Jump to content

naniteboy

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je naniteboy objavio

  1. @Spitfire Hvala na brzom odgovoru. OK, smiješ napraviti više manje što hoćeš tako dugo dok zadovoljiš par uvjeta - pa čak i ako čestica na kojoj si radio nije tvoja (i urbanizam zna tu činjenicu i ignorira je). Pošto ste već spomenuli policiju i sud, nemam ja nikakva bolesna očekivanja od urbanizma ili bilo koga, ali očekujem da me neke od institucija (nekim čudom) zaštite kod povrede mojih prava i imovine. Kada je gradnja počela nismo mirno sjedili već smo napravili slijedeće (sve u roku od pola sata od početka radova): - upozorili osobu da ne smije i ne može raditi što hoće jer nemamo nikakav dogovor i da će uzrokovati nove probleme (što i jest slučaj) i naravno dobili bezobrazan odgovor uz fizičko nasrtanje i prijetnje (niti mogu niti želim tako rješavati stvari, ali evo, onda netko drugi može) - zvali policiju koja nije htjela izaći jer "imaju pametnija posla" - napomenu o nasrtanju i prijetnjama nisu htjeli ni čuti kao ni molbu da ne tražim ništa osim službenog zapisnika (dakle par minuta posla i policija je udaljena 5 min vožnje) i to radi zahtjeva našeg odvjetnika - zvali redara koji ne želi izaći jer ne izlazi na privatno vlasništvo (!?) - zvali inspektorat koji nije htio izaći jer nešto-nešto (nije mu se valjda dalo dići guzicu popodne u petak) - uglavnom nema teorije da se pojavi u razumnom roku kako bi spriječio nastavak gradnje manjeg objekta (a sve je dignuto kroz vikend) Dalje od ovoga nismo mogli, osim prijave inspektoratu i jako jako dugog čekanja do rješenja o rušenju, koje sada kao da ne postoji. Dakle, od "neotuđivog vlasništva" ne ostaje ništa. Sad sam dakle prisiljen rješavati stvari na sudu ali shvaćam da će to biti jako jako veselo.
  2. Situacija: Osoba (2019.) napravi manji pomoćni objekt (ispod 15m2, zatvoren) na čestici koja nije u vlasništvu te osobe (radi se o suvlasništvu na čestici, a ta osoba ima daleko manji dio od ostalih). Ostali suvlasnici rade prijavu inspektoratu (2020.), nakon neuspješnih pokušaja da se objekt ukloni dogovorno i da ne kompliciramo dalje živote svima. Inspektorat nakon par godina namjernog otezanja (duga priča s lažima pa i prijetnjama od strane sporne osobe) i tek nakon dizanja na viši nivo, izdaje rješenje za rušenje tog objekta. Rješenje je izdano prije 10-ak mjeseci. Osoba koja je sagradila objekt onda odmah šalje žalbu upravnom sudu (puno gluposti, čisto kupovanje vremena) i tek onda šalje zahtjev za uporabnom dozvolom (sada ima i glavni projekt, koji je rađen tek kada je zagustilo). I sada dolazimo do trenutnog problema odnosno pitanja: Kako je moguće da u takvoj situaciji urbanizam zauzme stav da se uporabna može izdati jer se izdaje osobi koja traži uporabnu dozvolu (!!!) - bez obzira da nije vlasnik čestice i da je sagrađeno bez ostalih dogovora ili privola suvlasnika, već je izgrađeno doslovno na silu?
  3. Nisam 100% siguran ali to moglo spadati pod "jednostavnu gradnju" odnosno mogli biste bez problema riješiti to samo sa glavnim projektom na kojem će taj dodatak biti ucrtan (ako je i to potrebno za takav minimalni zahvat). Kako biste bili sasvim sigurni, posebno ako je sve ostalo legalno, provjerite na svom lokalnom urbanizmu (jer biste tamo i nosili taj projekt ako je potreban) i mislim dobit ćete točnu informaciju.
  4. Prethodni vlasnik parcele i kuće koju sam kupio je napravio jedan manji pomoćni objekt - a za koji je sad susjed zapeo i dobio sam rješenje građevinskog inspektora da uklonim taj objekt. Piše na kraju da na rješenje građevinske inspekcije nema mogućnosti žalbe ali se može podići tužba na Upravnom sudu - da li takva tužba odgađa rješenje o rušenju? Navedeno je da se tužba mora podnijeti u 30 dana od primitka rješenja a samo rušenje provesti unutar 120 dana - zanima me da li su to radni dani ili kalendarski dani (taj me dio uvijek buni jer je jako šareno od institucije do institucije)? Hvala!
  5. Zanima me što mi je činiti ako građevinski inspektor svjesno pokušava pogodovati suprotnoj strani, a sve na temelju vrlo realne prijetnje fizičkim nasiljem ako ne riješi slučaj u korist strane koja prijeti?
  6. Pozdrav, zanima me da li je moguće pokrenuti etažiranje čestice (zajedničko dvorište) gdje 3/4 imaju fizičke osobe (koje žele etažiranje) a 1/4 ima banka (fiducija) a korisnik kredita i susjednog objekta (isto pod fiducijom) ne želi čuti za nikavo etažiranje. Razlog je naravno jednostavan - koristi i prisvaja više nego mu pripada. Ima tu još ludih situacija - ali da sad ne ulazim u detalje, treba situaciju riješiti i mi je želimo riješiti pravno, čisto i pošteno. Ako ide. Moram spomenuti da smo pokušali komunicirati s bankom kako bismo pokrenuli rješavanje. No, ona se pokazala kao potpuno indiferentna i nevoljna za rješavanje ičega - što je naprosto neprihvatljivo. Još su godine do isteka kredita a mi ne možemo normalno koristiti svoje - odnosno, osjećamo se kao taoci situacije. Hvala!
  7. Ako je dvorište samo vaše - ne vidim problem, samo ne smijete snimati van toga (jako pazite na to). Ako je dvorište zajedničko (imate samo suvlasništvo) - onda se 2/3 vlasnika mora složiti sa postavljanjem kamera. Kamera ne smije obuhvaćati javnu površinu (odnosno ne smije reagirati na događaje tamo) i ne smije direktno ugrožavati privatnost (npr. snimanje prozora od susjeda - iako svi misle da su te kamere kao na CSI-u, a apsolutno nisu ). Morate imati jasno postavljenu oznaku da je objekt pod video nadzorom (naljepnice imate u svim knjižarama - par kuna) - najbolje na ulaznim vratima dvorišta da je odmah jasno. Snimka sa kamere se ne smije nikome pokazivati (osim službenoj osobi/sudu - ako treba). Za smetanje posjeda, snimka sa kamere naravno može biti dokaz na sudu ali ćete sami morati raditi tužbu (ako znate osobe koje uzurpiraju prostor). Ako se odlučite uključiti policiju, apsolutno preporučam da sa stručnom osobom/odvjetnikom provjerite moje navode i osigurajte se kako ne biste Vi dobili po prstima.
  8. Da - upravo je slučaj kakav ste opisali. Sve je očito tehnički izvedivo - ali mi ostaje problem da susjed koji ima koristi od trenutnog stanja nije baš voljan riješiti problem. Eto, to me u principu zanima. Da li postoji metoda pravne prisile (u nedostatku boljeg termina) i to, ako je ikako moguće, bez dugotrajne parnice i privatne tužbe? Nije da se bojim toga, ali ako je moguće izbjeći bacanje vremena i novca - bilo bi odlično. Jako je zanimljivo da nekoliko mjernika koje sam pitao i nekoliko odvjetnika koje sam pitao - apsolutno nitko mi ne želi odgovoriti na pitanje "izračuna" potencijalnog prilaznog puta odnosno koliko tko mora "izgubiti". Svi se nekako izvlače od odgovora. Da li je moguće da je to tako loše (ili nikako) definirano u zakonima pa nitko ne želi ni blizu "definicije"?
  9. OK, hvala na odgovoru. Evo i još malo dodatnih pitanja. Da li u praksi postoji mogućnost da se čestice s kućama spoje sa dvorišnom česticom u jednu zajedničku česticu te se onda ta čestica etažira kao kombinacija kuća+dio dvorišta? Pri tome bi očito bilo potrebno definirati prilazni put - odnosno dio dvorišta bi promijenio ulogu. Ako je to moguće i takav put se bi definirao - kako odrediti "gubitak" m2 od pojedinog vlasnika na taj prilazni put? Samo dogovorno (odnosno koliko je tko voljan izgubiti) ili postoji u praksi neki izračun koji bi mogao biti primjenjen u praksi i koji se koristi kao standard u sličnim situacijama?
  10. Imam zajedničko dvorište od nekoliko par stotina m2 na kojem sam suvlasnik sa još 2 osobe (dakle 3 suvlasnika) s time da su upisani omjeri vlasništva nad česticom (u ZK izvatku). Dvojica hoćemo riješiti do kraja i etažirati, ali, naravno, treći suvlasnik to ne želi iz prostog razloga jer bi njemu pripali stvarni kvadrati a trenutno koristi više (i tu stalno imamo povuci-potegni situaciju). Kako sam do sad dobio nekoliko potpuno različitih i oprečnih mišljenja - evo pitanja i ovdje: Da li postoji ikakav način da se susjeda "prisili" da pristane na etažiranje? Dozvolili bismo mu da sam definira koji dio želi, u razumnim okvirima, i onda tako odradili stvar. Dakle ne želimo ga nikako zakinuti - samo da se stvar riješi i on povuče na svoje. Pitam radi toga jer ako to nije moguće, onda ispada da nešto imaš, ali netko drugi, jer je sustav kakav je, može raditi što ga god volja - a ti si onemogućen u korištenju svoje imovine (pa makar to bilo i suvlasništvo). Taj problem je posebno čudan jer je problem nastao kad se pojavio taj novi vlasnik - prethodni vlasnik se držao svih dogovora i nitko s nikime problema nije imao!
  11. Imao sam sličan slučaj sa kupljenom kućom. Bivši je vlasnik prema dogovoru počistio kuću ali dvorište i podrume ne baš. Svjestan sam a i dobio sam savjet od odvjetnika da tužba nema puno smisla pa sam jednostavno našao tvrtku koja se time bavi i to me koštalo samo 1000 kuna (par kombija smeća je bilo). Ispalo je daleko bezbolnije od tužakanja i natezanja. Naravno - ako želite tjerati mak na konac (što je naravno Vaše potpuno pravo) onda vjerojatno jedino pokušajem kontakta ili pak odmah i direktno tužbom.
  12. Pozdrav! Čitam razne situacije ovdje i zgražam se te polako dolazim do prosvjetljenja kakav sam naivac i da vjerom u pravnu državu ispadam budala - no, ajmo probati riješiti problem. Situacija je ovakva - imam kuću na dvorištu gdje je i tast (njegova kuća) te susjed. Tast i ja imamo i 3/4 dvorišta dok susjed ima 1/4. Raspored na dvorištu je takav da je tast na cesti, ja sam odmah do njega i na kraju je susjed. Pošto je kuća koju sam kupio bila stara i dobili smo sa više strana potvrde (arhitekti, mjernici) da možemo napraviti što hoćemo unutar temelja stare kuće (prolazi kao adaptacija, rekoše) - to smo i napravili no ipak sam htio sve na kraju riješiti i s papirima da ne bude kasnije problema i tu je naravno - nastao problem :) Dvorište je N godina bilo "društveno vlasništvo" ali sa jasno definiranim omjerima korištenja (dakle samo omjeri, ne i gdje na dvorištu tko može koristiti). Taj je dogovor bio usmeni do sada i to naravno nema pravnu snagu. E sad - kako je susjed na dnu dvorišta na jedan način stjeran u kut (iako bez problema prolazi kroz "naš" dio - to mu nitko ne osporava), i nema dovoljno "kvadrata" da ostavlja i automobile unutar dvorišta (koje smo mi, usput rečeno uredili) - dolazimo do problema. Ja sam ostao unutar temelja (čak smo objekt i malo smanjili), uredili dvorište, nikoga ne opstruiram u ničemu ali on gradi i radi na dvorištu te ostavlja automobile unutar dvorišta - kao da je sve njegovo. I kao šećer na kraju - sad se urbanizam očito dosjetio mogućeg rješenja (što je super ;) - ali nakon jako dugog petljanja) ali sad mi treba taj susjed da se "dogovorimo" što i kako to riješiti. I dolazimo do situacije gdje jedini koji radi probleme (čak je zablokirao i mogu suprugu da izađe svojim vozilom iz naše garaže!), on ima tu snagu da bira što će raditi, kad će raditi i što će biti njegovo - odnosno da blokira cijeli postupak građevinske. A on radi jednostavno bez da ima ikakve papire niti ništa slično - jer, ako ih ja ne mogu dobiti sad, naravno ne može ni on. Eto - probao sam opisati malo situaciju jer ne znam više kome da se obratim. Moja strana mi govori nemoj ništa, nemoj ga ljutiti, morate se dogovoriti - i pokušavam ostati miran ali on i dalje radi po svom a ja čekam, čekam, čekam ... Sorry na rantu i hvala na eventualnim odgovorima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija