Jump to content

akacija

Korisnik
 • Broj objava

  70
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O akacija

 • Status
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Već sam se odrekla nasljedstva pa mi ovo nije bitno što se toga tiče, ali žarko me zanima da li je to moguće učiniti. Navodno, kako bi razdvojili suvlasništvo na nekretninama, tako da svatko dobije svoju (jer jednu već imamo u suvlasništvu od ranije), a kako ne bi morali pritom platiti porez, tražili su da na ostavinskoj darujem svoj dio nekretnine, ali onaj dio koji imam od prije jer kao, ako to napravim na ostavinskoj onda on neće morati platiti porez. Da li je to stvarno tako? Da li se stvarno ostavinska može iskoristiti za darovanje, a da se izbjegne porez? Kao valjda zato što je je
 2. Zar se ne bi majka mogla odreći samo u svoje ime pa da kćer postane nasljednica?
 3. Oni ne mogu znati da li je lažna ili nije dok ne dođu, uđu i pogledaju. Zar je problem pustiti ljude na par minuta u dvorište da obave što trebaju?!
 4. Odgađalo se drugo ročište nekoliko puta. Trenutno čekamo da banka pošalje izvještaj o stanju na računima. (Imam problematičnog sunasljednika. Odgađao je ročište, a da nije htio reći zašto, sakriva dokumente i papire potrebne za ostavinsku,.. Zbog njega se dvoumim da li nasljedstvo prihvatiti, ali ne bih se ni dvoumila da već nismo suvlasnici, pa suvlasništvo s njim ne mogu izbjeći.)
 5. Od suda mi je stiglo Rješenje u kojem me se poziva da kao nasljednik tužitelja preuzmem postupak, a koji je zbog smrti tužitelja prekinut. Ali ostavinska još nije gotova, a ja se još dvoumim da li nasljedstvo prihvatiti ili ne. No, u tom rješenju također piše: "Rokovi koji su zbog prekida postupka prestali teći počinju za zainteresiranu stranku teći u cijelosti iz nova od dana kada joj bude dostavljen prijepis ovog rješenja." Nije baš da mi je jasno što to znači. Da li sam ja 'zainteresirana stranka'? Da li je 'prijepis rješenja' ovo što sam primila? I, ono što je najvaž
 6. Ja sam potpuno zapletena u ostavinske "naknadno pronađene imovine" i 'bizarne' nasljednike, pa bih nešto pitala: da li je ona (sestrična iz ovog slučaja) nasljednica preko majke, tj. majka je nasljednica, a ona je majčina nasljednica, pa time nasljeđuje majčin dio? ili to ne funkcionira tako zato što je majka umrla prije supruga (ostavitelja)?
 7. mislim da biste ovdje mogla naći ono što Vas zanima: https://legalis.hr/topic/101988-napad-psa/?tab=comments#comment-529177
 8. Da li bi se onda ustupanje "jednom nasljedniku bi ustupio 50% svog dijela a ostaloj dvojici po 25%" moglo izvesti kao nasljednički sporazum? (Jer u biti bi i mi 'ustupali' međusobno jedan drugome različite omjere, iako se to drugačije naziva.)
 9. Vi se zapravo ne odričete nasljedstva nego ga ustupate, a ustupati se može i djelomično. Nama je javna bilježnica rekla, ako ne želimo sve cjepkati na komadiće, da se prije ročišta možemo međusobno dogovoriti što kome ide i onda će ona tako zabilježiti. Još nije bilo ročište pa ne znam kako će to proći, ali ako se može ustupati na ovakav način, onda bi trebalo moći i tako kako Vi želite.
 10. Pokrenite ostavinski postupak za 'naknadno pronađenu imovinu' od djeda. Tako bi se trebalo učiniti da se radi o nekretninama, pa je valjda i s pokretninama isto. Ako Vam je potrebno, ovdje imate predložak: https://legalis.hr/files/file/33-naknadno-pronađena-imovina/
 11. Za pretpostaviti je da distributeri smatraju - čiji je priključak, njegov je dug. Računi mogu dolaziti na bilo koga, ali odgovara onaj koji je s njima sklopio ugovor. Nije da želim reći da tu nema pomoći, nego da je vjerojatno zbog toga nastao problem.
 12. Ako se mogu ubaciti, da li su priključci za struju, vodu,.. bili na ime pokojnice ili na ime vlasnika nekretnine (a samo adresirani na ime pokojnice)?
 13. Ako cifra nije prevelika, jednostavno platite jer ako sam dobro razumjela, komunalno ste već prebacili na oca i računi dolaze na njegovo ime, a na ime pokojnice dolaze računi (također od komunalnog ali) za neki dug - meni se čini da je samo pitanje kad će ovi u komunalnom odlučiti provjeriti tko je nasljednik pa i taj dug adresirati na njega, tj. Vašeg oca. Mislim da Vas zanima, budući da dug nije na ime Vašeg oca već pokojne osobe, da li Vas (tj. njega) mogu ovršiti ako taj dug ne podmirite? Ne znam, ali ja bih pretpostavila da da, jer ste nasiljedili i dug.
×
×
 • Napravi novi...