Jump to content

V525

Korisnik
  • Broj objava

    25
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    2

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    V525 je dobio reakciju od dragon_slovenia u Tuženikovo protivljenje povlačenju tužbe - pravni interes   
    Vrlo jednostavno, tuženiku to može biti u interesu kako bi se konačno razriješio spor između njega i tužitelja. Ako pristane na povlačenje tužbe, tužitelj već sutra može podnijeti novu tužbu. Time se gomilaju troškovi i vrijeme. Naravno, može mu biti u interesu da se dovrši postupak i kada je siguran da će presudom biti odbijen tužbeni zahtjev tužitelja. Pravomoćnost presude u tom slučaju ide u korist tuženika.
  2. Hvala
    V525 je dobio reakciju od dragon_slovenia u Tuženikovo protivljenje povlačenju tužbe - pravni interes   
    Dovoljno je da se izričito izjasni da se protivi povlačenju tužbe.
  3. Hvala
    V525 je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Zamolba za premještaj   
    Na temelju Vašeg opisa ne može se dati precizan odgovor. Naime, ovo "prebaciti" označava li formalno-pravno premještaj ili prestanak radnog odnosa u JRS i zatim zasnivanje radnog odnosa u JU?
    Bacio sam oko na gore navedeni zakon, spominju se upravna tijela JRS, ne bih rekao da su ustanove upravna tijela. Dakle, premještaji bi se mogli odrediti samo u drugo upravno tijelo, a ne u drugu pravnu osobu. Mislim da osobe zaposlene u JU potpadaju pod obično radno zakonodavstvo, dakle pod Zakon o radu. 
    Naravno, ovo je samo moje mišljenje, za precizan odgovor treba vidjeti svu dokumentaciju.
    Kažu da ne treba vjerovati pravnicima koji ne pogledaju u zakon i spise prije nego što daju odgovor niti liječnicima koji trebaju zaviriti u medicinsku literaturu prije postavljanja dijagnoze. 🤣 
  4. Hvala
    V525 je dobio reakciju od Miroslav11 u što da radim?   
    Moguće da je potpisao darovni ugovor, ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju. Svo troje bi trebalo biti vidljivo u zemljišnjim knjigama, prva dva ugovora kroz promjenu u vlasništvu, a treći u teretovnici.
    Danas su ZK online i kroz 2-3 minute se može provjeriti.
  5. Hvala
    V525 je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Promjena prezimena   
    Uvjerenje da se protiv osobe ne vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti se koristi u više svrha. Kada se izdaje u svrhu zapošljavanja, ne naplaćuje se. Kada se, pak, izdaje u svrhu promjene osobnog imena, plaća se pristojba u iznosu od 30 kuna. Dakle, "svrha" uvjerenja određuje i iznos pristojbe. U ovom slučaju, trebali biste ishoditi uvjerenje upravo u svrhu promjene osobnog imena. Od prije nekoliko dana putem e-Građani je moguće ishoditi i takva uvjerenja koja se naplaćuju, dok je do sada bilo moguće tim putem ishoditi uvjerenja u svrhe koje su oslobođene pristojbe.
  6. Hvala
    V525 je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u izjava o političkoj izloženosti osobe   
    Riječ je o obvezi koja proizlazi iz Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. U samom zakonu nije dana definicija "upravnog tijela političke stranke", a uvidom u Zakon o političkim strankama jedino se može zaključiti da svaka politička stranka statutom određuje svoja upravna tijela pa se tek uvidom u isti može doći do odgovora koja su to upravna tijela političke stranke.
    U konkretnom slučaju, s velikom sigurnošću mogu reći da funkcija zamjenika predsjednika ne ulazi u taj pojam, ali za svaki slučaj provjerite u statutu stranke.
  7. Sviđa mi se
    V525 je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Zadržan novac   
    Udruge su neprofitne organizacije i u ovom pogledu uvjeren sam da nema bojazni od prebacivanja sredstava u novu kalendarsku godinu. Ta bojazan bi imala smisao tek ako bi taj novac bio donacija, a čiji je donator odredio da se novac mora utrošiti do kraja kalendarske godine ili u kojem drugom roku.
  8. Sviđa mi se
    V525 je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Skeniranje štambilja i potpisa   
    Ako je nešto e-dokument u svom izvorniku (ne mislim na to da Vam netko pošalje nešto skenirano), onda je jedini ispravan način pečatiranja i potpisivanja e-pečat i e-potpis. 
    Primjerice, kod e-potpisa nije nužno da se sam potpis po sebi fizički vidi na digitalnom dokumentu, već je poanta da se prilikom provjere na posebnim softwareima za validaju tog potpisa vidi da dokument ima određene certifikate. Dakle, onaj vanjski vidljivi oblik na takvom dokument nije nužan. Validaciju nekog e-dokumenta možete provesti putem https://validator.fina.hr/eSigWebApp-web/#validate
    Ovakvo hibridno postupanje - printanje digitalnog dokumenta, njegovo potpisivanje i pečatiranje pa ponovno skeniranje - je prilično neobičan i neefikasan način. Naime, ponovnim skeniranjem to postaje drugi dokument u odnosu na onaj digitalni. 
    Ipak, sudeći o informatičkoj pismenosti u Hrvatskoj, vjerujem da Vam niti neka inspekcija ili kakvo drugo državno tijelo neće u ovom postupanju naći zamjerku, ali samo navodim na njegovu nepraktičnost.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija