Jump to content

SergioM

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je SergioM objavio

  1. Zanima me kako sklopiti nekakav ugovor gdje bi se osoba A obvezala osobi B da mu isplati neku odredjenu sumu novaca. Moze li se to napraviti kod javnog biljeznika? Dakle dodju osoba A i osoba B kod javnog biljeznika i sastave nekakav ugovor gdje osoba A izjavljuje da je duzna isplatiti novac osobi B. Dakle zanima me nekakav ugovor gdje osoba A ne moze izigrati osobu B. I gdje ce morati isplatiti novac.
  2. Ok, zahvaljujem da izdvojenom vremenu i pojasnjenju nekih mojih nedoumica.
  3. Da, tako sam i mislio. Mijenjam li iskaz, mene moze drzava goniti za lazan iskaz dorh-u koji sam obavio na policiji. Mada mislim da nema istu tezinu iskaz bez svjedoka na policiji i iskaz pred sudom. Da nije bilo te moje izjave dorh-u na policiji, postojala je sansa da sve strane budu zadovoljne na nacin da me je firma financijski obestetila prije davanja iskaza. Jel moja izjava inspektoru rada utjecala da drzava podigne tuzbu, ili bi to ucinili i bez moje izjave? Ona se desila prije ove izjave dorh-u. I sada covjeku ne mogu pomoci a da ne rizikujem progon od drzave? Sve u svemu zeznuto i jako rizicno po mene. A na sudu mi nece dopustiti da ista govorim, osim da odgovaram na njihova pitanja. Da mogu izjavio bi pred sudom da covjeka ne krivim, da se radi o postenom covjeku, sto je i istina. Ali i da mogu to izjaviti, sud ne zanima moje misljenje, oni vjerujem tjeraju po svome. Postoji li ikakav nacin da relaksiram optuzbu protiv direktora, a da sebe ne ugrozim?
  4. Iskaz sam davao u policiji, a pitanja je sastavio netko iz dorh-a. Pitao sam primjerak svoje izjave ali mi nisu htjeli dati. Da tu svoju izjavu mogu dobiti samo preko advokata i da ce ta moja izjava ici na sud jer drzava pokrece postupak protiv firme i direktora zbog nepravilnosti. Policija je bila izasla isti dan na mjesto tog nesretnog slucaja, a sutradan je dosao i inspektor za rad. Prvotno sam izjavu dao tom inspektoru za rad, mjesec dana nakon nesretnog dogadjaja, a nedavno sam bio pozvan prvo u dorh, ali sam rekao da mi je daleko, da moram putovat i onda je dorh sastavio pitanja po kojima sam odgovarao u policiji i tako je taj zapisnik napravljen. Na sud nisam jos pozvan da dam iskaz. Jel to kakva istrazna radnja ili sto, nebi znao. Znam da drzava pokrece postupak, a ne ja. Sto se mene tice ja bi se nagodio sa firmom i direktorom, nebi ih sudio. Sami su mi se iz firme javili ako bi se mogli nagoditi. Jer pretpostavljam da misle da bi u slucaju da ja ne pokrenem tuzbu, to barem nesto utjecalo na ovu prvu tuzbu koju pokrece drzava protiv firme i direktora. Sad dali bi to utjecalo neznam. I u kakvoj bi se situaciji ja nasao kada bi promjenio iskaz kako sam u prvom postu spomenuo? Da kazem da sam vidio da nema ograde i da je rupa u podu, ali da sam pazio jer smo radili na toj poziciji i da sam se nesretno okliznuo i pao. Jer izjavio sam da nisam vidio rupu i da sam zakoracivsi ulijevo... da mi je nestalo poda i da sam propao dolje na ledja. Dali bi u tom slucaju drzava odustala od tuzbe protiv direktora i firme? Pretpostavljam da nebi. Ali u kojoj bi se ja poziciji nasao da tako nesto izjavim? Drzava me moze tuziti zbog mjenjanja iskaza? Teoretski moze me tuziti i firma i taj direktor? Mogu li u tom slucaju ja od zrtve koja ima pravo na odstetu, postati netko koga mogu svi nabrojeni progoniti, a ja izvisiti? Kako postici da ja odustanem od tuzbe na koju imam pravo da trazim odstetu i da promjenim na sudu iskaz. A da ja dobijem u tom slucaju duplo veci novac u dogovoru sa firmom i direktorom jer sam tim cinom vjerojatno olaksao njihovu poziciju u slucaju gdje ih tuzi drzava po sluzbenoj duznosti. A da sebe ne dovedem u poziciju da izvisim i ne dobijem nista, nego samo probleme i postanem osoba koja ce biti tuzena i od drzave i od firme i teoretski i od direktora kojeg bi ako je moguce pokusao zastitit da dobije sto manju kaznu. Dali se igram sa vatrom i kako postici da budemo zadovoljni i ja i firma i taj direktor?
  5. Zanima me da li ova situacija koju cu opisati spada pod "Kazneno djelo davanja lažnog iskaza". U Dorhu sam dao iskaz kao osteceni u nesretnom slucaju na poslu koje je okarakterizirano kao nemar ili nesto slicno od strane poslodavca. Dakle poslodavcu prijeti cak i zatvor zbog nemara sto se tice sigurnosti. Konkretno nije bilo ograde i pao sam. Bez obzira na moj iskaz drzava planira pokrenuti postupak protiv poslodavca. U vezi toga dao sam iskaz sto se dogodilo tog dana. Rekao sam da nisam vidio rupu u podu koja nije bila prekrivena i da sam pao. Na sudu jos nije pokrenut postupak, a iskaz sam dao u policiji. Pitanja je dobio inspektor u policiji od strane Dorha. I po tim pitanjima sam odgovarao. Ako bi ja kad pocne sudjenje promjenio izreceno iz "nisam vidio rupu u podu koja nije bila zasticena" u "vidio sam tu rupu koja nije bila propisno zasticena, ali sam zbog obavljanja posla na toj poziciji, otkliznuo se i pao". Naime zao mi je poslodavca, ne osijecam da je covjek kriv. A cijela ta situacija ga je jako pogodila. Nikad nije prema meni bio bahat ili ne fer i slicno. Sa mijenjanjem mog iskaza iz nisam vidio, vidio sam ali sam pao, pretpostavljam da bi poslodavcu barem malo pred sudom olaksalo kaznu. Jer kazem prijeti mu zatvor. Covjek je jos loseg zdravstvenog stanja i mislim da nebi prezivio zatvor. Sto bi se dogodilo u konkretnom slucaju? Jel mijenjanje iskaza kojeg sam dao u policiji, a ta pitanja je sastavio dorh u pripremi za sudjenje zbog odgovornosti poslodavca, mislim da je okarakterizirano pod teski nemar i dovodjenje u ugrozu radnika nemarom. Dakle ako bi na sudu kad budem pozvan promjenio iskaz, dali bi ja mogao kazneno odgovarati u tom slucaju? I dali bi to utjecalo na moj status kao ostecenika koji ima pravo na naknadu stete? Inace inspektor za zastitu na radu je nasao puno nepravilnosti u cijeloj firmi sto se sigurnosti radnika tice. Naravno i na mjestu gdje sam pao. Dakle drzava pokrece sudjenje koje je u pripremi po sluzbenoj duznosti, ne ja. Do sudjenja ce doci bez obzira na moj iskaz jer se radi o tome da je doslo do ozljede na radu zbog krivnje poslodavca. Odnosno nije propisno zasticeno bilo mjesto koje je trebalo biti prekriveno limenim plocama i ogradom. Tuda ja kao radnik prolazim, ne radi se o penjanju ne neko visoko mjesto ili slicno. Radi se u rupi u podu koja je prokopana i nije bila zasticticena nit ogradom, nit celicnim limovima. Nisam gradjevinski radnik, nego radim na odrzavanju u pogonu. Tuda rijetko prolazim, samo kod veceg kvara. Inace na ovom linku sam opisao slucaj prije pola godine, odnosno 2 mjeseca nakon sto sam izasao iz bolnice.
  6. Dogodila mi se ozljeda na radu. U bolnici sam proveo 20ak dana. Imao sam operaciju jer sam prilikom pada od nekih 4m visine, pao na jednu povecu cijev i ledijma se pri padu nabio na jednu sipku koja mi se zabila 1cm pored kicme. Ubodna rana je nekih 5cm duboka. Nekih par sekundi mi je trebalo da se iscupam sa te sipke koja mi je bila u ledjima i jos je povrsina na koju sam pao bila jako vruca. Uzas, osjecas da gore ti ledja, pritom sam spalio dlan kako sam se cupao sa te sipke... pokusavas se iscupati ali ti sipka u ledjima ne dozvoljava, a vruca povrsina, uzas... Srecom nit kicma, nit bilo koji organ mi nisu osteceni. Jedino od udarca na ultrazvuku se vidi vjerujem manja ozljeda pluca. Ubodna rana je bila dosta duboka pa je i operacija trajala dosta dugo. Naredna 3 dana nakon operacije ponovno sam odlazio po 1h u operacijsku salu da mi tu ranu ciste u opcoj anasteziji. U bolnici sam tako vise dana bio skoro pa nepokretan zbog te ozljede i zbog velike boli. Dakle na kraju je sve dobro proslo, oporavljam se, mada imam ogroman oziljak na ledjima. Neznam nit sam kako nisam poginuo ili postao trajni invalid. Cudila se i kirurgica koja me operirala... Dakle sad sam na bolovanju. To se dogodilo prije koji mjesec. Inace bila je i policija na mjestu dogadjaja i dan nakon je izasao na mjesto nesrece i inspektor za zastitu na radu. Poslao mi je i dokumentaciju, naravno u moju korist je dokumentacija jer nije bilo ograde, na mjestu na kojoj je trebala biti. Imam naravno i dokumentaciju iz bolnice. Iz firme nitko ne spominje nikakvu odstetu, samo sam na tom 100% -tnom bolovanju... Neki mi sugeriraju da uzmem odvjetnika i da dignem tuzbu protiv poslodavca... neznam nit sam sto da napravim. Nitko nezna kolike su odstete... Strah me da nebi na kraju ispalo u slucaju da tuzim poslodavca, da odsteta bude mala i da na kraju zbog svega toga i "odletim sa posla", a nebi htio iz firme otici. Neznam nit sam sto da radim, nisam pametan. Tuzim li poslodavca pa sud dosudi neku malu odstetu... Inace ispod 50-80 tisuca kn bi smatrao pod "malu odstetnu" sumu. Za manje od toga mi se i ne isplati tuziti firmu. Zatrovat ce se odnosi, a u ovoj firmi sam se nekako navikao itd. Ako ima tko kakav savjet ili ako zna koliki novac bi mogao izvuci neka mi odgovori.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija