Jump to content

jimiST

Korisnik
  • Broj objava

    44
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je jimiST objavio

  1. Na osnovu kojeg dokumenta mogu prebaciti račune na naša imena? Imam Smrtni list majke i zapisnik sa ostavinske kod Javnog bilježnika. Mene brine mogućnost da ostavinska rasprava bude stopirana do završetka tužbe (ukoliko sam dobro zapamtio čitajući zakone i to je opcija).
  2. Znači li to da će se i stan podijeliti na pola (kad brat inzistira na tužbi za kuću)?
  3. Nije istina da se moj odvjetnik ponio kako mislite. Prema zapisniku, na raspravi je utvrđeno da smo brat i ja nasljednici, navedene nekretnine (stan, grobno mjesto) i pokretnine (novac po više osnova). Bratova odvjetnica je tražila da se darovana kuća uvrsti u ostavinu (i da je predmet spora između brata, pok. majke i mene), a moj odvjetnik se protivio (jer je nekretnina valjano otuđena). Za razliku od mene, koji ne poznaje pravne cake, bilo je bolje da tu bude odvjetnik. A i ja živim van HR. Nadam se da, ako brat nastavi ne plaćati svoj dio računa, naše katastrofalno pravosuđe neće ovršiti mene, ili dug tretirati kao zajednički (računi su još na ime majke). Hoću li sudski poziv za ostavinsku raspravu vidjeti kroz e-građanin, jer ova kod JB nije bila vidljiva?
  4. Kod JB su bili odvjetnici obiju strana, i prenio sam Vam što mi je rečeno. Od te rasprave i brat ima ključ od stana (kao nasljednik), ali ne izvršava obvezu plaćanja pola računa za stan i održavanje. Ne želi rentati stan. Zato meni ne odgovara da se ostavinska stopira dok se ne riješi njegova tužba, stan koji nasljeđujemo mi, uz njegove uvjete, postaje "teret". Po meni se ostavinska može riješiti, a brat nek' tuži...
  5. Kod Javnog bilježnika brat je inzistirao da darovana kuće uđe u ostavinsku masu, pa je bilježnik to proslijedio Sudu. On inzistira da se i kuća dijeli na pola. Ja sam očekivao da će njemu pripasti veći dio stana, zbog darovanja. Ne znam zašto bilježnik nije riješio bar nesporne pokretnine (novac na banci)? I koliko ću sad čekati Sud (14.2. je bila ostavinska kod jb)?
  6. Nakon smrti majke održana je ostavinska rasprava kod Javnog bilježnika na kojoj nije riješeno ništa jer brat inzistira da se kuća (koju sam dobio Darovnim ugovorom od majke) uvrsti u ostavinsku masu. JB je predmet vratio Sudu (do sada nije zakazana rasprava). Majka je umrla 28.10.2022. U stanu koji nasljeđujemo ne živi nitko, ali je prebivalište meni i mojoj obitelji (privremeno odjavljeni u inozemstvo). Ja sam platio sve račune za 2022. godinu, a za 2023. bi trebali plaćati zajedno. Brat ne komunicira i oglušuje se o plaćanje. Preko odvjetnika je izjavio da ne želi rentati stan (suprotno mojoj želji). Kako prisiliti brata (ili naknadno naplatiti) pola troškova režija stana? Napomena: po savjetu mog odvjetnika, bratu sam dao ključ od stana nakon što je prihvatio nasljedstvo kod JB.
  7. A može li ostavinska biti stopirana do završetka prve tužbe (što bi meni nanijelo štetu na više načina), ili je Sud dužan riješiti je što prije?
  8. Što ide prije: završetak ostavinske rasprave ili nastavak tužbe za ništavnost darovnog ugovora? Što je sa računima za stan koji nasljeđujemo? Ja sam platio sve za 2022. Brat se oglušuje o plaćanje novih računa. Iako je nakon neuspješne ostavinske rasprave kod Javnog bilježnika (brat inzistira da poklonjena kuća uđe u ostavinsku masu) dobio ključeve od stana i pristup istom.
  9. Zašto Javni bilježnik nije donio odluku o diobi nesporne imovine (pokretnine i nekretnine), a brata uputio u spor, nego to proslijedio Sudu?
  10. Razmišljam da kuću u svom vlasništvu darujem kćeri (koja je sad maloljetna). U tijeku je izrada projekta za gradnju kata, a uskoro i traženje građevinske dozvole. Pitanje je može li moja kćer, kao maloljetna, biti investitor te gradnje?
  11. Da li brat uopće može nekretninu dobivenu darovnim ugovorom od sad pokojne majke (koji pokušava osporiti) u 08/2020 i uknjiženom na moje ime u 11/2020 uvrstiti u ostavinski postupak?
  12. A hoće li to utjecati na ostavinsku raspravu? Što ako ja ili brat ne preuzmemo postupak? Kuća iz spornog darovnog ugovora nije prijavljena među nekretnine u ostavinskom postupku.
  13. U međuvremenu je majka (tužena 1) preminula. Što se događa sa tužbom? Da li je povezana sa ostavinskom raspravom ili je odvojen proces?
  14. Utječe li zabilježba o tužbi na zemljišniku na ikoji način dobijanje građevinske dozvole za nadogradnju darovane nekretnine?
  15. Tužbu sam zaprimio preko e-građanin i angažirao odvjetnika. Ali sud nije napravio nikakav korak do sada. Zanima me imaju li oni rokove za određene korake?
  16. Postoje li neki rokovi za Sud u kojem treba odgovoriti na tužbu? Do danas (8mj) nije izvršena ni jedna pravna radnja u postupku. Nadalje, tužitelj je našoj majci (tuženoj) oduzeo osobne dokumente i ne želi ih vratiti (osobna, VISA tek. računa), pa sam majci osigurao pravnu zaštitu preko CZSS.
  17. Meni to baš i nije neki ideal pravosuđa.
  18. Nakon 2 godine i 2 mjeseca sud se udostojio donijeti rješenje: novac koji je 2 godine stajao u FINI ide ovrhovoditeljici, a ovršenik ima pravo u roku od 15 dana pokrenuti parnicu za povrat iznosa koji je u zastari.
  19. U ljeto 2020. godine majka mi je darovala kuću na Braču (koja se koristi kao kuća za odmor). Kuću sam, temeljem Darovnog ugovora koji je sastavio odvjetnik i ovjerio Javni bilježnik, u studenom 2021. prepisao u Zemljišniku na sebe, prebacio sve račune (voda, struja, čistoća, porez na kuću za odmor) na svoje ime i iste plaćam redovno. Kuću sam u proljeće-ljeto 2021. iznutra preuredio, izvadio uporabnu dozvolu i pokrenuo izradu projekta za gradnju kata (za ishodovanje građevinske dozvole). Majka je o darovanju odlučila sama, čak mi je sama (internet bankarstvom) kupila avionsku kartu da dođem potpisati primitak dara. Imala je namjeru bratu ostaviti veći dio stana oporukom i na taj način ga kompezirati. Majka (82) je, koja dugi niz godina (12) boluje od Parkinsonove bolesti, uzima lijekove, od 15.01.2021. smještena u Dom za starije, kad više nije mogla sama hodati. Do 14.12.2020., kada je pala u stanu, ona je hodala sama, odlazila liječnicima, kupovala sebi namirnice...Njeno stanje se postepeno pogoršava, tako da je mogla hodati do ožujka/travnja 2021., a od tada je vezana za kolica. U prosincu 2021. prebačena je na kat gdje borave dementne osobe. Tu činjenicu brat sad pokušava iskoristiti da pokaže da je majka u ljeto 2020. bila nesposobna rasuđivati. Pokrenuo je tužbu prema meni i majci za ništavnost ugovora o darovanju. Traži vještačenje majke i iako nema primjerak ugovora, tvrdi da isti nije pravno valjan i da nisam stupio u posjed nekretnine jer tamo ne živim? Sud je već stavio zabilježbu na zemljišniku, ali mene još nije kontaktirao. Što mi savjetujete? Kako ću ja nadoknaditi izgubljenu dobit, jer sam našao suinvestitora za gradnju 2 apartmana na katu, što će sada stopirati ova plomba. Napominjem da brat i majka imaju loš odnos i da rijetko razgovaraju (brat se jednako odnosi i prema meni), te je to bio jedan od majčinih motiva kod darovanja.
  20. U kojem roku mogu očekivati odgovor Suda na žalbu zbog zastare dijela potraživanja?
  21. OK, sad je meni, zbog (ne)postupanja Suda, nastala šteta pljenidbom i prenosom sredstva na račun ovrhovoditeljice, a upravo protivno smislu Rješenja o odgodi koje je isti Sud donio. Što sad?
  22. FINA mi je odgovorila da ne priznaju Rješenje u elektronskom obliku koje sam im ja poslao. Pa, provjerljivo je QR čitačem?
  23. Moj odvjetnik sve dobije elektronskim putem istog dana od Suda. Nije mi jasno da i prema FINI ne ide na isti način. Nije vrag da im treba "papir" u 21. stoljeću? Koji putuje ne znam čime evo već 8. dan!?
  24. Preko e-blokade imam izvješće FINE. Sud nije radio u periodu od 2.7. do 25.8., pa su zapljenjena sredstva prenesena 31.8. i kasnije, 8.9. Sve radnje (žalba na zastaru, prijedlog za odgodu ovrhe, požurnica) su predani prije 31.8.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija