Jump to content

question1

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je question1 objavio

  1. Spitfire, zaboravio sam se zahvaliti. Hvala puno, to bi bilo to.
  2. Pozdrav Spitfire, Molio bih te ako mozes razjasniti sto sam napisao u odgovoru na tvoj post.
  3. Ukoliko: - zemljista (gradjevinska) su dovoljno velika da se parceliraju na jednake dijelove koji bi i dalje imali uvjete za gradnju - kuće imaju odredene stambene jedinice 1) Da li djelidba "na kvadrate" ima prednost naspram dražbe? 2) Ako da, da li ima prednost i ukoliko stambene jedinice nemaju jednaku površinu. Tipa jedna 80m2, druga 100m2, treća 50m2. 3) Da li sud moze kombinirati dijelove zemljista i stambene jedinice u omjerima u kojima bi se to što ravnopravnije podijelilo, ravnajući se po procijenjenoj novcanoj vrijednosti tih omjera. **Molim vas jos za potvrdu da sam dobro razumio sto ste gore napisali: Sud je taj koji ce donijeti konacnu odluku kome određeni dio zemljista ide i kome određena stambena jedinica ide ukoliko se nasljednici ne mogu dogovoriti, ili ce odrediti da imovina ide na dražbu. Tj., nije potrebna složnost nasljednika da se taj postupak pokrene.
  4. Molim Vas za objasnjenje: Djelidba uz posredovanje suda...ukoliko nema dogovora, da li se to odnosi izricito na drazbu, ili sud moze podjeliti stambene jedinice po metrima kvadratnim, ovisno o udjelima koji budu dosuđeni?
  5. Pozdrav svima! Ukratko o slucaju: Roditelji su preminuli i ostavili nasljedstvo djeci bez oporuke. Vrsta nasljedstva - zemljista i kuce. Djeca se ne mogu dogovoriti kome sto pripada. U nekim od stanova u jednoj od kuca djeca zive vec vise od 25 godina. Pitanje: ukoliko nema dogovora da li je automatsko rjesenje dražba i prodaja svega. ...Ili sud moze svakome koliko toliko pravilno podijeliti (na racun procijenjene vrijednosti) kvadrate (ne udjele) tih zemalja i kuća. Hvala unaprijed!
  6. Pozdrav svima, ispricavam se na kasnom odgovoru. Upit je bio vise teoretski da vidim koje su mogucnosti, no teta je odlucila to rjesiti s knjigovođom. da odgovorim na upite: - za rjesenje nisam siguran da li je izdato, teta trenutno ne stanuje na adresi prebivalista. Ako ga je i dobila za to još ne zna. Nakon njene odluke da nastavi u dogovoru s knjigovođom nisam pokušao provjeravati što je s tim. - vidi se da su auti na firmi, iz knjizice vozila. Sve je razjašnjeno tako da može lock. Hvala svima!
  7. Pozdrav svima, teta je naslijedila tvrtku od preminulog oca. Knjigovođa koja je vodila knjige joj je predložila da rađe proda tvrtku umjesto da je likvidira. Kupac je ista knjigovođa. One dvije su potpisale prijenos/prodajni ugovor kod javnog biljeznika. Cijeli proces je bio površan. Teta nije dobila nikakav detaljniji uvid u bilancu i imovinu tvrtke. Prije nego što se tvrtka prodala, pitala je knjigovođu ima li kakva imovina na tvrtci (tipa auti), i dobila je negativni odgovor. Sada, nakon prodaje tvrtke, odgovor je da su auti ipak na tvrtci. Pošto mi se cijeli proces čini sumnjičav, zanima me da li postoji ikakva mogućnost da se ova prodaja poništi te da se sve vrati na stanje prije prodaje. Prodaja tvrtke je bila prije cca 20-30 dana. Možda postoji mogućnost da se to riješi i "ovako", da se samo auti prepišu na tetu, no nemam povjerenja. Isto tako, s tetine strane trebalo je biti više pažnje i opreznosti prije ikakve prodaje, no za to je sada kasno. Znači primarni cilj bi bio da se prodaja poništi (tvrtka je prodana za 1kn) te da stanje tvrtke buda kao kad ju je teta tek dobila. Hvala unaprijed!
  8. Sad je ovo puno jasnije 👍 Vezano za porez. Dvije sestre razmišljaju o "zamjeni"(jer nije 100% čista zamjena). Prva bi drugoj ustupila da se uknjiži kao vlasnik na dijelu već spomenute čestice, koji joj (prvoj) po dogovoru pripada, dok bi joj ova (druga) u zamjenu dala stan koji ima u svome vlasništvu. Zanima me kako bi se ode porez plaćao, tj. koji je najoptimalniji način da se ova "zamjena" aktualizira. Ne znam da li ovo što doprinosi, napisati ću kako je druga sestra došla do stana: 1) Stan je bio na njihovoj mami 2) Nakon smrti mame - stan se dijelio na 4 dijela -> svakome po 1/4 -> 3 sestre + otac 3) U međuvremenu su sklopnjeni darovni ugovori kojima se cijeli stan prebacuje na jednu sestru 4) Sestra se uknjižila kao vlanik cijeloga stana, još prije smrti njihovog oca
  9. Aha. Molio bih samo jos jedanput za potvrdu. Jasno mi je da djeca ne plaćaju porez na nasljedstvo od roditelja ali me buni ovo što su danas potpisale, da se čestica dijeli na svakoj po 1/3. Uzmimo na primjer što ste rekli, ako se jedna sestra odluči uknjižit na cijeli posjed - nakon današnje ostavinske - i svi se slože s time (nitko se ne pobuni), zar se to nebi vodilo kao da je svaka sestra darovala po svoju 1/3 ovoj koja će uzeti sve? Na darovanje među braćom, sestrama plaća se porez. Sve je jedna čestica. Svi objekti i zemljišta spadaju pod jednu česticu. Po njihovom dogovoru nikako se ta čestica neće podijeliti na tri jednaka dijela, po bilo kakvom izračunu. Postoji li način da se ovo rješenje nekako ispravi? Htio bih napomenuti da su izjavile da se odriču žalbe na današnje donešeno rješenje. Nije u pitanju da li su složne ispraviti rješenje, na njega su pristale radi savjeta kojeg su dobile. Hvala puno
  10. Pozdrav, Tri sestre nakon smrti oca su nasljedile posjed sa vise objekata i slobodne zemlje za gradnju. One su se medusobno dogovorile tko ce dobiti koji dio no povrsinski ti udjeli nisu jednaki (cak ni priblizno). Medutim, na ostavinskoj raspravi rekle su da svakoj ide 1/3. Pitanja: 1) Da li ce imati problema s porezom sestra koja prebaci na sebe udjel koji je veci od 1/3? - u smislu da li ce se to smatrati kao dar od sestre koja ce na sebe uknjizit manju povrsinu 2) Da li je ovo problematicno za buducnost, u smislu da netko(sestra ili potomak) odluci uzeti sebi nazad dio za koji je "uskracen", opravdavajuci se da su se na ostavinskoj dogovorile da svakoj ide 1/3.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija