Goran P

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zanima me konkretno što se treba priložiti zahtjevu da bi se moglo brisati pravo služnosti. U vrijeme kada je osnovano, bila je potreba jer blok od 8 čestica nije imao izlaz na javnu površinu. Sada potrebe više nema jer su probijeni putovi na koje se upisala općina, tako da svih 8 čestica izlazi na javnu površinu. Zahvaljujem se!
  2. Ograda prema susjedu se u pravilu postavlja na međi, a ne pola metra od međe. Razmak se ostavlja ukoliko želite omogućiti npr. pješački prolaz ili ukoliko je susjedna parcela javna (cesta, vodotok i sl.) koja se ne ograđuje, da bi mogli održavati svoju ogradu sa vanjske strane. Koliko vidim, vi nemate uređenu među sa susjedom. Doći će vam geodet i reći će vam gdje se nalazi međa prema katastarskom planu. Ukoliko se oba susjeda sa tim slože, geodet će tu zabiti međnu oznaku, oba susjeda će potpisati zapisnik o omeđavanju i time vi imate uređenu među. Ukoliko se jedan od susjeda ne slaže s time što je geodet pokazao, morate ići na sudsko uređenje međe. Oba susjeda će platiti po pola troškove suda, vještaka itd. a vještak će skoro sigurno pokazati ono isto što je ranije pokazao geodet na omeđavanju. Ograda između susjeda se u pravilu postavlja jedna, zajednička, na međi i to u pravilu postavlja svaki susjed sa svoje desne strane gledano sa ulične strane.
  3. Pitanje je za ured za prostorno uređenje. Trebate pronaći prostorni plan vašeg grada/općine i tamo bi trebalo biti opisano što i kako se smije graditi. Baš sam gledao nešto u Stubičkim Toplicama, pa imam njihov primjer iz prostornog plana koji će se u vašem slučaju vjerojatno razlikovati. GRADNJA OGRADA I PARTERNO UREĐENJE Građevna čestica mora biti ograđena, osim ako se, zbog specifičnosti lokacije odnosno namjeravanog zahvata u prostoru, lokacijskom dozvolom ili prostornim planom užeg područja ne odredi drugačije. 100. Oko građevne čestice, namijenjene izgradnji stambene građevine, osim višestambene, ograde se mogu graditi kao betonske žbukane, od cigle, drvene, zelene živice ili uz kombinaciju niskog punog zida i zelene živice odnosno transparentne metalne ograde. Također to mogu biti žbukani ogradni zidovi visine max. 1,50 m mjereno od najniže kote zaravnatog terena. Nisu dozvoljene montažne ograde od armiranog (prefabriciranog ) betona. Boje ograda moraju biti u skladu tradicionalne lokalne arhitekture, izbjegavajući trend jarkih neadekvatnih kolorita. Kod ostalih građevina ograde se određuju uz uvažavanje specifičnosti građevine i okolne izgradnje, kao i uobičajenih pravila struke. 101. Ulična ograda podiže se iza regulacijske linije u odnosu na javnu prometnu površinu. U slučaju kada javna ili nerazvrstana cesta prolazi kroz građevinsko područje, udaljenost vanjskog ruba ulične ograde od osi ceste utvrđuje se: - kod državne ceste: 10 m - kod županijske ceste: 6 m - kod lokalne i nerazvrstane ceste: 5 m 102. Ograda se može podizati prema ulici i na međi prema susjednim česticama najveće visine 1,50 m. Betonsko podnožje ulične ograde ne može biti više od 50 cm, a sve ukupno više od 150 cm. Dio ulične ograde iznad punog podnožja mora biti prozračno, izvedeno od drveta, pocinčane žice ili drugog materijala sličnih karakteristika ili izvedeno kao zeleni nasad (živica) sa unutarnje strane čestice. Visina ograda između građevinskih čestica ne može biti veća od 2,0 m, mjerena od kote konačno zaravnatog terena. U smislu ovih odredbi, visina nužnog potpornog zida ne smatra se visinom ogradnog zida.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija