Jump to content

brodic741

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na odgovoru! Nisam siguran jeste li ispravno shvatili ili jesam li ja ispravno objasnio, možda ovako bude ispravnije objašnjeno. Kao što vidite na "slici", kuća 1 se u cijelosti nalazi na zemljištu koje glasi na djeda, dok kuća 2 se u cijelosti nalazi na zemljištu (posjedu) koje glasi na baku, prema katastru te dvije cestice su odvojene jer ne glase na jednu osobu, no ovako praktično nema više nikakve posebne ograde između pa su "spojeni". Ako sam ispravno shvatio, nakon djedove smrti ako ostavi oporuku(ili što već ide) mi u cijelosti nasljeđujemo dio koji glasi na djeda, a baki ostaje njeno?
  2. Hvala na odgovoru! U kojem smislu "njegova" nekretnina? Kuća u kojem trenuno boravimo većinu vremena je izgrađena nakon sklapanja braka između njega i bake, a ljetna "kuća" je ostavljena ostavinski baki, ne darovnicom kako sam mislio, a oni su već bili dugo godina u braku, znači i to se dijeli na pola ili? Ima li majka ikakvih (izravnih?) prava jer živi cijeli život ovdje i pridonosi kućanstvu? Te ako itko može preciznije reći kako se sve dijeli?
  3. Pozdrav svima i poštovanje :) Nisam siguran hoću li moći u potpunosti objasniti cijelu situaciju, a iskreno teško bi bilo ugurati sve u jedan roman. Živim s majkom, sestrom, djedom (koji je sada već "pri kraju" ako mogu tako napisati, i bakom o kojoj nemam apsolutno ništa lijepo reći. (roditelji majke) Otac se odselio prije oko 4 godine iz više razloga (ratni "polu-invalid", ptsp, netrpeljivost između djeda/bake i njega...), živio je ovdje 20-ak godina i većina njegovih primanja su trošena/ulagana u ovu "kuću", djed je bio terenski zidar a otac je radio u vojci pa zapravo većina ukupnih primanja su bila očeva, no nikada nije bio prijavljen na ovu adresu (nije htio zbog nekog razloga, a kako nisu daleko mjesta nikada ni nije) Majka (u 50-im) živi ovdje cijeli svoj život, prestala je raditi prije mog rođenja (20 god) te je i ona pridonosila. Živimo u kućanstvu koje se sastoji od 2 kuće (baka i djed su bili prvi susjedi), jedna kuća i okućnica gdje je baka živjela koju je naslijedila (mislim) darovnicom kada su se nakon smrti prabake bakina braća odrekli (jedan se nije odrekao pa je bio isplaćen) i drugi dio gdje je živio djed. (Ako je vjerovati uredjenazemlja .hr, jedna polovica glasi na baku (njena), a druga na djeda. Kuća u kojoj provodimo većinu vremena se nalazi na "djedovoj" polovici, a druga kuća (starinska) se koristi kao ljetna kuhinja. E sad, najviše me muči baka, o kojoj kao što sam rekao nemam lijepe riječi, nikada nije radila (na niti jedan način, trošila je i "uživala" dok je djed bio na "terenu"), mogu vam samo reći da 90% poznanika (a ni rodbine)ju ne podnosi (kao ni 90% sela u kojem živimo), poprilično često (u zadnje vrijeme se malo smirila situacija) nas maltretira, a najviše sestru (16) na koju nekada čak i fizički napadne, u više navrata je nagovarala djeda da nas izbaci, a i s vremena na vrijeme se izravno prijeti kada nije sve po njenom, te je otjerala djeda u "podrum"("uređen" je za život ali...televizor i krevet) no mi tu ništa ne možemo jer on neće ništa zbog nas. Djed s njom ne priča već 3 godine i više (da, živimo u istoj kući, zanimljiva situacija) Najviše me zanima što će se dogoditi nakon djedove smrti i kako će se sve ovo raspodijeliti jer ne planiram otići negdje dalje živjeti, volio bih ostati ovdje. ( Iako je selo, poprilično je blizu grada, dobra sredina a i susjedi su svi dobri, a jako mi odgovara život na selu jer ne volim buku i užurbanost itd... nikako grad..trenutno studiram u Zagrebu pa sam poprilično siguran što govorim, a ni nismo baš u financijskoj mogućnosti kupnje kuće/stana i slično) No, kao što sam rekao najveći problem je baka, sada vjerojatno ne može zbog djeda no kada umre tko zna što će joj sve doći napamet, ima li itko ikakav savjet što i kako? Ispričavam se na mogućim gramatičkim greškama i potencijalno loše napisanoj temi, nikada mi eseji nisu bili jača strana :)
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija