Jump to content

NovaMama

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Postovana, Zahvaljujemo Vam na prijedlogu. No nije naravno prakticno mijenjati prezime i sve dokumente/diplome itd. odrasloj osobi pogotovo sad kad je konstantno po bolnicama, zato nas je i zanimalo da li je moguce dati trece prezime. Hvala svima na odgovorima i savjetima.
  2. Pa Zakon jasno kaze da MOZE nositi prezime oba roditelja, dakle moze Švarc Vajs ili Vajs Švarc. Molim pojasnite na kojem to sudu tj. u kakvom postupku bi se moglo djetetu dati neko trece prezime kad mu se ime mora dati u roku od 30 dana od rodenja, a niti jedan hrv sud u niti jednom postupku ne donosi tako brze odluke. Vani je to puno jednostavnije, ali ne mozemo dijete bez dokumenata prevesti preko granice. Dakle ime mora imati. Hvala
  3. Hvala Vam svima na komentarima i misljenjima. Vecina znaci misli da dijete MORA imati ili prezime jednog ili oba roditelja pri upisu (unatoc formulaciji iz Zakona koja kaze MOZE), a jedna osoba je misljenja da se prezime djetetu moze promijeniti kasnije u neko trece. Znaci ako se prezivamo, karikiram, Švarc i Vajs, ne mozemo djetetu dati prezime Schwartz ili Weiß? Ili netko misli da bi u tom slucaju takvo prezime bilo moguce dati djetetu? (Da napomenem da to zeljeno 'trece' prezime nema ni w i ß) Zahvaljujem!
  4. Postovanje, Mozemo li novorodencetu dati prezime koje nije ni majcino ni ocevo? Obiteljski zakon kaze da dijete moze nositi prezime jednog ili oba roditelja, naglasak na MOZE, a ne MORA. Ukoliko pozelimo djetetu dati neko trece prezime (ne 3 prezimena, vec neko trece), moze li se maticni ured tome usprotiviti? Da li moramo dati razlog zbog kojeg bismo htjeli neko trece prezime? Osim osobnih razloga zbog kojih ne zelimo da nam dijete nosi ijedno od nasih prezimena, oba roditelja imaju cak i za hrv pojmove, neobicna prezimena (strana, ali pisana 'po vuku' i puna slova s kvacicama), a razmatramo selidbu u inozemstvo u blizoj buducnosti i smatramo da bi djetetu to olaksalo zivot tamo. Ime ionako nece biti tipicno za ovo podrucje. Puno hvala!
  5. Postovani, Da li mi itko zna odgovoriti sto napraviti? Da se na vodovod spojim ilegalno? Sto mi se moze dogoditi ako to napravim? Upravo sam dobila mail od Povjerenstva za reklamacije potrosaca Zagrebackog Holdinga kojem sam se do sada 3. puta obratila. U kojem su mi napisali da sam im se samo jednom obratila (laz) i da je na temelju dopisa koji su primili iz ViO moj zahtjev neopravdan. Mozda mi je pitanje u krivoj rubrici pa zato ne dobivam odgovor? Molim admina za pomoc pa da pitanje prebaci negdje gdje bih odgovor mogla dobiti. Najljepse zahvaljujem!
  6. Postovani, Da li itko zna odgovor i sto mi je ciniti? Pismeno sam se povjerenstvu za prigovore obratila 03.12.2020. i onda ponovo 19.12.2020. Do danasnjeg dana nisam dobila bas nikakav odogovor. I dalje nemam vodu u stanu, ne mogu do svojih cijevi, a saznala sam da su svim mojim susjedima koji imaju svoje vodomjere, kao i na glavnom vodomjeru za nas ostale koji vodomjer nemamo, skinuti ZOPT-ovi. Meni je djelatnik ViO-e u 9. mj 2020 dao pismenu uputu da moram kupiti ZOPT i platiti atest kako bih dobila prikljucak. Svi su do tada imali ZOPT-ove pa sam ja i postupila sukladno uputama i kupila ga i platila atest. Sad vise ZOPT nitko nema, a ja odgovor od ViO i dalje nisam dobila. Kome se obratiti? Imaju li mi obavezu odgovoriti? Molim Vas pomozite, zbog problema sa roditeljima oca mog djeteta, moram hitno iz njihovog stana, a u svoj ne mogu kad nemam vodu. Hvala!
  7. Hvala Vam na prijedlogu, ali kao sto sam napisala, ja ne mogu hodati da bih isla na prijeme niti se, u slucaju da mi ne odgovore, uputiti u Vodovod. Uistinu mi treba pravni savjet jer da mogu izaci iz kuce, onda bih mogla i do javnog biljeznika naknadno ovjeriti te neke papire za koje su se sad sjetili da treba ovjera. Isto tako, i da mogu hodati okolo, usmeni odgovor zasto su izmjenili vodomjer i fabricirali potpis nepostojece osobe, te onesposobili mi pristup vlastitoj instalaciji mi ne bi u nekoj tuzbi znacio ista niti bih na temelju nekog usmenog odgovora mogla ista postici. Da li ih mogu tuziti i na osnovu cega? Da li su mi duzni odgovoriti i, ako jesu, sto uciniti buduci da mi vec 2 mjeseca ne odgovaraju? Kako da ih tuzim bez sluzbene odbijenice, imam samo nepotpisani mail u kojem nista konkretno ne pise. I dalje placam pausal, a nemam vodu. Hvala!
  8. Postovani, I) Prije cca godinu dana pismeno sam (emailom) zatrazila od ViO dokumentaciju za izvodenje novog prikljucka u stambenoj zgradi. Nisu mi odgovorili. Nakon 15 dana ponovo saljem upit i dobivam formulare koje moram ispuniti i razne upute. Sve ispunjeno i zatrazeno vracam mailom i cekam. U kolovozu me zovu iz Vodovoda da bi dosli provjeriti moju instalaciju. Dolaze, daju mi pismeno upute sto jos moram kupiti, a te upute moram i potpisati. Zadrzavam primjerak i receno mi je da cu sat dobiti kroz mj-mj i pol. Kupujem potrebno. II) Prolaze 2 mj i u drugoj zgradi ViO bez znanja suvlasnika mijenja gl vodomjer, njihov tehnicar se potpisuje na mjesto gdje bi se korisnik trebao potpisati i to ubacuju u moj sanducic (predstavnik sam). Kontaktiram ih opet mailom i trazim objasnjenje za zamjenu bez svjedoka te taj potpis. Takoder ih molim da ubrzaju moj zahtjev za prikljuckom jer zbog zdravstvenog stanja (koje im potanko objasnjavam) ne mogu izlaziti, a moguce je da cu biti i hospitalizirana. Dobijam reply u kojem nikavog objasnjenja nema za izmjenu bez svjedoka, a ujedino mi kazu da mi je zahtjev odbijen jer neki papir nisam ovjerila kod jb. Pisem im ponovo, pozivam se na svu korespodenciju u kojoj bas nigdje nije bilo navedeno da ista trebam ovjeravati te ponavljam da ja ne mogu hodati tj ici kod jb. Trazim da mi odbijenicu dostave potpisanu i ovjerenu jer oni mailove ne potpisuju i sa tim anonimnim mailom u kojem nis konkretno ne pise ne mogu nista. Dobivam odgovor istovjetan proslom tj doslovno su mi napisali: saljemo vam ono sto smo vam vec poslali. Zalim se Povjerenstvu za prigovore i to 2 puta jer su mi prvi mail izignorirali. Danas pak saznajem da su bili u mojoj zgradi, izmjestali vodomjere i time potpuno blokirali moju instalaciju. Sto mi je ciniti? Imam stan koji mi je neupotrebljiv, placam pausal za vodu koju nemam. Odgovor od ViO ne dobivam, a kamo li sluzbenu odbijenicu. Povjerenstvo mi ne odgovara, a ne mogu ni do svoje instalacije jer su izmjestili sve vodomjere i cijevi susjeda preko moje cijevi. Imam li osnovu za tuzbu? Na mogu se trudna preseliti u stan bez vode, prikljucak mi ne daju, odbijaju svaku komunikaciju. Hvala!
  9. Postovana, Hvala na odgovoru. Znaci ako ga ne upisemo kao oca, nitko treci ne moze traziti utvrdivanje ocinstva? A samim time ni vidanje? Do koje dobi djeteta ga mozemo naknadno upisati kao oca? Nekako mi je u sjecanju da se radi o 10. god, ali ne znam od kud mi to. Ne bi trebalo biti nikakvih alimentacija jer se usprkos svim tim uzasima mi odlicno slazemo, ali da - bolje bi bilo izbjeci takvo nesto. Ukoliko oni saznaju za dijete/djecu i krenu potezati nekakve postupke za vidanja (uz prijave czss da zlostavljam dijete i sl), da li se mi (otac, majka i djeca) mozemo odseliti u inozemstvo za vrijeme trajanja postupka? Ili bi nas nekakav nadzor koji je u tijeku mogao u tome sprijeciti? Ukoliko se preselimo u drugu clanicu EU, da li bi neki zapoceti nadzor ovdje automatski povukao i nadzor u drugoj drzavi? Jesu li centri umrezeni? Ponavljam, nitko nikog ne zlostavlja (osim oni nas), ne truje ni ne drogira, prvo dijete mi je jos u trbuhu, ali znamo na sto su sve spremni da nam zagorcavaju zivot.
  10. Postovani, Hvala na odgovoru i prijedlogu, ali ODO odbija kaznene prijave i kad te netko stvarno premlati, a pogotovo kad ti 'samo' prijeti. Odbijaju ih bez ikakvog svjedocenja zrtve, a pogotovo bez ispitivanja osumljicenika. Rjesenja su im uvijek puna lazi na koje se ne mozes zaliti, vec moras o svom trosku dalje financirati progon. Za klevetu je prosao rok, a i ne vjerujem da bi ovo imalo uvjeta da se vodi kao kleveta jer nije javno objavljeno. Uvreda bi mozda prosla i to bih eventualno mogla pokrenuti kad sljedeci put budem 'imala orgije sa klijentima dok njega nema doma'. No, dijete ce se roditi i prije nego se odrzi pripremno rociste. Mozda bi nam pomoglo da imamo neku tuzbu koju vodimo protiv njih i to cemo svakako razmotriti. Sad smo malo zauzeti privatnim tuzbama zbog 3 stvari koje nam je ODO odbacio uz lazna objasnjenja. Da li bi pomoglo ovo da ne upisemo njega kao oca? Ima li treca strana pravo zahtjevati utvrdivanje ocinstva i ostvarivanje prava koja iz njega proizlaze, ako ni majka ni otac ne zele utvrdivanje ocinstva? Zahvaljujem na pomoci!
  11. Postovani, Molim za pravnu pomoc kako bismo na vrijeme zastitili jos nerodeno dijete (a i buducu djecu ako ih bude) od bake i djeda s oceve strane. Otac mog djeteta (s kojim nisam u braku i bas zbog svega sto cu napisati ni ne zelim biti) ima roditelje koji me/nas zlostavljaju vec cijelo desetljece. Da ne idem u previse detalja: osim sto on nju tu i tamo nasamara i osim sto je ona alkoholicarka, imam previse i drugih razloga zasto ne zelim da ikad imaju ikakav kontakt s djetetom/buducom djecom. Osim sto su mi prijetili da ce me nasamarati i baciti s balkona, osim sto me konstantno vrijedaju, ponizavaju i omalovazavaju, pokusavaju mi podvaliti kaznena djela! Doslovno sam optuzena da sam diler drogom, da je u stanu u kojem zivimo pronadena droga i da je predana policiji. Napominjem da je ovo potpuna izmisljotina i da niti ja niti otac djeteta nikad nismo bili u kontaktu ni sa kakvom drogom! Mi smo oboje visokoobrazovani i sasvim normalni ljudi koji vode sasvim obicne zivote. Oni su jako povezani i dobrostojeci ljudi, kucni prijatelji s ustavnim sucima i uspjeli su se docepati i mog zdravstvenog kartona te otkriti neke stvari iz mog djetinjstva koje nikako drugacije ne bi mogli saznati bez da im je netko czsr dao te informacije jer cak ni njihov sin nije znao detalje iz mog djetinjstva, a i ja sam pozaboravljala. Cak su unajmili detektiva da me prati i na sva zvona i svom sinu i meni davali to do znanja. Nisam nikad primjetila da me netko prati, ali redovno su nas obavjestavali kako im je detektiv javio kad sam ja dosla doma, kad je on isao i kamo i obavijestili nas da znaju da smo imali prometnu nesrecu. Na autu se nis ne vidi, netko nas je malo lupio odozada na semaforu, ali smo zvali policiju. Za nesrecu su mogli samo saznati putem veze u policiji ili da je detektiv bio bas tada iza nas. Ja sam prostitutka, kurva, ciganka, drogiram i njihovog sina i bavim se kriminalnim djelatnostima o kojima oni 'imaju dokaze'. Na kraju sam sve prijavila policiji koja to vodi kao uznemiravanje i nista vise. 'Svekar' je pozvan na razgovor gdje je sve zanijekao, ali mu je inspektor ocito dao cijelu moju prijavu da si poslika jer je onda te slike vidjela i 'sogorica'. Sva zlostavljanja imam dokumentirana u vidu audio i video snimki, sms-ova i hrpetine mailova koje sam u ovo zadnje desetljece slala prijateljima kojima se jadam zbog svega sto nam rade. Cuvam i sms-ove o tome kako 'svekar' mlati 'svekrvu' i o njenom alkoholizmu. Dragi i ja se, za sad, slazemo da oni za dijete nece ni cuti i ne kontaktiramo s njima. Oni i dalje salju poruke u kojima sam ja ... sve najgore, ali ih igorniramo. No, kad se opet sjete prckati po mojim zdravstvenim kartonima, kad opet aktiviraju detektiva, saznat ce za dijete. Tako da se sad moramo pokusati zastititi. Svjesni smo da oni imaju predebele veze i da bi u slucaju da nas tuze za vidanje, tuzbu dobili. Svjesni smo da su i u stanju pripisati mi koje kakva kaznena djela da mi dijete bude oduzeto i da, s obzirom da imaju veze, bi im to moglo i uspjeti. Kako bi inace dosli do podataka o mom djetinjstvu koje ima samo centar? Racunam unaprijed da ce negdje iskrsnuti i kakva lazna prijava da zlostavljam dijete, zanemarujem ga, drogiram... ako drogiram njihovog sina, pa onda cu i svog. Isprike na dugoj prici, pisala sam ovo sve samo kako ne bih dobila odg: baka i djed imaju pravo vidati unuke i ti tu nista ne mozes. Molim Vas za savjet kako da zastitim dijete, a da ne bjezimo u drugu drzavu. I na to sam spremna ako bude nuzno i planiram i roditi u inozemstvu. Od odlazaka u czsr sigurno nece biti nikakve koristi jer ovi imaju predebele veze. Mi im naravno ni ne planiramo reci za dijete. Jedna od opcija koje razmatramo je da uopce ne upisemo njega kao oca. Mogu li oni tada izvoljevati ista i pokretati ikakve postupke? Najveci strah mi je da bi se njemu moglo nesto dogoditi i da ce mi onda oni sigurno pokusati oteti dijete. Hvala Vam na savjetima i idejama!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija