Jump to content

3R/3C GO

Korisnik
 • Broj objava

  7
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O 3R/3C GO

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Poštovani, postoji li izvanparnični postupak kojim se može utvrditi iznos nužnog minimuma kako bi se znalo da li ići u sudski postupak za potraživanje istog ili radije ne da se ne izgubi spor. Može li se ta procjena iznosa nužnog minimuma zatražiti tijekom ostavinskog postupka ili kasnije u izvanparničnom postupku pri ostavinskom sudu. Zahvaljujem.
 2. Zakonski sam nasljednik i imam dobivene zaživotne darove. U oporuci ima još dosta imovine, ali nisam oporučni nasljednik. Nisam sigurna da li je darovima namiren moj nužni minimum. Trebam li tijekom ostavinskog postupka procijeniti svu imovinu kako bih znala je li tražiti namirenje mog nužnog minimuma iz oporučne ostavine ili ne? Zahvaljujem.
 3. Poštovani, molim za pomoć. U ostavinskom postupku postoji ooruka. Moram li u Izjavi u ostavinskom postupku zatražiti nužni dio koji sam dobila zaživotnim darovima ostavitelja.
 4. Poštovani, U tijeku je ostavinski postupak u kojem je pročitana oporuka. Jedan od nasljednika traži svoj nužni dio koji može potraživati iz oporučne imovine i iz zaživotnih darova pokojnika. Ja sam za života pokojnika primila darove, a u ostavinskom postupku još vrlo malo imovine. Ukupno i moja ostavinska imovina i darovi bi pokrivali otprilike i moj nužni minimum. Zanima me može li se tijekom ostavinskog postupka dati ostavinska Izjava u smislu da zadržavam pravo na svoj nužni dio pa da se tako zaštitim od potrživanja drugog nasljednika koji će tražiti svoj nužni minimum.
 5. Molim još za pojašnjnje. Ako ima dovoljno u ostavinskoj masi za namirenje nužnog dijela, ali većinski nasljednik po oporuci je osoba koja nije dobila dobila posljednji zaživotni dar ostavitelja nego pedzadnji. Znači li to da moja sestra koja mene želi zaštititi od isplate svog nužnog dijela trebala tražiti isplatu nužnog dijela samo iz ostavine jer tada ja ne bih bila oštećena. Hvala puno . Gledamo kako riješiti to pitanje jer sam ja nešto od tate za života dobila. ali je brat dobio više i još gotovo cijelu ostavinu koja je velika. Tako da želimo bar malo ispraviti nepravdu nanas
 6. Ima li netko informaciju:kad zakonski nasljednik traži nužni dio povratom dara može li isti odreditikoji će se darovi dirati ili se računaju svi zaživotni darovi ostavitelja?
 7. Može li mi netko odgovoriti. Jesam li ja dužna platiti nužni dio drugom nasljedniku koji nije spomenut u oporuci, a primila sam zaživotne darove od oporučitelja ili će se nužni dio automatski naplatiti iz ostavine koja je pozamašna, ali je moj dio u njoj zanemariv tako da mi ne bi pokrio nužni dio iz mojih zaživotnih darova. Odnosno ima li prednost naplate nužnog dijela vrijednosti zaživotnih darova iz ostavine bez obzira komu je ona oporučno pripala. Ili je to možda na volji osobe koja traži nužni dio hoće li dirati vrijednost darova iz njegovog "đepa" iako je ostavina drugome nasljedniku pun
×
×
 • Napravi novi...