Jump to content

spuzvabob110

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Nitko? Mozda da pojasnim. Ako sam rezident Hrvatske i obavim neki posao u drugoj drzavi, da li prvi stavak znaci da se taj posao oporezuje samo u Hrvatskoj ili samo u toj drugoj drzavi? hvala unaprijed?
  2. Zna li mi netko rastumačiti ovaj članak? Radi se o porezu na dohodak samostalnih djelatnosti. Zapravo me zanima stavak 1. Koja je ta država? Hrvatska ili druga država? Hvala SAMOSTALNA DJELATNOST 1. Dohodak koji ostvari rezident države ugovornice od profesionalnih djelatnosti ili drugih samostalnih djelatnosti oporezuje se samo u toj državi, osim: 1) ako u drugoj državi ugovornici ima stalno sjedište koje mu redovito stoji na raspolaganju za obavljanje njegovih djelatnosti; u tom slučaju, samo onaj dio dohotka koji se može pripisati tom stalnom sjedištu može se oporezivati u toj drugoj državi ugovornici; ili 2) ako boravi u drugoj državi ugovornici u razdoblju ili razdobljima koja iznose ili u zbroju prelaze 183 dana u bilo kojem dvanaestomjesečnom razdoblju koje počinje ili završava u predmetnoj poreznoj ili kalendarskoj godini; u tom slučaju, samo onaj dio dohotka ostvaren od njegovih djelatnosti obavljenih u toj drugoj državi ugovornici može se oporezivati u toj drugoj državi. 2. Izraz »profesionalne djelatnosti« uključuje posebno samostalne znanstvene, književne, umjetničke, obrazovne ili nastavne djelatnosti te samostalne djelatnosti liječnika, pravnika, inženjera, arhitekata, zubara i knjigovođa.
  3. Vidim da je suvlasništvo izvor svih problema. Dakle, ako nema upravitelja zgrade, kojim propisom su uređena prava i obveze suvlasnika? Pitanje je - nakon dimnjaka sve je otišlo u kuršlus čini mi se. Pokvarila su se ulazna vrata od dvorišta, sad su otvorena. Bila su vrata na daljinsko otvaranje. Popravak je preko 6000 kuna. Susjedi ne žele platiti, kažu da im vrata ne trebaju. Oni su naravno na katu a mi u prizemlju i nama vrata trebaju jer inače s ceste ulazi tko god hoće. Imaju li oni obavezu platiti pola ili ne? Oni imaju cca 48 posto vlasništva cijele kuće.
  4. Hvala još jednom, sad mi je jasno. Da, upoznat ćemo ga sa ovim gore, Što se bojlera tiče, to je problem sa zagrebačkim dimnjačarima, ne bi dužila, gdje su dimnjačari zauzeli stav da ni jedan zidani dimnjak nije ispravan jer su se rastresli u potresu i traže sanaciju, instalacijom kondenzacijskog bojlera (veliki trošak) ili uvođenjem inox cijevi - susjed ne da. Ok, na kraju mi je jasno što činiti, toga sam se bojala.
  5. Hvala Spitfire na odgovoru. Za prvo pitanje, mi dakle možemo biti bez plina ili pristati na puno skuplje rješenje - radi se o sanaciji koja se može provesti za postojeći bojler ili za novi bojler. Novi bojler nam radi poprilici 3x veće troškove, a mi smo bili spremni njemu naravno platiti sve što treba u njegovom stanu (čišćenje, gletanje, farbanje), ali ne želi majstore u stanu. Što se ovog drugog pitanja tiče, i nakon čitanja što je poslovodstvo bez naloga niš mi nije jasno. Možemo li mi kao većinski suvlasnici zatražiti od njega proporcionalni udio u trošovima sanacije, s obzirom da imamo više od 50% vlasništva nad objektom? Jer će se morati nešto sanirati, sanacija neće biti jeftina, a nema smisla da mi saniramo, a on ima sanirano a ne plati svoj dio. Ako se ne sanira, samo će propadati, u slučaju novog potresa može nam se sve srušiti na glavu.
  6. Živim u kući s 3 stana, ja i moji roditelji u visokom prizemlju imamo, po elaboratu etažiranja 53% vlasništva, susjed iznad imaju dakle 47% vlasništva po elaboratu. Kuća je oštećena u potresu, ne jako, ali dovoljno da treba sanirati. Upravitelja nemamo. Problem broj jedan - dimnjaci - susjed je inzistirao da se dimnjak na kojemu je naš bojler sruši od razine krova (jer se klimao) i sad bi mi htjeli sanirati dimnjak uvlačenjem inox cijevi, no susjed ne da da se u njegovom stanu išta radi, odnosno da se djelomično razbije zid kako bi se proširio dimnjak (mi bi sve zakrpali i obojali). Također, jedan drugi dimnjak želi da srušimo - to je dimnjak od stare peći, ali ne bi ništa financirao. Problem broj dva - opća obnova koja će trebati - mi ćemo sanirati svoj stan i pukotine u stanu, ali ima puno pukotina po fasadi, jedan stup od loggie (gdje je njemu iznad soba) je popucao i treba ga sanirati. Oni ne žele ulagati ništa, nabili su knauf na zidove s pukotinama i smatraju da je to dovoljno. Sad pitanja: Kakva su naša prava, s obzirom da imamo većinu u vlasništvu? Može li nam on uskratiti pravo na sanaciju dimnjaka (postoji drugo rješenje ali je puno skuplje - tanja cijev i kondenzacijski bojler)? Kakva su naša prava i njegove obaveze oko sanacije vanjskih zidova i temelja kuće? MI bi sanirali ali bi i podijeliti troškove?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija