Jump to content

lolita12345

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Pozdrav, trebala bih pomoć. Naime, djed je davnih 70tih godina prošlog stoljeća gradio kuću na jednom našem otoku. Vlasništvo je čisto i upisan je kao vlasnik u zk. Ishodio je prije gradnje rješenje o odobrenju gradnje iz 1970. godine, gradnja je završena tih godina i u skladu s rješenjem(poštovao je sve po prostornom planu). Izgrađen je uz to i još neki manji objekt (kuhinja i sporedna prostorija mislim da max 30 m2) van kuće, ali se isto jednim zidom tj pločom spaja na krov kuće (kaskadna je gradnja cijele nekretnine). 1978. koliko po dokumentaciji koju imam vidim dozvoljen je i priključak/ struja za četverosobni stan, uglavnom za građevinu. U zemljišnim knjigama se vodi kao pašnjak još uvijek, kuća nije evidentirana niti u katastru. Obzirom da je djed star nije vodio računa niti je znao da se 2013. i 2018. godine to najednostavnije moglo riješiti kroz legalizaciju, što je učinio i susjed koji je paralelno gradio istu nekretninu (bio je ako se na varam čak zajednički projekt u nekom dijelu jer se radi o dvojnom objektu odnosno spojene kuće). Ljubazno bih vas molila za pomoć kako da upišem nekretninu u katastar odnosno zemljišne knjige, što je sve potrebno? Ako netko zna još neku mogućnost legalizacije može mi se javiti i s preporukama geodeta/arhitekta u DM. Unaprijed puno puno hvala.
  2. Ako nekome pomaže, obzirom sam pronašla odgovor, oporezuje se isto sukladno čl. 56. Zakona o porezu na dohodak. „Dohotkom od imovine i imovinskih prava smatra se razlika između primitaka po osnovi najamnine, zakupnine, iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova, primitaka od vremenski ograničenog ustupa autorskih prava, prava industrijskog vlasništva i drugih imovinskih prava u skladu s posebnim propisima, primitaka od otuđenja nekretnina i imovinskih prava i izdataka koji su poreznom obvezniku u poreznom razdoblju nastali u svezi s tim primicima.“ Ako se isto prodaje u roku dvije godine od stjecanja stopa oporezivanja je 24 % + prirez. Obveznik obračuna i plaćanja poreza je kupac potraživanja.
  3. Zanima me plaća li se kakav porez kod ugovora o ustupu tražbine, bilo da nastupamo kao cedent bilo kao cesionar? Naime, kupila sam potraživanje od pravne osobe i dalje bi ju ustupila trećoj osobi. Dužnik mi je platio dio duga, a iznos naknade za novu cesiju manji je od visine izvornog duga i visine koju sam ja platila kada sam kupovala tražbinu. Moram li platiti kakav porez na to ustupanje dalje fizičkim osobama?? Podliježemli kakvim poreznim propisima? Hvala unaprijed!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija