Jump to content

Marijan Šumić

Korisnik
  • Broj objava

    39
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Molim za komentar ili uputu. Prvostupanjskim je rješenjem poslodavcu naloženo da me u roku tri dana vrati na posao do pravomoćnog okončanja radnog spora. Kako se to zapravo, konkretno praktično provodi ? Tko se kome treba javiti, je li potrebno povratak na posao zabilježiti i na koji način, itd. ? Kako ću dakle , pri tome, konkretno postupiti, a da poslodavca onemogućim da iskoristi eventualne proceduralne pogreške u postupku provedbe sudskog rješenja, odnosno da onemogući njegovu provedbu ?
  2. Da, osiguravaju se, ali možete li mi pojasniti kako je moguće vraćanje kredita tvrtke kao pravne osobe, kod koje vlasnik ne odgovara vlastitom imovinom, jamčiti računom/imovinom vlasnika odnosno fizičke osobe !??
  3. Radi odobrenja kredita za obrtna sredstva banka mi traži zadužnicu izdanu od tvrtke-pravne osobe, ovjerenu od mene kao vlasnika i uz to supotpisanu od mene kao fizičke osobe. Navedeno postupanje banka obrazlaže osiguranjem ne/vraćanja kredita mogućnošću naplate sa mojeg tekućeg računa. Da li je postupanje banke u redu ? Zahvaljujem.
  4. Da li u ukupni radni staž kod obračuna plaće, nakon povratka na posao prema sudskoj presudi, ulazi i razdoblje produženog osiguranja u kojem sam si uplaćivao doprinose za mirovinsko osiguranje ? Zahvaljujem na odgovoru.
  5. Tužio sam poslodavca radi nezakonitog otkaza ugovora o radu, a sud je nakon više od 2.god., zakazao pripremno ročište za početak iduće godine. Poslodavac predlaže nagodbu i nastavak rada na drugom, slabije plaćenom radnom mjestu. Molim odgovor na pitanje: da li je nagodbom obvezno utvrditi da novi ugovor o radu stupa na snagu s danom sklapanja nagodbe, odnosno da, do postizanja nagodbe vrijedi stari ugovor o radu (što je za mene povoljnije) ili se nagodbom može utvrditi da novi ugovor o radu retroaktivno vrijedi od dana kada mi je otkazan ugovor o radu (što je povoljnije za poslodavca). Na koncu, da li i utvrđivanje datuma valjanosti novog ugovora o radu može biti predmetom nagodbe. Zahvaljujem.
  6. Molim za savjet. Vrhovni je sud prošli tjedan prihvatio prijedlog za reviziju u sporu za mobing i presudom zabranio poslodavcu nastavak uznemiravanja, prema tužbi koju sam pokrenuo 2017.god. i kojom je uznemiravanje pravomoćno potvrđeno. U međuvremenu je poslodavac nastavio s uznemiravanjem, radi čega sam ponovno tužio, nakon čega mi je nezakonito otkazao ugovor o radu, radi čega sam, također ponovno tužio. Da li i kakve pravne učinke (retroaktivno) proizvodi presuda VRHS-a u odnosu na aktualne radne sporove jer sam se nakon pravomoćne presude, od postupaka poslodavca mogao zaštiti ovrhom, a ne da moram ponovno tužiti ? Jesu li u odnosu na "zakašnjelu" presudu VRHS-a odluke poslodavca, nakon pravomoćne presude ništetne ? Zahvaljujem.
  7. Molim pojašnjenje o rokovima-zastari za podnošenje tužbe za naknadu neimovinske štete od počinitelja mobinga nakon pravomoćne presude donesene u lipnju 2020.god. Hvala.
  8. Ne, ne bi bila dostatna, a Vaš sam logičan prijedlog i preporuku razumio. Zahvaljujem.
  9. Uglavnom da, međutim stan u kojem živi sam prethodno uredio i izvan svrhe je za koju je prvotno namijenjen, a majci najam ne naplaćujem, osim što režije podmiruje od mirovine. Nije sporno uzdržavanje majke, nego nejednaka skrb i gubitak prihoda, uz jednak dio prihoda od prodaje stana. Kao rješenje sestra mi je ostavila "izbor" da majka najam stana plaća meni ili da ju spremimo u dom, na što ne pristajem. S majkom nisam dogovarao, predlagao ili ugovarao ništa u tome smislu. Ostaje mi samo biti nezadovoljan ili ... ?
  10. Nakon smrti oca, majka se u korist sestre i mene odrekla velikog stana kojeg smo, suglasno prodali prošle godine i u jednakom iznosu podijelili ostvareni iznos. Majka je u odmakloj dobi (90god.) i već 7 godina živi sa mnom u odvojenom stanu u istoj obiteljskoj kući. Od sestre nikada nisam potraživao ništa radi pomoći majci koja prima mirovinu kojom ona raspolaže. Imam li za dosadašnju skrb o majci i za slučaj protivljenja sestre da preuzme svoj dio budućih obveza, pravne mogućnosti za potraživanje dijela iznosa od prodanog stana ili sl. ? Zahvaljujem.
  11. Da, osobno sam je predao kao i požurnice i na mojem primjerku je ovjera primitka. Sve je uredno evidentirano kroz e-predmet na stranicama MPU-e. Iz pisarnice suda koju redovito tel. kontaktiram svaki put mi kažu, nema još ništa ...
  12. Prema tužbi, koju sam prije 16 mjeseci podnio protiv poslodavca, radi nezakonitog otkaza ugovora o radu, sud nije poduzeo niti jednu radnju, čak niti zatražio odgovor na tužbu, unatoč požurnicama koje sam upućivao. Nisam predložio vraćanje na posao do okončanja spora, a ni podnio zahtjev za suđenje u razumnom roku. Što napraviti ?
  13. Navedeno je da se stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje 8 dana nakon toga datuma. I dan donošenja dodatka i datum njegove primjene su nakon datuma donošenja i pravomoćnosti Odluke o otkazu ugovora o radu , a otkazni je rok trajao još 2 i pol mjeseca nakon donošenja dodatka KU-a.
  14. Pravomoćnom je presudom u lipnju prošle godine utvrđeno uznemiravanje radnika i imenovan počinitelj. Tuženik (tvrtka) je isplatio naknadu za neimovinsku štetu. Da li je i u kojem roku moguće podići tužbu za naknadu neimovinske štete i od počinitelja mobinga ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija