Jump to content

mala_x

Korisnik
  • Broj objava

    25
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je mala_x objavio

  1. Imam pitanje vezan o uz ugovor o zakupu poslovnog prostora. U samom ugovoru izričito je navedeno da pod zakup ne spadaju tzv „zajedničke prostorije“ (što se u konkretnom slučaju odnosi na hodnik tj predvorje u zgradi), a u zapisniku koji je sklopljen nekoliko dana nakon samog ugovora se kao temelj plaćanja mjesečne zakupnine koristi kvadratura za koju je zakupoprimac nakon 2 godine slučajno otkrio da uključuje i glavnu prostoriju i zajedničke prostorije, konkretno taj hodnik. Moje je pitanje slijedeće: obzirom da u Zakonu o zakupu poslovnog prostora u čl 9 stoji: Prilikom primopredaje poslovnoga prostora ugovorne strane sastavljaju zapisnik u koji se unose podaci o stanju poslovnoga prostora., da li zakupoprimac ima pravnu osnovu pobijati zapisnik i tražiti povrat preplaćenog iznosa? Ako da, da li postoji neki rok za to? Subjektivni? Objektivni?
  2. puno hvala. dakle ima šanse.... u Zakonu o radu se govori o bruto plaći, zar ne? e sad me još samo zanima izračun te otpremnine. ok , onako kako piše u kolektivnom (postoji kolektivni). ako pretpostavimo da se odredba u kolektivnom podudara sa odredbama ZoR-a, da li to znači ako su zadnje 3 bruto plaće bile cca 7000 kn da se otpremnina računa kao 1/3 od 7000x34 (godine)? i taj iznos se dobije ili na to ide neki porez? I nije problem što je osoba navršila već 60? da li može biti prisilno umirovljena? kako sam napomenula, ne želi još u mirovinu.
  3. molim pomoć u vezi jednog pitanja. Da li osoba koja je navršila 60 godina života i ima 34 godine staža ima pravo na otpremninu u 2013. godini u slučaju poslovno uvjetovanog otkaza? ne bi htjela u mirovinu do 65. godine, ali kadrovska politika najavljuje neke kombinacije po kojima je moguće očekivati i otkaz....
  4. pozz! budući da je donošenjem pročišćenog teksta ZKP-a u 2003 totalno pobrkana numeracija članaka, da li itko od vas ima neki popis koji članak te pročišćene verzije odgovara "stvarnim" brojevima članaka?
  5. Nemam pojma. Išla sam jučer s njim u banku, jer se toliko iživcirao da sam se bojala da mu ne pozli negdje. U banci su rekli da oni nemaju veze s tim i neka ode pitati Zavod za mirovinsko???? Nevjerojatno! Pa kako je moguće provesti ovrhu nad nekim a da kao banka nemate podatke o kakvoj se ovrsi radi?? Napominjem da nije protiv njega pokretan nikakav ovršni postupak, niti mu je prvotno stiglo poštom ikakvo upozorenje da je išta dužan platiti, nego mu je samo sjela mirovina manja za trećinu! A čak nijedan račun doma nije na njegovo ime.
  6. Izmjena KZ-a (ili potpuno novi KZ, ovisno što će odlučiti) će biti najranije u PROSINCU 2009, a vjerojatnije je da će ipak biti siječanj- veljača 2010! Nikako ranije. pozz
  7. Pomagajte tko zna materiju! Otac je dobio ovrhu za platiti u visini 1/3 mirovine. Nema kredite, nikome nije jamac, nema minuse, nema dugova apsolutno NIKAKVIH, stvarno je čovjek koji živi isključivo u granicama svojih mogućnosti. MOje pitanje je- kad vam iz banke pošalju izlistanu mirovinu i piše rubrika OVRHA, na što se to sve može odnositi?
  8. Razmišljam da li se isplati ugovoriti policu životnog osiguranja. Pa sam malo gledala po internet stranicama osiguravajućih kuća i nešto što minikako nije jasno jest izračun. Ako se recimo plaća mjesečna premija od 25 eura na 15godina, to bi bilo 25e x 15 g x 12 mj= 4500 e (ok, nešto malo manje zbog vođenja police) E sad tu dolazi i očekivana dobit koju valjda računaju prema onim faktorima rizika i Bog zna prema čemu još pa ispada cca 1300e. Ok, postoji i pravo na povrat poreza mjesečno ili godišnje. sad mene zanima: na što od toga se plaća na kraju osiguranog razdoblja porez 15% i prirez? Na ukupno uplaćeni iznos premija ili na cjelokupnu svotu ( premije+ očekivana dobit)?
  9. Znači, ne moram ga prijaviti na sebe kako bih ga prodala nego je dovoljno da budućem kupcu pokažem rješenje o nasljeđivanju, pa da se tako sklopi kupoprodajni ugovor i da se na taj način upiše kupac kao vlasnik vozila? Pa to je onda krasno!
  10. Koliko sam shvatila- radnik ima pravo na otpremninu ako je neprekidno radio za tog poslodavca bar 2 g i ako nije riječ o osobno uvjetovanom otkazu? Imam situaciju u kojoj je riječ o poslovno uvjetovanom otkazu iz čl 113, a ne postoji kolektivni ugovor. Pa me zanima da li je dovoljno to što je pravo na otpremninu regulirano Zakonom o radu ili je potreban i kolektivni ugovor ? I da li ima ikakve veze ako je poslodavac u međuvremenu "promijenio oblik" iz obrta u doo? Da li to onemogućava kontinuitet za izračun ovih 2 godine?
  11. mala_x

    prodaja auta

    Naslijedila sam auto u dobrom stanju, ali mu je već u vrijeme ostavinske rasprave istekla registracija, tehnički, osiguranje. Budući da ga nemam namjeru zadržati, zanima me koji minimum od svega ovoga moram obaviti da bih ga mogla prodati? Nije još ni prebačen na moje ime. I nije odjavljen. Molim tko zna da mi pomogne.
  12. Ovo ja zovem brzim i kavlitetnim odgovorima! HVALA VAM PUNO!!!
  13. Moja suvlasnica mi želi darovati svoju polovicu nekretnine (zemljište) i time bih ja postala solo vlasnik. E sad, kod plaćanja poreza na darovanu nekretninu, rečeno mi je da prvo treba ocijeniti koliko novčano iznosi ta njena polovica. Zanima me kako mogu doznati da li je zemljište poljoprovredno ili građevinsko (da li se može na netu naći preko stranice katastra pa upucati samo broj čestice) ili zovem OPćinski sud ili katastar gdje se nekretnina nalazi? I da li moram nabaviti nekakvu službenu procjenu vrijednosti zemljišta? Od koga? Kako?
  14. zar baš nitko ne zna? da skratim pitanje (možda sam ga prekomplicirano napisala): na koji način bi moglo doći do ovrhe ako ne postoji ovršna isprava, nego samo izjava u kojoj dužnik priznaje dug i obvezuje se platiti ga do konkretnog datuma (a potpis dužnika ovjeren od strane javnog bilježnika)? ako ide prvo parnica- zašto parnica ako je dužnik tom izjavom već priznao postojanje duga i obvezao se isplatiti ga? :tuzan:
  15. Strana X je strani Y obećala na ime duga isplatiti neku svotu novaca od prodaje nekretnine. Ta izjava osobe X da priznaje dug i da se obvezuje isplatiti novac (u izjavi se nalazi i datum za izvršenje) je ovjerena kod javnog bilježnika, ali ne postoji klauzula ovršnosti. Što i kako ako nakon proteka tog roka nekretnina i dalje ne bude prodana? Da li se osoba X može nekako zaštititi dodatno? Da li osoba Y protiv nje može pokrenuti parnicu ili ovrhu? Ako parnicu- radi čega? Radi utvrđivanja da je protekao dobrovoljni rok za izvršenje pa da se toj izjavi parnicom dade ovršnost ili što?
  16. D li netko zna- da li je rješenje o nasljeđivanju (postupak proveden kod javnog bilježnika) ovršna isprava? Naime, dogovorili se sunasljednici šta ide kome i stavljen je rok u ugovor do kojeg se moraju tražbine isplatiti, pa me zanima da li ako prođe taj rok može automatski biti pokrenuta ovrha ili je to rješenje tek osnova na temelju koje se može pokrenuti parnica.
  17. Hvala lijepo na odgovoru Zanimalo me konkretno (glede pitanja ostanka ili neostanka na Zavodu) da li imam pravo na besplatni gradski prijevoz budući da se u radnoj knjižici ne upisuje da radim igdje i da li postoji i dalje moja obveza javljati se jednom mjesečno na Zavod? (pravo na naknadu ionako nemam jer mi je ovo prvi posao, a znam za onu odredbu da treba raditi bar 9mj u zadnje 2 g da bi se ostvarilo pravo na naknadu na Zavodu).
  18. Zanima me koja su sve davanja u slučaju honorarnog posla (ugovor o djelu- nisam studentica pa nije preko student servisa), tj po čemu se razlikuje bruto i neto iznos? Da li je točno da ako na kraju godine podnesem poreznoj upravi prijavu, dobivam povrat poreza (jer se tek tada računa osobni odbitak od 1600kn mjesečno)? I na kraju, da li se cijelo to vrijeme ostaje na Zavodu za zapošljavanje u statusu nezaposlene osobe? HVALA
  19. Ovako, u ostavinskoj raspravi provedenoj kod jb-a, jedna od stvari koja je pripala meni je auto. E sad, imam maloljetnog polubrata za kojeg je rečeno da za njega dopuštenja prilikom odricanja od udjela mora dati zastupnik CSS-a i da se za svaku pojedinu stvar mora platiti službeni procjenjitelj. To mi je jasno glede stavri koje se moraju prodati, ali čemu služi službena procijena vrijednosti auta kojeg ja ne namjeravam prodavati??? Ja sam se nekih trećina u drugim pokretninama odrekla u njegovu korist, a kao dodatak rješenju o naslijeđivanju je sklopljen kod jb-a još jedan ugovor gdje se obvezuje polubrat prenijeti tu trećinu auta na mene kako bih ja bila solo vlasnik. plače mi se od muke zbog te ostavinske!!!!
  20. i kolika je sada plaća NETTO bez položenog pravosudnog?
  21. Kako teče postupak procjene vrijednosti nekretnine u sklopu ostavinskog postupka? Da li se to provodi samo u parnici ili i kad se postupak vodi kod jb-a? KOliko se otprilike plaća procjena?
  22. Zar mi stvarno nitko ne može pomoći oko pitanja naslijeđivanja kredita: da li svi naslijeđujemo na jednake dijelove ili pokojnikova supruga pola kredita, a drugu polovicu nasljednici prvog reda na jednake dijelove?
  23. POštovani znalci prava, neke stvari u nasljednom pravu meni nisu jasne, pa molim za pomoć oko nekoliko pitanja. Ako postoji razlika između bračne imovine (sve stečeno za vrijeme braka i dijeli se popola, pa samo pola imovine ulazi u ostavinsku masu) i vlastite imovine (koja onda cijela ulazi u ostavinsku masu), nije mi jasno ovo: - da li se stambeni kredit (kojeg je podigao jedan od bračnih drugova za vrijeme trajanja braka i taj je umro) smatra "pasivom bračne stečevine" - što bi značilo da pola mora otplatiti bračni drug a druga polovica se dijeli na nasljednike prvog nasljednog reda -da li se ono što je ostavitelj (koji je u braku)naslijedio od svojih roditelja smatra vlastitom imovinom -ako je postojalo uzajamno životno osiguranje bračnih partnera, da li novac u trenu smrti jednog od njih dvoje automatski pripada drugom bračnom drugu ili pak ulazi u ostavinsku masu imajući status vlastite imovine Hvala puno unaprije na pomoći, svaki savjet mi je dobrodošao!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija