Jump to content

3R/3C GO

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani, da upravo je tako komplicirano. Sestra nije dobila ništa. Brat je dobio jako puno oporukom i dosta darova od tate. Ja sam dobila vrlo malo oporukom i darove od tate što bi sve zajedno bio otprilike moj nužni minimum od sve te tatine imovine. Nadam se da neću to morati dokazivati na sudu. Zahvaljujem.
  2. Poštovani, možete li mi pojasniti još ovu situaciju. Moja sestra će tražiti svoj nužni minimum iz oporučnog nasljedstva u kojem ja imam vrlo mali udio. Većinski oporučni nasljednik je brat. Ona također traži i nužni minimum iz darova koje je brat za života dobio od tate, a obećala je da neće tražiti nužni minimum iz darova koje sam ja za života od tate dobila. Dogovorile smo se da ja neću davati prigovor na njezin nužni minimum iz mojeg dijela oporučne imovine, a to je 1/6. Za tatina života i ja sam primila darove. Ti darovi i imovina koju sam primila oporukom otprilike iznose moj nužni minimum iz ukupne tatine imovine-i oporukom i zaživotnim darovima podijeljene bratu i meni. Nisam mislila raditi procjene niti ulaziti u parnice, ali bih htjela zaštititi te svoje zaživotne tatine darove u koje sam uložila puno novaca i truda. Procjene bi bile komplicirane jer bih morala dokazivati svoja ulaganja. Ukoliko ja na ostavinskom sudu ne bih stavila prigovor na sestrina potraživanja nužnog minimuma iz mojeg dijela oporučne ostavine, imam li se pravo naknadno pozvati na svoj nužni minimum u slučaju da njezin odvjetnik počne tražiti njezin nužni minimum i iz mojih darova za tatina života? Nadam se da sam bila jasna u objašnjenju. Zahvaljujem.
  3. Zahvaljujem na odgovoru, puno mi je pomoglo.
  4. Poštovani, može li mi netko pojasniti. Ukoliko sam oporučni nasljednik, ali jednog vrlo malog dijela ostavinske imovine, imam li pravo na nužni dio od sve ostavinske imovine koji bi iznosio znatno više nego što je nasljeđeno po oporuci. U srodstvu sam s pokojnim kao dijete iz braka. Zahvaljujem.
  5. Poštovani, postoji li izvanparnični postupak kojim se može utvrditi iznos nužnog minimuma kako bi se znalo da li ići u sudski postupak za potraživanje istog ili radije ne da se ne izgubi spor. Može li se ta procjena iznosa nužnog minimuma zatražiti tijekom ostavinskog postupka ili kasnije u izvanparničnom postupku pri ostavinskom sudu. Zahvaljujem.
  6. Zakonski sam nasljednik i imam dobivene zaživotne darove. U oporuci ima još dosta imovine, ali nisam oporučni nasljednik. Nisam sigurna da li je darovima namiren moj nužni minimum. Trebam li tijekom ostavinskog postupka procijeniti svu imovinu kako bih znala je li tražiti namirenje mog nužnog minimuma iz oporučne ostavine ili ne? Zahvaljujem.
  7. Poštovani, molim za pomoć. U ostavinskom postupku postoji ooruka. Moram li u Izjavi u ostavinskom postupku zatražiti nužni dio koji sam dobila zaživotnim darovima ostavitelja.
  8. Poštovani, U tijeku je ostavinski postupak u kojem je pročitana oporuka. Jedan od nasljednika traži svoj nužni dio koji može potraživati iz oporučne imovine i iz zaživotnih darova pokojnika. Ja sam za života pokojnika primila darove, a u ostavinskom postupku još vrlo malo imovine. Ukupno i moja ostavinska imovina i darovi bi pokrivali otprilike i moj nužni minimum. Zanima me može li se tijekom ostavinskog postupka dati ostavinska Izjava u smislu da zadržavam pravo na svoj nužni dio pa da se tako zaštitim od potrživanja drugog nasljednika koji će tražiti svoj nužni minimum. Ili ja moram u sudskom procesu dokazivati da su mi darovi i dobiveno ostavinom zapravo moj nužni minimum? Voljna sam i dobiveno oporukom ponuditi samo da ne moram u sudski proces. Može li potražitelj nužnog minimuma odbiti ponuđenu imovinu koja je sada na raspravi u oporučnoj masi i tražiti zapravo samo novce? Zahvaljujem
  9. Molim još za pojašnjnje. Ako ima dovoljno u ostavinskoj masi za namirenje nužnog dijela, ali većinski nasljednik po oporuci je osoba koja nije dobila dobila posljednji zaživotni dar ostavitelja nego pedzadnji. Znači li to da moja sestra koja mene želi zaštititi od isplate svog nužnog dijela trebala tražiti isplatu nužnog dijela samo iz ostavine jer tada ja ne bih bila oštećena. Hvala puno . Gledamo kako riješiti to pitanje jer sam ja nešto od tate za života dobila. ali je brat dobio više i još gotovo cijelu ostavinu koja je velika. Tako da želimo bar malo ispraviti nepravdu nanasenu oporukom sestri i meni koju je moj brat s tatom potajice napravio 2 mjeseca prije smrti, a koju ipak nećemo sporiti. Tata i brat inače nisu bili u dobrim odnosima, al eto na kraju iznenađenja. Veliko hvala ako mi netko može pomoći da krenem pravim putem u cijeli slučaj jer bit će sigurno sud. Stoga ukoliko sestra mora tražiti vraćanje darova svih ako uopće želi doći do njegovog dara to će sjesti na naplatu mog dara. Da li to znači da ću ja da bi žaštitila naplatu iz mojih darova morati pokrenuti parnicu također za nužni minimum jer ti moji darovi otprilike pokrivaju nužni moj minimum te bi isplatom mojih darova bio povrieđen i moj nužni minimum. Isprike na većem postu, ali hitno mi je znati jer se moram izjasniti na sljedećem ostavinskom ročištu. Veliko hvala.
  10. Ima li netko informaciju:kad zakonski nasljednik traži nužni dio povratom dara može li isti odreditikoji će se darovi dirati ili se računaju svi zaživotni darovi ostavitelja?
  11. Može li mi netko odgovoriti. Jesam li ja dužna platiti nužni dio drugom nasljedniku koji nije spomenut u oporuci, a primila sam zaživotne darove od oporučitelja ili će se nužni dio automatski naplatiti iz ostavine koja je pozamašna, ali je moj dio u njoj zanemariv tako da mi ne bi pokrio nužni dio iz mojih zaživotnih darova. Odnosno ima li prednost naplate nužnog dijela vrijednosti zaživotnih darova iz ostavine bez obzira komu je ona oporučno pripala. Ili je to možda na volji osobe koja traži nužni dio hoće li dirati vrijednost darova iz njegovog "đepa" iako je ostavina drugome nasljedniku puno veća i dovoljna za isplatu nužnog minimuma. Molim za savjet. Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija