Jump to content

Klepetan

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je Klepetan objavio

  1. Poštovani,

     

    Majka je s nama nasljednicima razgovarala i određeno je kome će što pripasti nakon... i od tog trena svaki nasljednik je počeo o svom trošku održavati nekretninu koja će mu ostati.

    Kako smo imali jednu ostavinsku na kojoj se gadno zakompliciralo željeli bismo se zaštititi kod budućeg nasljedstva.

     

    Molimo mišljenje da li Ugovor o ustupu i raspodjeli imovine za života može imati stavku da mi postajemo stvarni vlasnici tek danom preminuća, da zaštitimo majku ukoliko bi ikome palo nešto "divlje" na pamet. Ne želimo omogućavanje upisa ikome za njenog života.

    Ako ne, postoji li kakav drugi legalni, održivi ugovor ili akt koji majka može potpisati s nama, čime nam se garantira što ćemo naslijediti (i u što već ulažemo). Oporuku ne bismo jer samo ustupom se može garantirati da se drugi nasljednici odriču prava ako isto potpišu. Ako ne potpišu to prelazi u darovni ugovorm to je jasno i nije poželjno.

    Hvala i lijep pozdrav!

     

  2. Postovani,

    Ostavinska se privodi kraju i cekamo pravomocnost. Sve se dijeli diobom, nije bilo oporuke.

    Kako su u ostavinskoj podijeljenje nekretnine, i cekamo pravomocnost ovih dana, molimo info u kojem trenutku sve rezije odredjene nekretnine placa osoba koja je naslijedila.

    U nekretninama nisu trosene rezije ali su ostali neplaceni redovni mjesecni racuni i sva brojila su vec ocitana da se zna neko zavrsno stanje. 
    Bitno nam je zbog reobracuna jer na jednom brojilu preplata, a (na ostalim brojilima ostalih nekretnina i rezija dugovi) pa ce osoba kojoj ce pripasti ta nekretnina reobracunavati sve rezije (preplaceno/neplaceno) kako bi se isplatila eventualna preplata za spomenute rezije.

     

    Hvala na misljenju i lijep pozdrav

  3. Poštovani,

    Par pitanja za koja trebamo mišljenje. Prema ostavinskoj naslijeđujemo poduzeće koje ne posluje (nema prometa) i nitko od nas ne namjerava preuzeti poslovanje, a jasno je da moramo preuzeti sva eventualna dugovanja poslovnog subjekta. Namjera nam je što prije pokrenuti gašenje pa nas zanima sljedeće, preferencijalno odmah na ostavinskoj:

    1. Smijemo li prije pravomoćnosti ostavinske od porezne uprave tražiti potvrdu da poduzeće nema dugovanja odnosno popis dugovanja koje to poduzeće ima
    2. Ako ima dugovanja smijemo li plaćati s naših privatnih računa kako bismo do zadnje ostavinske imali potvrdu porezne o nepostojanju dugovanja
    3. Moramo li se prvo upisati u registar kao vlasnici ili možemo pokrenuti gašenje subjekta uz samo pravomoćno rješenje ostavinske (prvo bilježnik pa sud)

    Jasno je i nesporno da po gašenju poduzeća dvije godine odgovaramo za bilo kakve eventualne dugove prema vjerovnicima.

     

    Hvala na mišljenju

  4. Poštovani,

    Pokušati ću opisati situaciju što je detaljnije moguće te shodno tome bih molim pravno mišljenje zbog odluke što ću s naslijeđenom nekretninom:

    • Nekretnina je bila u vlasništvu mog pokojnog oca više od  5 godina - nasljedstvo prvog reda
    • Nekretnina je po ostavinskoj raspravi moja 1/1
    • Na adresi naslijeđene nekretnine živim, ali na toj adresi nemam prijavljeno boravište niti prebivalište

     

    Vrlo su mi nejasni naputci na Središnjem državnom portalu, bune me. Molim vas pomoć vezano uz sljedeće:

    1. Ako prodajem naslijeđenu nekretninu, gore opisane činjenice koji su vjerojatno relevantne, u roku prije isteka 3 godine u mom vlasništvu (od pravomoćnosti ostavinske rasprave), plaćam li u tom slučaju porez na dohodak (25%)?
    2. Ako da, na koji iznos plaćam porez: prodajni iznos, prema tržišnoj vrijednosti nekretnine ili porez plaćam na iznos razlike prodajnog iznosa i tržišne vrijednosti?
    3. Još jedno, ako da: ako umjesto prodaje odlučim iznajmiti nekretninu do isteka 3 godine, plaćam li i onda 25% dohotka na vrijednost nekretnine?

     

    Puno hvala na mišljenju i srdačan pozdrav!

     

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija