Jump to content

LeeLu32

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je LeeLu32 objavio

  1. LeeLu32

    Razdioba

    Teško mi je čitati Zakon o nasljeđivanju, općenito hrvatske zakone. Već 5 godina se pokušavamo dogovoriti majka,ja(sestra) i brat o nasljedstvu. Otac je umro bez oporuke. Većinu smo stavili na majku. Zasada bi postavila 2 pitanja: 1. Kada se brat i sestra odreknu majci u korist nasljedstva, ukoliko majka umre bez oporuke, je li se opet to nasljedstvo dijeli na brata i sestru? Naglasak je na tome iako su se brat i sestra već odrekli majci u korist. To smo napravili jer se ne možemo dogovoriti. Opće je poznata činjenica da se stavi sve na roditelja kada se čekaju dogovori. Je li se nešto promijenilo po tom pitanju? Ono što mene muči je to ako smo se ja i brat toga odrekli ,preskaču li se tu npr. mi i ide li to možda na bratovu djecu? Ja nemam djece. U kojem članku to mogu provjeriti u Zakonu o nasljeđivanju? 2. Naknadno stečenu imovinu smo stavili isto na majku i dala sam usmeni pristanak odvjetnici (brat također), međutim sada se premišljam. Mislim da ću se ostaviti na naknadno stečenoj imovini. To još nije gotovo o strane odvjetnice. Treba li ona moj potpis i stignem li se predomisliti?
  2. Hvala Vam. Zasada je to to, javim se ukoliko me bude još nešto zanimalo.
  3. Pozdrav, hvala Vam na brzom odgovoru i ispričavam se što se nisam prije javila. Dakle, ovo je svježe što sam našla na linku Središnji državni portal - Porez na nasljedstva i darove (gov.hr), iz datuma 22.04.2020. Porez na nasljedstva i darove Na naslijeđeni ili darovani novac i vrijednosnice plaćate četiri posto poreza ako ih niste dobili od članova najuže obitelji Porez na nasljedstva i darove plaćate ako ste na dar dobili ili naslijedili: gotov novac, novčane tražbine i vrijednosne papire pokretnine ako im je pojedinačna tržišna vrijednost veća od 50.000 kuna na dan utvrđivanja porezne obveze. Po ovoj gore rečenici (boldanoj) kada bi brat prebacio sestri novac (radi se o 10.000 €) ne bi se trebao platiti porez od 4%. Zatim ide članak po kojem ispada da bi se trebao platiti porez. U svakom hrvatskom zakonu uvjek nešto može pa ne može:-) Pitali ste postoji li živući roditelj. Da, postoji. Iz ovog Vašeg citata dalje pitam: Kada bi brat prebacio roditelju 10.000 € i roditelj sestri (svojoj kreći) prebacio tih 10.000 € bili itko od njih platio porez od 4%?
  4. Pozdrav, molim Vas za pomoć. Imam za riješiti ovaj slučaj; Brat želi darovati svojoj sestri novac npr. iznad 50.000,00 kn. Isti taj novac je on naslijedio. Kako postupiti? Darovni ugovor? Plaća li se porez? U trenutku darovanja novca sestra je prijavljena na biro-u rada i ima primanja od države nešto manje od 6 mjeseci. Brat je u normalnom radnom odnosu. Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija