Jump to content

spuzvabob110

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Vidim da je suvlasništvo izvor svih problema. Dakle, ako nema upravitelja zgrade, kojim propisom su uređena prava i obveze suvlasnika? Pitanje je - nakon dimnjaka sve je otišlo u kuršlus čini mi se. Pokvarila su se ulazna vrata od dvorišta, sad su otvorena. Bila su vrata na daljinsko otvaranje. Popravak je preko 6000 kuna. Susjedi ne žele platiti, kažu da im vrata ne trebaju. Oni su naravno na katu a mi u prizemlju i nama vrata trebaju jer inače s ceste ulazi tko god hoće. Imaju li oni obavezu platiti pola ili ne? Oni imaju cca 48 posto vlasništva cijele kuće.
  2. Hvala još jednom, sad mi je jasno. Da, upoznat ćemo ga sa ovim gore, Što se bojlera tiče, to je problem sa zagrebačkim dimnjačarima, ne bi dužila, gdje su dimnjačari zauzeli stav da ni jedan zidani dimnjak nije ispravan jer su se rastresli u potresu i traže sanaciju, instalacijom kondenzacijskog bojlera (veliki trošak) ili uvođenjem inox cijevi - susjed ne da. Ok, na kraju mi je jasno što činiti, toga sam se bojala.
  3. Hvala Spitfire na odgovoru. Za prvo pitanje, mi dakle možemo biti bez plina ili pristati na puno skuplje rješenje - radi se o sanaciji koja se može provesti za postojeći bojler ili za novi bojler. Novi bojler nam radi poprilici 3x veće troškove, a mi smo bili spremni njemu naravno platiti sve što treba u njegovom stanu (čišćenje, gletanje, farbanje), ali ne želi majstore u stanu. Što se ovog drugog pitanja tiče, i nakon čitanja što je poslovodstvo bez naloga niš mi nije jasno. Možemo li mi kao većinski suvlasnici zatražiti od njega proporcionalni udio u trošovima sanacije, s obzirom da imamo više od 50% vlasništva nad objektom? Jer će se morati nešto sanirati, sanacija neće biti jeftina, a nema smisla da mi saniramo, a on ima sanirano a ne plati svoj dio. Ako se ne sanira, samo će propadati, u slučaju novog potresa može nam se sve srušiti na glavu.
  4. Živim u kući s 3 stana, ja i moji roditelji u visokom prizemlju imamo, po elaboratu etažiranja 53% vlasništva, susjed iznad imaju dakle 47% vlasništva po elaboratu. Kuća je oštećena u potresu, ne jako, ali dovoljno da treba sanirati. Upravitelja nemamo. Problem broj jedan - dimnjaci - susjed je inzistirao da se dimnjak na kojemu je naš bojler sruši od razine krova (jer se klimao) i sad bi mi htjeli sanirati dimnjak uvlačenjem inox cijevi, no susjed ne da da se u njegovom stanu išta radi, odnosno da se djelomično razbije zid kako bi se proširio dimnjak (mi bi sve zakrpali i obojali). Također, jedan drugi dimnjak želi da srušimo - to je dimnjak od stare peći, ali ne bi ništa financirao. Problem broj dva - opća obnova koja će trebati - mi ćemo sanirati svoj stan i pukotine u stanu, ali ima puno pukotina po fasadi, jedan stup od loggie (gdje je njemu iznad soba) je popucao i treba ga sanirati. Oni ne žele ulagati ništa, nabili su knauf na zidove s pukotinama i smatraju da je to dovoljno. Sad pitanja: Kakva su naša prava, s obzirom da imamo većinu u vlasništvu? Može li nam on uskratiti pravo na sanaciju dimnjaka (postoji drugo rješenje ali je puno skuplje - tanja cijev i kondenzacijski bojler)? Kakva su naša prava i njegove obaveze oko sanacije vanjskih zidova i temelja kuće? MI bi sanirali ali bi i podijeliti troškove?
×
×
  • Napravi novi...