Jump to content

Luka 1984

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Luka 1984 objavio

  1. Poštovani, imamo jednu vrlo neugodnu situaciju na tu temu, jer smo nakon 16 godina poslovanja preko obrta (kao strani državljani) na nagovaranje naših "pametnih" knjigovođa i susjeda ove godine krenuli kao nerezidenti. Nažalost smo bili nedovoljno informirani, oslonili smo se na površne i nesigurne savjete i sada smo tu gdje jesmo. Redoslijed svega: - krajem 2020 zatvramao obrt - u lipnju 2021 pravimo novu kategorizaciju i kao to rješenje ide "automatski" na poreznu - radimo sa domaćom agencijom, koja za nas posreduje između stranih portala, za nas naplaćuje i šalje račune itd. - sezona počinje, mi kao "paušalci" vodimo samo evidenciju o prometu - porezna iz Zagreba se oglašava s papirologijom tek nakon dva mjeseca (kad je glavna sezona takoreći već prošla) i nas klasificira kao NEREZIDENTE .... budući radimo s domaćom agencijom, nemamo potrebe registracije u sustav PDV-a, ali porezna zahtijeva od agencije da na računima naznači " prijenos porezne obveze temeljem članka 75.st.2. Zakona o PDV-u" ...... zovu nas iz agencije i traže od nas da se na poreznoj prijavimo u sustav PDV-a i da platimo tih 13%, jer inače oni moraju platiti 25%, a oni ne žele raditi s gubitkom Stanje je trenutno status quo, jer sam blokirana i ne znam kako reagirati. Savi sve znaju, a nitko ništa ne zna. I na kraju se opet sve lomi preko leđa najslabijih u lancu. Imali netko savjet kako se postaviti u nastaloj situaciji Unaprijed zahvaljujem Ukoliko želim prebaciti rješenje o pružanju ugostiteljskih usluga na jetrvu (koja živi s nama), ali koja je u invalidskoj mirovini - može li joj se prihod od iznajmljivanja odraziti na mirovinu?
  2. Da, razumijem, naravno ... ali ima li veze prebivališna adresa u inozemstvu?
  3. Mislite, kao hrvatski državljanin, ne kao stranac? Ima li u tom slučaju veze, da na osobnoj iskaznici stoji prebivalište u inozemstvu?
  4. Poštovanje, možete li mi odgovoriti na pitanje, koja bi bila za mene najbolja opcija iznajmljivanja apartmana, ako sam strani umirovljenik (invalidska mirovina) s kućom u Hrvatskoj, koju iznajmljujem od 2005 pod obrtom (dohodak). Mislim da mi zbog novog statusa umirovljenika obrt nije više sretna opcija, jer bi mi se to moglo odraziti negativno na mirovinu, te obrt imam namjeru ugasiti. Je li to pametan potez i što biste mi dalje preporučili, odnosno što bi bilo za mene najpovoljnije, da mi se ne ugrozi mirovina? Inače imam hrvatku osobnu iskaznicu s prebivalištem u inozemstvu, ali s hrvatskim OIB-om Unaprijed zahvaljujem
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija