Jump to content

nononini

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je nononini objavio

  1. Pozdrav svima!

    Ne snalazim se pretjerano na forumu, pa se ispričavam ukoliko već postoji ova tema. 

    Moje pitanje je ima li netko od vas provjerenu informaciju ili iskustvo s oporezivanjem austrijske mirovine u RH?

    Naime otac je ove godine dobio invalidsku mirovinu u Austriji u kojoj je 30 godina otprilike s tim da nije radio svih 30 godina. Zadnjih 7,8 godina ima primanja s burze. Ove je godine dobio invalidsku mirovinu te ju želi prebaciti u Hrvatsku, no ne možemo pronaći točnu informaciju oporezuje li mirovinu Austrija ili Hrvatska ukoliko se prebaci iz Austrije u Hrvatsku i o kojem se postotku radi?

    Molim vas za pomoć ukoliko nešto znate!

    Evo, unaprijed zahvaljujem i nadam se da će netko moći pomoći. :)

  2. prije 7 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

    To ovisi o tome kakav je ugovor o najmu sklopljen i da li sam ugovor predviđa mogućnost ranijeg raskida. U pravilu ugovori koji se sklapaju na određeno vrijeme nemaju mogućnost otkaza prije isteka vremena na koji su sklopljeni, ali to se može zasebno ugovoriti. Dakle, ono što morate jest pažljivo čitati ugovor. Osim toga, puno ovisi o tome kakav je dogovor sa najmodavcem.

    Tako sam i mislio. Najbolje bi bilo kada bi se dogovorili oko toga, ali kojem god sam najmodavcu spomenuo online nastavu i koronu odmah bi odjednom odustao od toga da studentima iznajmi stan. Planiram i ovoga pitati možemo li u ugovor staviti da ga je moguće raskinuti ukoliko dođe do toga, premda ne vjerujem da će to dopustiti. Bilo bi dobro kada bi se bar dogovorili da ukoliko nastava bude online plaćamo samo pola najamnine. 

     

  3. Pozdrav!

    Nisam pronašao odgovore na pitanja koja me zanimaju i zato otvaram novu temu. Nadam se da će mi netko ovdje znati pomoći.

    Student sam i zajedno s cimerom sam pronašao stan te se u njega trebamo useliti krajem 9.mjeseca i tada ćemo potpisati ugovor sa stanodavcem. Ugovor se potpisuje na period od 30.9.2020. do 30.6.2021. Ono što mene brine je trenutna situacija sa korona virusom. Može se dogoditi da nam predavanja na fakultetu budu online i da ih budemo morali slušati od kuće kako je bilo i prošle akademske godine. Ukoliko dođe do toga da nastava bude online, zanima me imam li ja pravo raskinuti ugovor sa stanodavcem prije nego istekne taj rok naveden u ugovoru. Ne isplati mi se plaćati stan u jednom gradu, ako ja uopće nisam u tom stanu već sam kod kuće i slušam predavanja od kuće. 

    Moje konkretno pitanje je mogu li ja zatražiti raskid ugovora npr. u 2.mjesecu 2021. ako sam prethodno potpisao ugovor u kojem je navedeno da ćemo biti u stanu do 30.06.2021.? I ako je to moguće ima li ikakvih posljedica tj.moram li ostaviti gazdi polog ili mu platiti što sam raskinuo ugovor prije dogovorenog roka?

    Napomenuo bih da sam pričao sa ostalim frendovima koji su se prošle godine našli u istoj situaciji zbog korone (ja sam prošle godine bio u studentskom domu). Jedan od tih frendova mi je rekao da je bez problema u 3.mjesecu raskinuo ugovor bez ikakvih posljedica, dok je drugom frendu stanodavac uzeo polog jer je ugovor raskinuo prije dogovorenog. Tako da ne razumijem ovisi li to jednostavno o tome kakav je stanodavac odnosno hoće li mi izaći u susret i dopustiti da raskinemo ugovor ranije ako dođe do online nastave ili ću morati plaćati stan svo to vrijeme koje ne provodim u njemu?

    Nadam se da će netko od vas znati odgovor na ovo, hvala unaprijed i lijep pozdrav!

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija