Jump to content

zmurkica

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je zmurkica objavio

  1. Na stvari je sljedeći slučaj. Ne ostavljanje dovoljnog razmaka prilikom preticanja biciklista (koji je imao svijetlo na biciklu te prsluk na sebi, znači imao je svu potrebnu opremu), te radi toga udarac autom u biciklista. Biciklist ima težu fizičku ozljedu (bar mi je tako rečeno) to jest vanjski prijelom noge i polomljena rebra. Vozač je vozio pod utjecajem alkohola od 1,9 promila. Od prije kojih godinu dana već oduzimata vozačka radi vožnje pod utjecajem alkohola, stoga se radi o prekršaju ovog tipa drugi put. Za alkohol znam da je kazna od 10 do 20 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana te oduzimanje vozačke od minimalno 6 mjeseci. Međutim rečeno je da sljedi i kaznena prijava od strane državnog odvjetništva radi nanošenja teških fizičkih ozljeda, pa me zanima na što se to odnosi to jest u ovom slučaju kakvu bi kaznu mogla nositi ta kaznena prijava. Naravno da uz to postoji i mogućnost privatne tužbe od strane ozljeđenoga međutim isključivo me zanima kakva bi kazna mogla biti očekivana od strane države u kaznenom nalogu?
  2. Koliko je uvecan iznos za otezane uvjete rada? U slucaju da se cjeli dan radi o teskom fizickom radu na suncu(iz razloga sto je jedino uz te uvjete moguce raditi posao, na to mislim ne moze se raditi po noci ili u hladu) i da ugovorom o radu nigdje ne pise koliko ce se satnica povecati iz razloga otezanih uvjeta na radu, o kolikome iznosu u postotcima je rijec? U zakonu samo stoji da radnik ima pravo na povecanje place sukladno iznosu koji pise u ugovoru o radu, medjutim u mom slucaju nigdje ne pise za koliko mi je povecana satnica ako radim u otezanim uvjetima pa me zanima da li netko mozda zna po kojoj se formuli izracunava? Takodjer me zbunjuje pojam dnevnice uz koju pise da je to naknada za hranu, pice i prijevoz tijekom sluzbenog putavanja. Ja imam slucaj da na terenski rad idem s poslovnim automobilom pa me zanima da li to igra kakvu ulogu u iznosu dnevnice posto nikakav dio dnevnice nejde na prijevoz vec je placen od strane poslodavca.
  3. od ukupno 5 dana, 2 dana su placena po 300kn i 3 dana su placena po 266kn (isto ne znam razlog samo pise u jednom mjesecu 16 sati GO 600kn, a u drugom 24 sata GO 800kn)
  4. Znaci situacija je sljedeca. Poslodavac mi par mjeseci nije davao na uvid platne liste. Zatim mi ih je dao za par mjeseci odjednom i imao sam sto za vidjeti, 5 dana godisnjeg odmora iskoristeno iako sam siguran da na godisnjem nisam bio. Poslodavac ima sljedece opravdanje, tokom korone nismo cjelo vrijeme radili to jest bilo je dana kada smo ostali doma radi nedostatka posla i on kaze da nam je usmeno rekao kako ce nam pisati par dana godisnjega iz razloga kako bi "spasio firmu". Ja sam mu na to odgovorio da meni nije receno niti jedan put da ce mi se pisati godisnji odmor niti sam se slozio s tom odlukom isti takav odgovor je dobio i od ostalih zaposlenih koji su takoder bili na godisnjem bez znanja o tome, na sto smo dobili odgovor kako je njegovo puno pravo poslati nas na godisnji bez naseg ikakvog pristanka za 50% ukupnih godisnjih dana te da ne treba nikakvu pisanu potvrdu o tome i da je to zakon! Mene zanima da li je ovo moguce jer ja nisam nasao nikakav zakon koji to govori te ne vjerujem da radnik moze ostatio ovoliko zakinut. (tokom cjele pandemije uredno je primao naknadu za svakog zaposlenog radnika od drzave jer nije bilo posla te smo bili doma, ne znam da li to ima kakve veze, ali cisto stavljam u prilog da se zna).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija