Jump to content

akacija

Korisnik
 • Broj objava

  35
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O akacija

 • Status
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Dok Vam netko ne da stručnije upute, možete pokušati slijedeće - nazvati ostavinsku pisarnicu suda mjesta u kojem je pokojni živio i raspitati se da li je pokrenut ostavinski postupak (ne znam da li je moguće da nije) i kome je dodijeljen, a zatim možete kontaktirati suca ili javnog bilježnika koji se s tim bavi (ako se itko bavi). ... Ne znam da li ste provjerili kod svih potencijalnih nasljednika, da li je itko od njih dobio poziv za ostavinsku?! Jer je čak moguće da javni bilježnik ne zna tko su nasljednici ili zna za samo neke i njima šalje poziv, a ako se ti ne odazovu, ništa od ostavinsk
 2. Pročitala sam (ne sjećam se sad više gdje) da ako se naslijedi oružje, nasljednik je dužan o tome obavijestiti MUP. Ali da li je to ostavljeno samo na nasljedniku ili će MUP obavijestiti i sud ili javni bilježnik?
 3. Možete pokušati i pitati nekog od starijih ljudi iz tog kraja, nije nužno da budu vlasnici susjednih parcela. Bit će im poznato prezime vlasnika i znat će Vas uputiti. Obično domaći puk zna što kome pripada.
 4. Jeste li probali i ovdje pogledati? https://oss.uredjenazemlja.hr/public/cadServices.jsp?action=publicCadastreParcel Zna biti da je jedan vlasnik upisan u ZK, a drugi na katastru. Možda uspijete pronaći nekog mlađeg vlasnika. Npr. meni je u ZK upisan pradjed, a u katastru na istim česticama je upisan praujak.
 5. akacija

  Javni bilježnik

  Ako se odreknem nasljedstva (koje blago rečeno, nije malo), da li sam dužna s ostalima (a koji se nisu odrekli) sudjelovati u plaćanju JB troškova?
 6. akacija

  Oporuka

  Vjerojatno ću provaliti glupost jer se ja u to uopće ne razumijem ali, eto, ipak ću pitati: da li bi se ovaj slučaj mogao riješiti doživotnim plodouživanjem? Da djeca prihvate nasijedstvo, a majci daju doživotno plodouživanje? I da li bi se to moglo riješiti već na ostavinskoj?
 7. Ne postavlja se pitanje jer to je jasno iz prvog posta. Budući da se ne radi o bračnoj stečevini, ja sam samo ukazala da bi, da je za tih 10ak godina rentao stan umjesto što je živio u supruginu stanu, potrošio otprilike toliko koliko je potrošio plaćajući suprugin dio režija i hrane - dakle, da je tako gledajući, što se tiče troškova za tih 10ak godina na nuli. Nije trošio za stan ali je trošio za režije. ..OK, možda nije tako.
 8. Evo, možda da bi Vam to bilo lakše prihvatiti, ili da se ne bi osjećali zakinuti u konačnoj računici - za pretpostaviti je da ste Vi tijekom tih godina živjeli besplatno u njezinom stanu, tj. niste morali plaćati najam. Dakle, ako izračunate koliko biste za to vrijeme potrošili da ste sami morali trošiti na rješavanje vlastitog stambenog pitanja, vjerojatno bi cifra bila bar donekle tu negdje. ..Mislim da, ako ovako pogledate na to, možete lakše preći preko toga da ste samo Vi plaćali režije i hranu, tj. to više ne izgleda kao nepravda.
 9. Ispričavam se što upadam, ali iz iskustva - kod mene računi za režije stižu na pokojnike već 10-15 godina - dok se redovito plaća nikog nije briga. No, mislim da čak i da želite što prebacivati, nećete moći prije ostavinske rasprave jer je potrebno rješenje nakon ostavinske iz kojeg se vidi tko je nasljednik (bar je u Elektri tako, pa pretpostavljam da je i kod ostalih).
 10. akacija

  Ulazak u kuću

  Kod mene je situacija donekle drugačija jer ja ipak koristim dio svog dijela, a nisam baš sigurna da je ono što bi dobila sudskim postupkom bilo vrijedno istog. Mada, prije ili poslije, morat ću to na neki način riješiti. U svakom slučaju, hvala na informacijama, dobro je znati kako stvari stoje.
 11. akacija

  Ulazak u kuću

  Da li je moguće u takvoj situaciji zahtijevati od suvlasnika koji je zaposjeo nekretninu da plaća najam za dio (tj. udio) koji nije njegov ali ga koristi? Ali, to što zakon štiti onog koji je tuđe oduzeo.. ne zvuči baš dobro. Ne mogu shvatiti po kakvoj je to logici, a valjda postoji neki razlog zašto je tako?!
 12. Možda ne bi škodilo i da, prije renoviranja, fotografirate ono što želite renovirati, pa da imate i vizualni dokaz u kakvom je stanju bilo.
 13. Da, pretpostavih da se to jednostavno odnosi na situaciju u trenutku smrti supruga i da s tim nema veze njezino trenutno bračno stanje; samo mi se činilo da bi ipak bilo čudno da piše "supruga", a ona je udana za nekog drugog. No, dakle, taj detalj nije bitan. Inače, ako uspijem doći do informacija koje bi objasnile zašto točno, ona druga, ranije spomenuta udovica nije nasljednica, napisat ću.
 14. akacija

  Nasljedni red

  1) na taj način 3) porez se ne plaća; a od drugih troškova - javnog bilježnika ako bude ostavinska kod njega.. ne znam da li još što
 15. Vjerojatno biće da je tako. Nema direktnih nasljednika, ostavinske se ne provedu na vrijeme, kasnije se sve razgrana kojekuda. ----- Btw. nebitno, ali eto.. meni je malko zanimljivo. Sjetih se da smo na jednoj ostavinskoj utvrđivali što je tko od prisutnih ostavitelju i to je ušlo u zapisnik, pa pogledah što piše za udovicu - "supruga nećaka ostavitelja" - da li bi isto to pisalo i da se ona u međuvremenu ponovo udala? da li bi moglo pisati isto to ili ako ne, kakvu bi onda 'titulu' dobila?
×
×
 • Napravi novi...