Jump to content

kosjenka123

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  1. To sam i mislila. Hvala još jednom. Ne mislim osporavati, ali dobro je imati još jedan adut u rukavu.
  2. Otac je u oporuci ostavio sinu svu svoju imovinu uz uvjet da tu istu imovinu nakon sinove smrti naslijedi unuk ne vjerujući sinovoj ženi. Može li to uvjetovati? Oporuku su sastavljali sin i njegova žena.
  3. Upravo ju pripremam. Informacije imam tek od petka. Da li to znači da ako oporučni nasljednik ne želi priznati maminu bračnu stečevinu i ne želi dogovor da on pokreće sud ? Ili stvar sudu predaje javni bilježnik? Što ako u predviđeno vrijeme oporučni nasljednik ne pokrene sud? Što ako mama umre prije završetka suda, da li se sve prekida ?...
  4. Molim pomoć hitno. Ostavinska samo što nije. Moj otac je oporukom ostavio sve sinu. Međutim, u neznanju nekretnina na kojoj je mamina kuća i kuća koju je napravio sinu je na samo njegovo ime. Mama i tata su cijelo vrijeme mislili da mama ima polovicu, jer inače ne bi takvu oporuku sastavio. Da li ona mora prije početka ostavinske rasprave staviti prigovor i tražiti da se iz ostavinske mase izdvoji bračna stečevina ( od 1966. god., cijelo vrijeme se radi na kuće do sada) - mama je doprinijela i više od polovice, ali bi željela dobiti barem svoju polovicu. Ja sam kći, ja sam isto primijetila tek kod izvoda o vlasništvu - mama o tome stvarno, a ni tata uopće nije razmišljala, oni jednostavno ne znaju - bila je uvjerena da ima polovicu - mama ima 80 god. Mogla bi ostati zbog neznanja bez kuće, a odnosi sa sinom trenutno nisu dobri. 1. Ukoliko mama stavi prigovor, da li se na ostavinskoj raspravi to po sili zakona miče iz ostavinske mase kod javnog bilježnika i nastavlja se dioba tatine imovine prema oporuci ili ako to oporučni nasljednik ne priznaje treba ići na sud? 2. Ukoliko je mama i ja tražimo nužni dio, da li treba pokrenuti sud ako se oporučni nasljednik ne složi? 3. Ako zbog nužnog dijela pokrenemo sud, da li se mami priznaje bračna stečevina ili se pokretanjem sudom sve zaustavlja dok se ne dođe do rješenja? 4. Ako ne tražimo nužni dio, što nas se traži da potpišemo. 5. Jedna nekretnina nije uopće upisana, bez obzira na kupoprodajni ugovor i nema dokaza vlasništva. Što s njom, kako će se to naknadno dijeliti? Tu mama ima polovicu jer je kasnije kupljeno. Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija