Jump to content

ammar94

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Dogovrio sam kupovinu nekretnine(gradjevinsko i poljoprivredno zemljiste) i trebao bi ici na termin kod notara. Notar je rekao da nekretninu ne mogu kupiti kao stranac, ali moj otac moze(HR drzavljanin) i onda da je naslijedim. Citao sam da je uz neki zahtjev moguce kupiti, ali nisam nasao vise info(koliko kosta, traje i sanse da se odobri). Da li je tacno sto je notar rekao ili mozda ima jos neki nacin? Ako je bitno, stalni boravak imam u drugoj EU zemlji.
  2. Ovo mi je bitno jer sam citao da u slucaju nasljedjivanja poljoprivrednog zemljista, ako je nasljednik stranac, zemljiste ide drzavi, a nasljednik ima pravo na odstetu.
  3. Pozdrav, posto zivim u pogranicnom predjelu(FBiH), zelio bih kupiti vec komad poljoprivrednog zemljista(ca. 20ha) za kucom. Zanima me da li je to moguce bez saglasnosti iz pravosudja? Takodjer posto mi je otac HR drzavljanin, da li je moguce da on kupi nekreninu i da je ja naslijedim?
  4. Tata mi je rekao da je on poslije 2004(imao sam 10 godina), podnio zahtjev za mene i da je dobio odbijenicu, jer sam ja rodjen prije nego je on stekao drzavljanstvo
  5. Članak 13. Prirođenjem stječe hrvatsko državljanstvo maloljetno dijete: 3. ako jedan od roditelja stječe državljanstvo prirođenjem na temelju članka 11. stavka 1. ili članka 16. ovoga Zakona Pozdrav, otac mi je dobio drzavljanstvo 1996 na osnovu clana 16, nakon mog rodjenja. Posto sam trenutno punoljetan(rodj. 1994), da li sam po automatizmu u tom periodu dobio drzavljanstvo? Ako ne da li je jos kasno da ga izvadim?
  6. Pozdrav, da li je moguce dobit kopiju dokumentacije i zahtjeva za drzavljanstvo koji je podnijela mama prije 15 godina. Posjedujem broj rjesenja/predmeta. Da li je to moguce isto uraditi preko konzulata? Hvala i LP, Ammar
  7. Pozdrav, rodjen sam u Bosni(na granici sa hrvatskom blizu Karlovca) 1994 godine(dakle punoljetan), a otac mi je dobio pasos izjasnjavanjem kao Hrvat 1996 godine. Domovnicu/Putovnicu/Drzavljanstvo imaju skoro svi u porodici, tata, brat, baba(mama od tate), stric, stricevici(i dalja djeca). Did je umro dok je tito jos bio pri puno zdravlju, tako da tu nema nikakvih informacija Ja se nigdje nisam izjasnjavao po pitanju nacionalne pripadnosti, osnovna, srednja, fakultet(mostar), sad u njemackoj gdje zivim. Uvijek je bilo samo polje za drzavljanstvo, sto sam unosio drzavu BiH. Da li je moguce da i ja steknem drzavljanstvo?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija