Jump to content

Pirke

Korisnik
 • Broj objava

  9
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O Pirke

 • Status
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Pošto imaš 18 godina, imaš pravo na državljanstvo RH - Član 5 stav 1 (to ti je onaj prvi pasus), a evo link za Zakon https://www.zakon.hr/z/446/Zakon-o-hrvatskom-državljanstvu Iako si izgubio pasoš BiH, ti i dalje imaš BiH državljanstvo. Možda ti je najbolje da u nekom konzulatu/ambasadi u BiH podneseš zahtijev, jer u BiH moraš vaditi rodni list, uvjerenje u državljanstvu, vjenčani list roditelja itd.
 2. To se provjerava u matičnim uredima. Bilo koji matični ured u RH ti može dati te podatke. U procesu ce ti tražiti: - Potvrdu da ti nisi upisan u knjigu državljana - Potvrde da su ti roditelji bili državljani RH u trenutku tvog rođenja - posebno za oca i posebno za majku Možda da zoveš neki Matični ured i da ih zamoliš da ti to provjere, ako budu dobre volje.
 3. Morao bi ti to neko stručniji pojasniti od mene, npr. Sivko. - da li podnosiš Zahtijev za prijem u državljanstvo RH ili Zahtijev za utvrđivanje hrvatskog državljanstva - po mom mišljenju ovo drugo. Ne bih morao dokazivati pripadnost roditelja hrvatskom narodu, ako ideš po Članu 30a . To hrvatskom narodu ti je u prevodu na narodni jezik da su ti roditelji HRVATI. Ako su ti roditelji Srbi, nemaš izbora nego po ovom članu 30a, jer je on upravo pisan za takve slučajeve, kao tvoj. Opet ti naglašavam, u pravnim procesima najvažniji su ti rokovi, to ti dođe kao aut linija u fudbalu - znači kraj
 4. Ti si rodjen u periodu 1977-91,pa bi mogao podnijeti Zahtijev na osnovu Clana 30a, pod uslovom da su ti oba roditelja u trenutku tvog rodjenja bili drzavljani RH. Po tom Clanu zakona moras podnijeti Zahtijev do kraja ove godine. Koliko sam primijetio svi zahtijevi po ovom osnovu se pozitivno rjesavaju i to u nekih godinu dana. Sretno!
 5. Tu Potvrdu ti moze dati bilo koji ured u RH, znam iz svog licnog iskustva, jer sam ja Potvrde vadio u Dvoru, iako se moj otac vodi na drugom mjestu. Ne moras iskljucivo u Sibeniku tu potvrdu vaditi. I mora ti biti jasno sta sve vadis od papira u RH, da ne moras vise puta cimati nekog. Ako ti se niko ne javi, javi se meni u privatnoj poruci, ako si iz okoline Banjaluke, da ti dam neki kontakt.
 6. Hvala na odgovoru. Ja znam da su prije vracali, pitaju na samom ulazu po kom osnovu dolazis, ako taj procjeni da ima smisla da te dalje uputi na saltere komegama, u protivnom ti kaze da nemas sta da trazis. Prica mi kolega, kad je podnosio zahtijev za putovnicu u konzulatu, dosao je neki covjek sa dosta papira i sluzbenik mu je rekao da nema osnova, jer se ovaj pozivao na babu, nije mu ni primio zahtjev, vec ga vratio. Ja nekako tumacim taj clan 5 i stavku 2 kao sansu da se ovi koji su propustili da se upisu u drzavljane do 18 godine, sad imaju sansu za naknadni upis (dvije god od stupan
 7. Da li ima neko da je podnio zahtijev za upis u drzavljanstvo RH na osnovu jednog roditelja i da je rodjen prije 1991? Da li je tako sto uopste moguce, tj. da li konzularni ured hoce da primi takav zahtijev?
 8. gdje se u Zakonu spominje ovaj datim 8.10.1991. i kakve on veze ima sa sticanjem drzavljansta po podrijtlu/porijeklu. Znaci interesuje me tacan Clan u konkretnom Zakonu koji je stupio na snagu 2020..
 9. Ako ti je jedan od roditelja imao drzavljanstvo RH u trenutku tvog rodjenja, mozes da podneses zahtijev za prijem u drzavljanstvo RH. Ako sam dobro razumio majka ti je imala i ima drzavljanstvo RH, pa samim tim i ti mozes podnijeti zahtijev za prijem po tom osnovu do kraja 2021. Samo me nemoj pitati - sta treba od dokumenata.
×
×
 • Napravi novi...