Jump to content

neiskusan

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Kada je kod mene 2021 grad preuzeo pod svoje vlasništvo bijeli put (privatno vlasništvo) ispred moje kuće, oni su odradili sve a meni i susjedima je samo stiglo rješenje općinskog suda da nam se briše dotadašnje pravo služnosti puta, iz razloga što je osnovana nova katastarska čestica "naziv ulice" nerazvrstana cesta površine 862 m2, kao: JAVNO DOBRO U OPĆOJ UPORABI u neotuđivom vlasništvu: GRADA grad
  2. Starije kuće na otoku, jednim zidom se dotiču moja dvokatnica i susjedova trokatnica. Sa ruba krova trokatnice prema nama odlamaju se komadi betona veličine pune cigle koji padaj na moj krov, lome crijepove, izvijaju moj oluk u kojem zaostaju. Prijeti pad oluka na otvorene žice struje što prolaze visinom prvog kata. Suvlasnici trokatnice braća i sestre međusobno posvađani. Od posljednjeg urušavanja je prošlo oko mjesec i pol dana. Sve su tanji izgledi da će oni (hitno ili uopće) sanirati štetu na mojoj kući, kada godinama niti svoj krov nisu popravili na vrijeme. Ako sam krenem u popravak, kako unaprijed pravno osigurati dokaze za sve izgledniji sudski spor? Na što trebam posebno paziti? Da, poslikao sam sve. Da, usmeno smo razgovarali, kao slažu se ali "kriv je" samo brat iz potkrovlja jer "krov je njegov". Netočno. Da, napismeno sam im u ruke dao kako su dužni popraviti štetu kod nas, bez njihova potpisa. Nema reakcije preko mjesec dana. Ima li gradska komunalna služba nadležnosti ovdje? Kad sam organiziram popravak, na što trebam paziti kako bih kasnije tužbom ostvario naknadu troška? Kakvu tužbu trebam pokrenuti, mogu tužiti ovdje gdje živim ili isključivo kod suda 500km dalje gdje je kuća? Trebam li prvo preko advokata, s povratnicom, tražiti da oni poprave štetu i u kojem roku? Što bih još mogao pokušati da izbjegnem višegodišnje sudovanje? Hvala na savjetima.
  3. Firma za prodaju ukapljenog naftnog plina (UNP proban butan smjesa) za kućanstva, s kojom sam u ugovornom odnosu preko 10 godina, odbija mi na email poslati (trenutno) važeći cjenik. "Poštovani, Nismo ovlašteni za djeliti cjenike. Lp" Prije 4-5 godina cjenik im je bio javno objavljen na webu, sada je tamo obavjest "XX zadržava pravo promijene cijene UNP-a temeljem Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata („Narodne Novine“ broj 19/2014) objavljenog 12.veljače 2014." Sad na telefon kažu cijenu plina te nude popust ovisno o naručenoj količini. Zašto tražim cjenik? Pa eto njihova cijena je 6,58 kn po litri, dok je kod INE 4,93kn, a plin za aute je 5,17 kn (isti plin). Mislim da na telefonu zavaravaju kupce, govore lažno uvećanu cijenu te nude popust, a i nakon popusta je cijena veća nego što treba biti prema cjeniku. Mislim da postupaju protivno Zakonu, te želim znati: Kojim zakonima je regulirana dostupnost cjenika, kakve su kazne ako ih ima, tko je nadležan za nadzor ? Hvala vam.
  4. Hvala na brzom odgovoru. Ovrhovoditelj je iz Šibenika, javni bilježnik je u Puli (kao i ja), nigdje ne piše da je ovršni prijedlog primljen neposredno kod javnog bilježnika. Kvadratni pečat, PRIMLJENO, rukom upisan datum Dne. 20.03.2020, pokraj njega okrugli pečat bilježnika i potpis. U startu sam prigovorio zastaru za veći dio koji je nesumnjivo u zastari, te tražio odbacivanje cijelog prijedloga ovrhe jer je ukupni iznos glavnice i kamata pogrešan, a jedina ponuđena opcija je bila da platim sve, ili uložim prigovor. Nisam razmišljao u pravcu da samostalno obračunam glavnicu i kamate, te platim samo po meni nesporan dio duga. Bilo mi je važno obrazloženo prigovoriti unutar roka 8 dana. Pored ovog utuženog duga bilo je i neutuženog „tekućeg“ duga za 6 posljednjih mjeseci, što sam odmah tada 24.04.20 platio čim sam od tužitelja na email primio odgovarajući poziv na broj. Sada su svi računi plaćeni. Utuženi dug nisam platio jer ga ne priznajem u traženom iznosu, te ne želim da eventualnu uplatu tumače kao moje priznanje traženog iznosa. (Računi nisu stizali dvije godine, a onda isti dan dođe Prijedlog za ovrhu i jedan račun za tekući mjesec. Dakle sada znaju adresu, a zašto nisu slali račune do tada, ha?) Dobro, prihvaćam da ta jedna rata nije u zastari, prihvaćam da je nova glavnica utuženog duga od 345kn ispravna, nakon što je tužitelj povukao dio dugovanja u iznosu 427 kn. Da li je ovo ujedno srazmjer uspjeha u parnici, prema kojem se dijele troškovi postupka. Ili se time što ja priznajem novo uređeni tužbeni zahtjev na dug 345 kn (prije 772kn) smatra da je tužitelj uspio 100% pa ja plaćam sve troškove? Mogu li ja potraživati povrat 100 kn od tužitelja, a koje sam uplatio sudu za podnošenje Prigovora na ovrhu? Mogu li ja tražiti „Materijalne troškove u pripremi postupka“ od 50 kn? Što sada? Savjetujete li da odmah ovih dana uplatim glavnicu duga 345kn + trošak 162kn + kamate 14kn, priložim uplatnicu sudu, pa nakon presude ostale dosuđene troškove? Da li je sudu uopće važna „moralna“ strana priče, gdje ja (pozitivno) želim i zaista plaćam svoje račune, nasuprot tužitelja koji (neuredno) ne šalje račune, i tjera ovrhu za dug koji je u zastari po APP (ako prođe, prođe) metodi?
  5. Iz Šibenika sam preko javnog bilježnika dobio prijedlog za ovrhu za neplaćene račune za odvoz otpada. Dug zaista postoji, nastao je jer nismo primali račune, te nije problem podmiriti ga sada. Priloženi obračun dugovanja potražuje prvu stavku 427kn od datuma 01.01.2019,sljedeća je stavka iznosa 38kn od datuma 01.03.2019, i tako redom po 38kn mjesečno do 01.11.2019. Prijedlog za ovrhu je datiran 21.02.2020, a od strane javnog bilježnika prema pečatu primljen 20.03.2020. Na prijedlog ovrhe sam na vrijeme 20.04 prigovorio zastaru prema Zakonu o obveznim odnosima, članak 232, rok zastare od godinu dana za tražbine održavanja čistoće, za prvu stavku 427kn. Sud rješenjem 19.08 stavlja ovrhu van snage, postupak se nastavlja kao u povodu prigovora protiv platnog naloga. Tužitelj se (jučer) očituje podneskom gdje povlači dio dugovanja 427kn, a ustraje u naplati preostalog duga i kamata te troška rješenja o ovrsi od 07.04.2020. Pitam: da li je ispravan datum utuženja 21.02.2020 kako ga tužitelj navodi u svojim priloženim dokumentima, ili je to ustvari 20.03.2020 kada je prvotni prijedlog ovrhe primljen od strane javnog bilježnika? Gdje je to propisano? Ako je to ovaj drugi kasniji datum, tada je prema meni i jedna stavka 38kn od 01.03.2019 otišla u zastaru, te bih to sada mogao iznijeti sudu (teče rok 15 dana). Pitam: moram li ja plaćati tužiteljev trošak ovrhe, budući je isti početno pogrešno sastavljen jer me pokušao teretiti za zastarjele račune, što i sam tužitelj priznaje povlačeći taj dio dugovanja. A možda isto ponavlja i sada. Kako se dalje odvija ovaj proces pred općinskim sudom? Nakon što predam svoje očitovanje, time je gotovo, samo čekam odluku suda, te platim presuđeno? Ili zovu na raspravu? Koliko obično iznose troškovi ovakvog postupka? Hvala na odgovorima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija