Jump to content

DeMonica

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala Matrix na odgovoru. Ako napravi vlastoručnu oporuku, što onda s tim? Da li se to negdje predaje ili ju ja donosim na ostavinu? To mi nekako nema smisla. Da li on može napisati darovni ugovor u obliku javnobilježničkog akta i ovjeriti kod javnog bilježnika ili baš javni bilježnik to mora sastaviti? Da li i u slučaju darovanja moram platiti porez? Što je najsmislenije i najjeftinije? Ako plaćam porez, da li onda moram dovesti i procjenitelje u stan, sa se procijeni vrijednost stana pa u skladu s tim plaćam porez?
  2. Pozdrav. Brat i ja smo od majke naslijedili stan. Ja 75%, brat 25% (nužni dio). Brat ima sina koji je u Njemačkoj, kada dođe do ostavine, nećak se neće zezati s ostavinom, dolaziti iz Njemačke zbog toga nego će opunomoćiti majku (bratovu bivšu ženu) da ga zastupa u ostavini. A bratova bivša žena je najavila da će potraživati taj nužni dio. Brat ima vlasiti stan i udio u kući u kojoj je živio sa ženom i sinom, koji nije potraživao zbog sina. Sa tim informacijama brat i ja smo se dogovorili da će mi on dati svojih 25%, ali poslije smrti. Zanima me da li se to radi putem darovnog ugovora ili oporuke? Da li darovni ugovor može stupiti na snagu poslije smrti? Ako postoji darovni ugovor, da li ona kao opunomoćeniik može potraživati nužni dio u mom stanu? Ili je bolje da mi oporučno ostavi svojih 25%? Da li možemo mi sastaviti ugovor, bilo da se radi o darovnom ili oporuci i ovjeriti kod javnog bilježnika i odnijeti u sud? Ako na kraju uspijem dobiti tu četvrtinu stana, da li plaćam porez na to? Poslije mamine ostavine, na ovu trećinu stana nisam morala platiti porez.
  3. Pozdrav. Moje pitanje glasi: Brat mi želi ostaviti svoj (nužni dio) stana kojeg sam ja većinom naslijedila od majke, on je dobio nužni dio. Ali ne želi da se to dogodi sada nego da naslijedim poslije njegove smrti. Koju su mi daljni koraci? Da li idemo kod odvjetnika sastaviti oporuku? Da li ju mogu sama napisati pa da se ovjeri kod javnog bilježnika i da bude važeće jednog dana u ostavinskoj raspravi. Da li ja na tu četvrtinu onda plaćam porez kad naslijedim? Da li se možda može darovati taj nužni dio, ali poslije smrti?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija