Jump to content

Dora14

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Dora14 objavio

  1. Pozdrav, ukratko moja sestra je imala sa ocem ugovor o doživotnon uzdržavanju. Tata joj je dao i novac na čuvanje i u datom trenutku je dio tražio ona ga nije htjela vratiti. Tata ju je tužio i pravomoćno je razvrgnut ugovor o uzdržavanju. Sestra je podigla tužbu protiv tate traži naknadu za 7 godina bedinjanja. Otac ima austrijsku dobru mirovinu i za vrijeme bedenjinjanja im je davao i novce. Tata se brine koliko će sud dosuditi da mora platiti to bedinjanje? Ima li tko kakvih sličnih iskustava? Hvala Dora.
  2. I ja govorim o nužnim nasljednicima i majka u oporuci obrazlaže što želi dati svakom djetetu ali ispada da se oni mogu žaliti, da nije baš uvijek volja darovatelja, nego da odlučuje sud, jel tako.
  3. Ogriješili u ovom slučaju znaći da nije htijela vratiti novac od majke, koje joj je majka dala na čuvanje, te je zbog toga i krenulo razvrnuće ugovora o uzdržavanju. Ako je netko nagrađivan za vrijeme života različitim darovima vrijednim više nego ostala dijeca on je izuzet voljom darovatelja. Mislim si pa ćemu onda oporuka ako opet svi imaju neka prava a u oporuci se navodi kome ide šta ili ništa.
  4. Hvala na odgovoru molim za još jedan odgovor. Ako je u oporuci navedeno da su neki dobili za vrojeme života i da su se neki ogriješili kao seka koja nije htjrla vratiti novac imaju li kakva prava. Hvala
  5. Pozdrav zanima me sljedeće - u tijeku je parnica kojom moja majka želi raskinuti ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju zato sto joj ista nije htjela dati njen novac kada je trazila. Sada je vec proslo tri godine od pokretanja postupka skidanja seke sa kuce.Dosuđeno je da sestra mora vratiti novce ali ugovor jos nije ponisten . U meduvremenu je mama sve oporukom dala meni moje pitanje je ima li ta sestra pravo traziti nuzni dio i da li ce mama morati platiti za 5 godina sto ju je obilazila sestra mada joj je mama davala i novce za njene pitrebe. I jos jedno pitanje ako se nakon smrti mame na ostavinskoj pojavi brat koji nije u Hrvatskoj a nije naveden u oporuci ima linonmprabo na nuzni dio. Hvala!
  6. Ima li sestra koja živi u svom dijelu tog stana pravo da ostane u njemu obzirom da ga koristi već 30 g.
  7. Pozdrav svima, molim vas za savjet u slijedećoj situaciji. Idem po redu, vlasništvo nad kućom 3 etaže vodi se na mene jedna trećina, moju sestru jedna trećina i mamu takodjer jedna trećina, koja je oporukom ostavila meni koja zivim u svojoj etaži i pomažem mami i sestru koja ne zivi u kući. Međutim tu je i treća sestra koja zivi u stanu koji je od moje sestre koja ne živi u kući. Sada sin od sestre koja ne ziv tu jer se udala kaze da moja sestra nema nikakva prava jer je nema u vl. listu. Moja sestra ta koja nije u vl. listu je od kada je odrasla korisitila taj stan i tu je zivjela sa muzem ali su se rastali. Kako da se zaštiti ta sestra koja nije u vl. listu a tu je od rođenja i 30 g. živi u tom stanu koji se vodi na 3 sestru. Kuća nije etažirana, ja sam si sama uredila svoju etažu i tu živim sa mužem i moje vl. nije upitno tj. jedna trećina. Također ova koja tu ne živi predlaže da se ova koja nema vl. preseli kod mame , kako bi se oslobodio stan koji se vodi na nju, također moram navesti da ta koja ne zivi a ima vl. ne želi sudjelovati u nikakvim troškovima jer se vadi da tu ne živi i da je već dovoljno zakinuta jer ne može ništa sa svojom trećinom. Mi joj predlažemo da si uredi polovicu tog svog stana koji koristi sestra koja nije na papiru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija