Jump to content

Miljko

Korisnik
  • Broj objava

    410
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    8

Objave koje je Miljko objavio

  1. Jesu rezije bas na vama fizickoj osobi ili na firmi? Ako su na firmi nakon sto HEP, plinara puste blokadu na racun firme po isteku 120 dana od dana blokade racuna FINA bi trebala pokrenuti stecaj firme. Ukoliko ne pokrene direktor firme moze pokrenuti stecaj firme ali ce biti potrebno predujmit odredeni iznos za troskove stecaja u tom slucaju (od 1000 kn do 20.000 kn cini mise).

    S obzirom da ste naveli da si ne mozete isplatiti direktorsku placu i doprinose postoji jos jedan nacin. Ako imate obracunsku listu na kojoj se vidi da vam placa nije isplacena mozete uz pomoc nje pokrenuti ovrhu i blokadu racuna. Nakon 120 dana sve isto kao i gore.

    Dugovi koji su na ime firme ne prelaze na vas u slucaju stecaja (postoji iznimka od toga ali ne primjenjuje se na vas u ovom slucaju)

  2. Nema tu niceg kompliciranog. Ne placas ti porez nego roditelj i to koliko ce platit nemoguce je rec ako ne znamo kolika im je bruto 1 placa.

    S obzirom da navodis da nisi na njihovoj poreznoj kartici onda kad predes 15.000 kn imas pravo zaradit jos do 63.000 kn bez da platis kunu poreza.

  3. prije 5 sati , Iwica je napisao:

    U oba slučaja ako postanem vlasnik neke od tih imovina da li moram plaćati doprinose?

    Ne ali se plaća porez na dohodak od kapitala. 10% + prirez od ugovorene najamnine 

    Doprinosi se plaćaju kada obavljate samostalnu djelatnost (imate obrt ili ako ste recimo pjevač) ili ako ste imenovani nezaposleni direktor u poduzeću. Na iznajmljivanje se ne plaćaju doprinosi

  4. 1) Ovo sa djelatnosti je izgleda primarna djelatnost sa kojom se firma bavi. U sudskom registru piše za šta je sve firma registrirana tako da tamo treba pogledat jer ove sve tražilice izbacuju samo primarnu djelatnost

    2) Prijava ide državnom inspektoratu za radnike, a za ovo muljanje ne znam 

    prije 3 sati , Gifgod je napisao:

    postojeca firma, njegovo ime i prezime i oib, a u biti se firma nalazi pod imenom supruge, ne pod njegovim imenom

    Firmu može nazvat kako god želi pa i svojim punim imenom imenom i prezimenom samo firma neće imat isti oib kao on jer je zaseban entitet. Jeste sigurni da firma ima isti oib kao on?

  5. Možete pokušati ostvariti pravo na osiguranje preko obrasca SRB/HR 111A. Javite se odjelu za međunarodnu suradnju HZZO-a (pokušao sam naći mail ali nisam uspio) je li taj obrazac dosta za ostvarivanje zdravstvene zaštite kod nas. Ako i to ne uspije ostaje vam samo vaditi tu potvrdu svako malo jer na temelju te potvrde u slučaju da vam se dogodi nešto HZZO će teretiti RS zavod za osiguranje za naknadu liječenja, a ne vas

  6. Niste oslobođeni doprinosa u potpunosti. Oslobođeni ste samo uplate doprinosa za zdravstveno i to pod uvjetom da ste prijavljeni kao zaposlenik u firmi 5 godina od dana stupanja u radni odnos sa neodređenim trajanjem. Ako ste imenovani direktorom, a niste prijavljeni kao zaposlenik u firmi porezna to ne priznaje i morate platiti doprinose za zdravstveno također na najvišu osnovicu.

    Evo primjer. 

    Bruto 1 plaća je 6000 kn. Mlada ste osoba koja ima 25 godina npr i zapošljavate ste prvi put na neodređeno u firmi. Firma bi trebala platiti na tu vašu bruto 1 plaću još 990 kn ali zakon je propisao osoba mlađa od 30 godina ne mora uplatit tih 990 kn dok ne isteče 5 godina od dana potpisa ugovora na neodređeno ili dok ne nastupi 30. rođendan.

  7. 1) Sad kad više niste zaposleni morati ćete sami podmiriti doprinose.

    2) Da, morate isplaćivati doprinose ako ste direktori. 

    3) Moguće je prebaciti funkciju direktora na kolegu samo će to zadovoljstvo koštati 4000 kn. Ukoliko je zaposlen u zemlji članici Unije (+države EGP) ili sa kojom RH ima potpisan ugovor o socijalnom osiguranju (ex-yu države + Turska) ukoliko svakih 6 mjeseci će donositi A1 potvrdu onda kolega nema obavezu uplate doprinosa kod nas. Također ako se odlučite na to moj savjet vam je da imenujete njega direktorom, a sebe prokuristom jer imate sva prava kao da ste direktor ali ne morate plaćati doprinose (i to rješavajte odmah kad imenujete njega direktorom jer vam je povoljnije nego da radite zasebno zbog JB taksi)

    4) Po meni da ali uz uvjet da budete prokurist u poduzeću

    5) Onda donosite svakih 6 mjeseci A1 potvrdu i ne morate plaćati doprinose. Na funkciji direktora možete ostat ali nema onda obavljanja nesamostalnog rada za firmu

  8. Da trebali bi prenamijeniti ga u stambeni. Ne vjerujem da je to moguće, morate birati hoćete li stan ili poslovni prostor.

    Obračunavati plaću u naravi znači plaćati doprinose eventualne poreze na vrijednost proizvoda/usluge koja je stavljena na raspolaganje zaposleniku.

  9. Obračun i povrat poreza za mlade se vrši po službenoj dužnosti jer je PU obavezna za sve građane izvršiti godišnji obračun poreza. Tako da ako imate pravo dobit ćete rješenje o povratu poreza. Samo da znate kaos je sa tim povratom, obračuni su napravljeni i sad se urudžbiraju, a isplata ide nasumičnim načinom da se izbjegne ono "ova regija je dobila, a mi nismo". 

    Prvo si provjerite da e poreznoj imate li pravo na povrat poreza uopće ( e porezna, uvid u moj joppd, uvid u ip1/ip2 2020 pa vam izlista tablicu, gledate kolonu ukupno uplaćeni porez i prirez pa to dobivate nazad, a ako piše 0 ništa od povrata). Rok za dostavu rješenja je 30.6. pa ako vam ne dođe do tad, a imate pravo na povrat pišite prigovor nadležnoj i centrali PU.

    Što se tiče povrata poreza porezna zna sve aktivne račune tako da će vas naći bez problema ali nekako uspiju uplatit na zatvoreni račun pa si provjerite da nije sjelo na taj račun

     

  10. Kako jei etažiran stan? Ako će biti etažiran kao poslovni prostor neće vam dozvoliti prijavu prebivališta bez prenamjene u stambeni prostor. Jedino ako nije stan etažiran kao apartman, tad će vam proći prijava prebivališta. 

    Što se tiče stanovanja u tom prostoru vi morate onda obračunavati plaću u naravi jer ste inače u protivnom u prekršaju i porezna ako uleti u inspekciju će vam oderat kaznu + unazad doprinose od dana useljavanja

  11. Ok šta se tu desilo meni nije jasno. Za početak je li firma aktivna sa napomenom da je pokrenuta likvidacija ili je likvidacija završena, a firma brisana?

    prije 38 minuta, KristinaJK je napisao:

    ne postoji knjigovodstvena evidencija od prijašnjeg likvidiranog društva

    Jeste ju predali na čuvanje TS ili jednostavno firma nikad nije bila aktivna (odnosno nikad nije poslovala) pa nije ni bilo potrebe da se vode knjige?

  12. Da bi se promijenila kvadratura stana treba napraviti novi etažni elaborat, skupiti potpise suvlasnika i predati ga u gruntovnicu da se izvrši promjena (@Spitfire je li se nešto tu mijenjao ili je još uvijek ovako kako sam opisao).

    Ako je sve spremno za etažiranje onda vam je prilika tražiti na uvid etažni elaborat za vaš stan i vidjeti je li stvarna kvadratura unesena u njega.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija