Jump to content

Marijan Šumić

Korisnik
  • Broj objava

    39
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Marijan Šumić objavio

  1. Molim za komentar ili uputu. Prvostupanjskim je rješenjem poslodavcu naloženo da me u roku tri dana vrati na posao do pravomoćnog okončanja radnog spora. Kako se to zapravo, konkretno praktično provodi ? Tko se kome treba javiti, je li potrebno povratak na posao zabilježiti i na koji način, itd. ? Kako ću dakle , pri tome, konkretno postupiti, a da poslodavca onemogućim da iskoristi eventualne proceduralne pogreške u postupku provedbe sudskog rješenja, odnosno da onemogući njegovu provedbu ?
  2. Da, osiguravaju se, ali možete li mi pojasniti kako je moguće vraćanje kredita tvrtke kao pravne osobe, kod koje vlasnik ne odgovara vlastitom imovinom, jamčiti računom/imovinom vlasnika odnosno fizičke osobe !??
  3. Radi odobrenja kredita za obrtna sredstva banka mi traži zadužnicu izdanu od tvrtke-pravne osobe, ovjerenu od mene kao vlasnika i uz to supotpisanu od mene kao fizičke osobe. Navedeno postupanje banka obrazlaže osiguranjem ne/vraćanja kredita mogućnošću naplate sa mojeg tekućeg računa. Da li je postupanje banke u redu ? Zahvaljujem.
  4. Da li u ukupni radni staž kod obračuna plaće, nakon povratka na posao prema sudskoj presudi, ulazi i razdoblje produženog osiguranja u kojem sam si uplaćivao doprinose za mirovinsko osiguranje ? Zahvaljujem na odgovoru.
  5. Tužio sam poslodavca radi nezakonitog otkaza ugovora o radu, a sud je nakon više od 2.god., zakazao pripremno ročište za početak iduće godine. Poslodavac predlaže nagodbu i nastavak rada na drugom, slabije plaćenom radnom mjestu. Molim odgovor na pitanje: da li je nagodbom obvezno utvrditi da novi ugovor o radu stupa na snagu s danom sklapanja nagodbe, odnosno da, do postizanja nagodbe vrijedi stari ugovor o radu (što je za mene povoljnije) ili se nagodbom može utvrditi da novi ugovor o radu retroaktivno vrijedi od dana kada mi je otkazan ugovor o radu (što je povoljnije za poslodavca). Na koncu, da li i utvrđivanje datuma valjanosti novog ugovora o radu može biti predmetom nagodbe. Zahvaljujem.
  6. Molim za savjet. Vrhovni je sud prošli tjedan prihvatio prijedlog za reviziju u sporu za mobing i presudom zabranio poslodavcu nastavak uznemiravanja, prema tužbi koju sam pokrenuo 2017.god. i kojom je uznemiravanje pravomoćno potvrđeno. U međuvremenu je poslodavac nastavio s uznemiravanjem, radi čega sam ponovno tužio, nakon čega mi je nezakonito otkazao ugovor o radu, radi čega sam, također ponovno tužio. Da li i kakve pravne učinke (retroaktivno) proizvodi presuda VRHS-a u odnosu na aktualne radne sporove jer sam se nakon pravomoćne presude, od postupaka poslodavca mogao zaštiti ovrhom, a ne da moram ponovno tužiti ? Jesu li u odnosu na "zakašnjelu" presudu VRHS-a odluke poslodavca, nakon pravomoćne presude ništetne ? Zahvaljujem.
  7. Molim pojašnjenje o rokovima-zastari za podnošenje tužbe za naknadu neimovinske štete od počinitelja mobinga nakon pravomoćne presude donesene u lipnju 2020.god. Hvala.
  8. Ne, ne bi bila dostatna, a Vaš sam logičan prijedlog i preporuku razumio. Zahvaljujem.
  9. Uglavnom da, međutim stan u kojem živi sam prethodno uredio i izvan svrhe je za koju je prvotno namijenjen, a majci najam ne naplaćujem, osim što režije podmiruje od mirovine. Nije sporno uzdržavanje majke, nego nejednaka skrb i gubitak prihoda, uz jednak dio prihoda od prodaje stana. Kao rješenje sestra mi je ostavila "izbor" da majka najam stana plaća meni ili da ju spremimo u dom, na što ne pristajem. S majkom nisam dogovarao, predlagao ili ugovarao ništa u tome smislu. Ostaje mi samo biti nezadovoljan ili ... ?
  10. Nakon smrti oca, majka se u korist sestre i mene odrekla velikog stana kojeg smo, suglasno prodali prošle godine i u jednakom iznosu podijelili ostvareni iznos. Majka je u odmakloj dobi (90god.) i već 7 godina živi sa mnom u odvojenom stanu u istoj obiteljskoj kući. Od sestre nikada nisam potraživao ništa radi pomoći majci koja prima mirovinu kojom ona raspolaže. Imam li za dosadašnju skrb o majci i za slučaj protivljenja sestre da preuzme svoj dio budućih obveza, pravne mogućnosti za potraživanje dijela iznosa od prodanog stana ili sl. ? Zahvaljujem.
  11. Da, osobno sam je predao kao i požurnice i na mojem primjerku je ovjera primitka. Sve je uredno evidentirano kroz e-predmet na stranicama MPU-e. Iz pisarnice suda koju redovito tel. kontaktiram svaki put mi kažu, nema još ništa ...
  12. Prema tužbi, koju sam prije 16 mjeseci podnio protiv poslodavca, radi nezakonitog otkaza ugovora o radu, sud nije poduzeo niti jednu radnju, čak niti zatražio odgovor na tužbu, unatoč požurnicama koje sam upućivao. Nisam predložio vraćanje na posao do okončanja spora, a ni podnio zahtjev za suđenje u razumnom roku. Što napraviti ?
  13. Navedeno je da se stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje 8 dana nakon toga datuma. I dan donošenja dodatka i datum njegove primjene su nakon datuma donošenja i pravomoćnosti Odluke o otkazu ugovora o radu , a otkazni je rok trajao još 2 i pol mjeseca nakon donošenja dodatka KU-a.
  14. Pravomoćnom je presudom u lipnju prošle godine utvrđeno uznemiravanje radnika i imenovan počinitelj. Tuženik (tvrtka) je isplatio naknadu za neimovinsku štetu. Da li je i u kojem roku moguće podići tužbu za naknadu neimovinske štete i od počinitelja mobinga ?
  15. Na način da je sa sindikatom sklopio Dodatak KU-u prema kojemu je, između ostaloga, izmijenio, ranije utvrđen,i apsolutni iznos otpremnine i umanjio ga za cca 20%, odnosno, izrijekom naveo novi iznos otpremnine.
  16. Poslodavac je Odlukom o otkazu ugovora o radu naveo trajanje otkaznog roka i pravo na isplatu otpremnine prema odredbi članka Kolektivnog ugovora. Za vrijeme trajanja otkaznog roka izmijenio je predmetni čl. KU-a kojim je bitno smanjio iznos otpremnine i umanjenu isplatio. Molim za savjet.
  17. Hvala svima, predao sam zahtjev za isplatu pa ćemo vidjeti ...
  18. Određen mi je razmjerni dio godišnjeg odmora za ovu godinu kojeg moram iskoristiti do kraja otkaznog roka. Pripada li mi i razmjerni dio regresa ? Napominjem da otkazni rok istječe prije redovite isplate regresa u lipnju.
  19. Pa i nije baš točno da se ne može petljati u konkretne predmete. Može se i mora se petljati i prije-ispitati konkretan predmet kod prituženika i poslodavca, a i nakon podizanja tužbe-u sudskom sporu za diskriminaciju kao umiješač na strani diskriminiranoga. Druga je stvar što radi oportunizma svoj posao to ne žele i neće obavljati, najčešće uz izliku naučenu u Europskim institucijama da "konkretan predmet nije od šireg interesa". Puno je lakše, za pristojnu plaću, podnositi nekorisna izvješća poslodavcu-saboru jer te onda ponovno izabere da "štitiš" ugrožene od diskriminacije.
  20. Molim pojašnjenje privremene mjere prema odredbi čl. 347, st. 1, toč. 6, Ovršnog zakona. Hvala
  21. Da, pravilnikom o radu i ugovorom o radu, načelno, je utvrđena je mogućnost premještaja, odnosno obavljanja posla na cijelom području poslodavca ali i to, vjerojatno ne obvezuje poslodavca. Međutim, u mojem slučaju ne radi se o pravu poslodavca da pobliže odredi način i mjesto obavljanja posla nego o zloporabi toga prava radi nastavka diskriminacije. Zloporabu prava ću dokazivati pravomoćnom presudom u radnom sporu za mobing u moju korist i donošenjem pravilnika o sistematizaciji, za vrijeme trajanja prethodnog spora, kojim je ciljano ukinuo samo radno mjesto u podružnici u kojoj sam bio raspoređen pri čemu, kod odlučivanja/usporedbe kojem će radniku (na istom radnom mjestu u svim podružnicama) otkazati nije primijenio kriterije po ZR-u (dob, staž i td.) jer mi, prema njima nisam prvi kojemu će otkazati ugovor. Mislite li da ima "materijala" za potraživati pravdu sudskim putem ili sam opet u krivu ... ?
  22. Poslodavac mi je Pravilnikom o sistematizaciji ukinuo radno mjesto u podružnici u mjestu prebivališta, jednako onom koje ima u ostalih sedam podružnica na cijelom području Hrvatske, a istodobno je, u jednoj od njih, već pet godina, upražnjeno isto radno mjesto predviđeno istim Pravilnikom. Poslodavac mi je, dakle, otkazao ugovor o radu i ponudio znatno slabije plaćeno radno mjesto u dosadašnjem mjestu rada/prebivališta, što ne mislim prihvatiti jer smatram da tužbom mogu osporiti otkaz, ukazujući na obvezu poslodavca da me preraspodjeli na upražnjeno radno mjesto u drugoj podružnici. Jesam li u pravu ili ... ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija