Jump to content

dev_in_progress

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je dev_in_progress objavio

  1. Pozdrav, radim zgradu od četiri stana kao fizička osoba. Molio bih, ako netko zna, je li moguće isplatiti izvođaču radova tako da na njega prepišem stan? Odnosno, da se utvrdi vrijednost stana ili prodajna cijena, te na temelju računa koje mi izda kompenziram (dodam ili on doda - ovisno o vrijednosti posla) s tim stanom? U tom slučaju stan bi se pisao na izvođačevu firmu? Kakvi bi se porezi tu trebali platiti? Ili to mora ići standardnim putem, kupoprodajni ugovor, porez na dohodak itd.? Hvala na svakoj pomoći!
  2. @Miran89 hvala Vam na odgovoru.Odlučio sam se upustiti u gradnju kao fizička osoba. Prodao bih 3 stana i platio porez na dohodak. Ali vidim da postoji limit primitaka od 300000 kn godišnje na fizičku osobu, ako se pređe taj limit ulazim u sustav PDV-a gdje moram platiti PDV i prikazati ga na računu? Nisam siguran da li se to gleda i u ovom slučaju prilikom prodaje ili je to sasvim nešto drugo. Zahvaljujem na svakoj pomoći.
  3. Pozdrav, budući tast mi ima građevinsko zemljište i gotov projekt s građevinskom dozvolom na d.o.o. firmi, kako je pred mirovinu dogovorili smo se da mi proda i zemljište i dozvolu. Koji bi najbolji način otkupa bio? Odnosno, koja je procedura kod otkupa kao fizička osoba od pravne? Kako prebaciti građevinsku na sebe? Također, projekt se odnosi na 4 stana od koja bih 3 prodao a u četvrtom živio (prva nekretnina). Da li je bolje prodavati ta 3 stana kao fizička osoba ili da otvorim firmu i onda kao firma otkupiti zemljište od druge firme i prodati ta 3 stana? U tom slučaju, kako prenijeti četvrti stan na sebe kao fizičku osobu? Hvala na svim savjetima.
  4. Firma nije investitor, dvije fizičke osobe su investitori od kojih jedna ima firmu koja će biti izvođač radova. Zemljište je zakapareno i trenutno se dvoumimo na koga staviti vlasništvo. Dvojno vlasništvo ili pisati samo na jednog investitora? Ako zemljište ostane na jednom investitoru, mogu li se stanovi prilikom izgradnje podjeliti na oba investitora?
  5. Pozdrav, znanima me može li investitor ujedno biti i izvođač radova? Radi se o izgradnji višeobiteljske kuće od 4 stana gdje bi se stanovi radili za prodaju, bila bi dva investitora od kojih je jedan ujedno izvođač radova? Investitor bi kao fizička osoba trebao platiti svojoj firmi izvođačke radove? Je li to moguće? Kako bi bilo najbolje riješiti vlasništvo zemljišta, zgrade (pisati sve na investitora koji nije izvođač)? Hvala puno, J.A.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija