Jump to content

Ena27

Korisnik
  • Broj objava

    50
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Ena27 objavio

  1. Pozdrav... Ispričavam se što sam uletila. Glupo mi je otvoriti temu radi jednog pitanja. Zanima me da li se sezonski dodatak na plaću isto ovršuje ili ne? Prije ga nikad nisam dobivala, pa ne znam da li podliježe ovrsi. Čitala sam što je izuzeto od ovrhe, ali ne znam da li i sezonski dodatak spada pod nešto od toga. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  2. Hvala na odgovoru. Vidjet ću ovaj mjesec poslije plaće kako bude. Što ako bude opet skinut dio preko Fine i dio preko poslodavca? Ova ovrha preko poslodavca još nije namirena u cijelosti. Mogla je biti prošli mjesec, da dio nije skinut preko Fine..
  3. Ja se ispričavam što upadam u ovu temu, ali ima veze s Eos Matrixom. Ima jako puno otvorenih tema i ne znam da li da sada otvaram novu. Ako je problem, slobodno obrišite komentar. U prosincu 2022. (plaća za studeni) za ovrhu je skinut iznos sve iznad 4724 kn. Dakle, od 6 392.13 kn za ovrhu je uplaćeno 1 668.13 kn. Znam da je to tako po zakonu. Od te plaće taj ovršivi dio (1 668.13 kn) uplaćen je dio od strane poslodavca za jednu ovrhu, a dio od strane Fine za drugu ovrhu. Nije mi uzeto ništa više od dopuštenog, ali me zanima da li se mogu tako otplaćivati ovrhe - jedna od strane FINE, jedna od strane poslodavca u isto vrijeme? Ono što je problem: Na Fini stoje početni iznosi ovrha + kamate, znači na Fini nisu usklađeni iznosi sa stvarnim dugom jer je do sada poslodavac uplaćivao samo direktno Eos Matrixu. Jedna od ovrha koju imam, koja se trenutno isplaćuje od strane poslodavca direktno Eos Matrixu, nije uopće nikada upisana na Finu. Imam sve papire od samog početka ovrha i imam mailove Eos Matrixa o stvarnom dugovanju - nakon svake mjesečne uplate šaljem da mi jave trenutno stanje dugovanja. Poslala sam mail prije tjedan dana Eos Matrixu u vezi tih uplata i u vezi stanja na Fini, ali nisam dobila nikakav odgovor. Znači, zanima me što dalje poduzeti ako ne usklade dugove na Fini sa stvarnim dugovanjima i da li oni mogu uplaćivati dio preko poslodavca za jednu ovrhu i dio preko Fine za drugu ovrhu?
  4. U redu, shvaćam. Hvala. Da li savjetujete da odem na sud povući ovrhe sa Fine, ili da još pričekam...nešto?
  5. Znači, oni smiju to tako raditi - mijenjati redosljed naplate? A što s onim da će od 01.01.2023. sve ovrhe morati ići preko Fine? Da li je to samo priča, ili će stvarno tako biti? Što onda s ovim što poslodavac već direktno uplaćuje Eosu? Jer je meni na Fini stanje ostalo nepromijenjeno od prvog dana..još uvijek stoji početni dug na FINI jer otpočetka poslodavac isplaćuje direktno ovrhovoditelju.
  6. Mama je bila danas pa joj je žena na šalteru rekla da se ne može prijaviti jer je protekao rok od 30 dana otkad je dao otkaz Rečeno joj je da se ili mora zaposliti ili biti na burzi. Navodno je još jedina opcija da se plaća 600 kn mjesečno za obvezno zdravstveno osiguranje. 🤷🏻‍♀️
  7. Pozdrav...ispričavam se što "ulijećem". Eos Matrixu se do unazad mjesec - dva od prošle godine uplaćivao ovršivi dio plaće u korist najvećeg dugovanja..zadnje što znam je da je u kolovozu iznosio dug cca.91 000 kn. Prije par dana, kada sam pitala Eos za stanje dugovanja, taj isti dug je prešao 92 000 kn i počelo se od plaće otplaćivati u korist najmanjeg dugovanja - u kolovozu je dug iznosio cca. 5 000 kn, a sada je nešto preko 2 000 kn. Zanima me da li Eos smije mijenjati redoslijed plaćanja? Znači prekinuli su otplaćivati najveći dug, a počeli otplaćivati najmanji? Meni to nema smisla, ali ne znam da li oni smiju to napraviti - prestati sa otplatom najvećeg (kojemu sad rastu najveće kamate) i početi otplaćivati najmanji dug? Dugovi stoje nepomaknuti na Fini već godinu dana, naplaćuju se direktno od poslodavca. Isto tako, naveli su da se obračunava godišnja kamata od 5.31%, ali po iznosima mi se čini da obračunavaju nešto veću kamatu.
  8. Poštovani... Ne znam da li pišem pod ispravnu temu. Moj se brat poslije srednje škole nije prijavio na obvezno zdravstveno osiguranje. Tek nakon godinu - godinu i pol se prijavio na burzu jer je imao dogovoren posao, ali je morao biti prijavljen. Radio je mjesec i pol i dao otkaz iz privatnih razloga. Prošao je rok od 30 dana da se prijavi na zdravstveno, a nije se želio prijaviti opet na burzu. Znam da je to sve neodgovorno od njega. Ono što me zanima je da li postoji ikakav način da se on prijavi za obvezno zdravstveno osiguranje, a da ne mora biti prijavljen na burzi?
  9. Poštovani... Suprug je u invalidskoj braniteljskoj mirovini već puno godina, od nedavno i HRVI. Isto tako, ima ovrhe na mirovinu već dugi niz godina i skida mu se 1/4 svaki mjesec. Kao zaostatke, trebao bi dobiti nekakve dionice vezane uz braniteljsku invalidsku mirovinu. Zanima me da li to može biti ovršeno ili ih možemo prodati bez da ih se ovrši? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  10. Pozdrav...vidim da je tema pokrenuta još 2012.godine. Zanima me da li su braniteljske dionice zaštićene od ovrhe?
  11. Ena27

    kućni red

    Zanima me da li i za kuće općenito postoji kakav "kućni red" kao kako je u zgradama - što se tiče radova kada budu renovirali kuću, općenito buke, dnevnog i noćnog odmora i tako to, koji bi se odnosio na susjede u kućama u nizu do nas, ali i na ostale susjede?
  12. Zanima me i sljedeće. Na Fini su mi sada veći iznosi za naplatu nego kada je stajala PBZ banka, prije nego je Eos preuzeo ovrhe na Fini. Banka je prebacivala novce Eosu dok se nisu prebacili na Finu, što su mi potvrdili i iz banke i iz Eosa. Zašto su mi sada veći iznosi ako je Eosu redovito uplaćivano 1/4 plaće zadnja 4 mj? Zar nisu onda iznosi trebali biti manji? Isto tako, baš sam gledala po papirima. Imam jedno rješenje o ovrsi pod određenim brojem, a te ovrhe nema na Fini. Nije je bilo još ni od strane PBZa, zato sam pitala da li je moguće da su spojili dvije ovrhe u jednu.
  13. Poštovana Borbena7.. Eos mi se prebacio na Finu kao ovrhovoditelj umjesto PBZa. Zanima me da li mogu i da li uopće da sada zatvorim blokirani tekući račun u banci? Da ostavim samo zaštićeni? Hoću li onda moći dobiti povrat poreza u gotovini? Još jedno pitanje. Na Fini mi stoje jedni iznosi, a u pisanoj pošti od Eos Matrixa drugačiji. Imam ukupno 4 duga od strane banke koje su otkupili. Na Fini stoji drugačije. Da li je moguće da su "spojili" dvije ovrhe u jednu?
  14. https://www.fina.hr/jednostavni-postupak-stecaja-potrosaca
  15. Potvrdu o imovinskom stanju izdaje porezna uprava prema mjestu prebivališta
  16. Suprug je prije nekog vremena pokrenuo jednostavni stečaj potrošača, isto na poziv Fine. Morat ćete dokazati (dignuti potvrdu) da nemate nikakve imovine. Ako sve prođe kako treba, obrisat će vam se ovrhe čija je glavnica manja od 20 000 kn koje su u redu čekanja, tj. koje se do sada nisu mogle ništa naplatiti. To je koliko ja znam, nadam se da će vam netko bolje i stručnije pojasniti.
  17. Ja imam isti strah. Psihički me to izjeda skoro svaki dan. Imam 4 ovrhe preko Fine koje je nedavno od banke preuzeo Eos Matrix, najveća se naplaćuje (iako još uvijek banka stoji na Fini kao ovrhovoditelj, banka isplaćuje novac koji sjedne Eos Matrixu). Živim sa suprugom kao podstanar u obiteljskoj kući kojoj je mama vlasnica, ona je trenutno u Austriji. U istoj kući živi i brat te sestra sa svojom obitelji. Iako mi se skida 1/4 plaće, strah me da ne dođu kod mojih i da ne počnu popisivati njihove stvari, jer ja osobno i nemam ništa što bi mogli uzeti. Da li sudski ovršitelj uopće može popisivati stvari bez prisutnosti vlasnice kuće? Mene je samo strah da moji ne budu ostali bez predmeta ili imali problema sa dokazivanjem da su vlasnici svojih stvari (iako za mnoge više ni nemaju račune) zbog mog dugovanja. Što se tiče e - građana, mislim da biste trebali dobiti obavijest u korisnički pretinac.
  18. Pozdrav..opet ja.. Meni na Fini još uvijek stoji da je ovrha od strane PBZa, iako su još u 12.mj 2021. prodali dug Eos Matrixu. I dalje se skida 1/4 plaće u korist Eos Matrixa, tako mi je rečeno, no PBZ stoji kao ovrhovoditelj na Fini. Pa se bojim da nebi došlo do duple naplate potraživanja ili tako nešto? Poslala sam mail PBZu, odgovor je u privitku. Od toga je prošlo mjesec dana, još uvijek se PBZ vodi kao ovrhovoditelj. Znači, PBZ stoji kao ovrhovoditelj na Fini, a zapravo 1/4 plaće odlazi Eos Matrixu, i tako od prosinca prošle godine. Trebam li nešto poduzeti povodom toga, da se PBZ makne sa Fine?
  19. Hvala na odgovoru.. Tako sam i mislila, ali ne košta me pitati..
  20. Poštovani... Zanima me postoji li mogućnost dignuti stambeni kredit za kupnju kuće u nekoj banci ako mi je glavni račun u banci blokiran i ako sam ovršena? Imam ugovor na neodređeno, a već se skida 1/4 plaće preko Fine.
  21. U redu, razumijem. Samo npr.ako im se ne javljam, iz iskustva člana obitelji, znam da će počet zivkati moju obitelj. A ne želim da ikome stvaraju neugodu zbog moje situacije. I neću im ništa uplaćivati, jer nemam otkuda. Ali ne znam, pokušavam to sve nekako riješiti razgovorom, i znam da oni rade svoj posao, ali ako vam čovjek 10 puta kaže da ne može, a uzimaju već dio preko Fine, kako onda stati na kraj takvim pozivima?
  22. Meni je ovrha od strane banke sjela prošle godine. Tako da znam da imam taj dug i nije u zastari. Ako im se ne javim, bojim se da ne zovu i uznemiravaju moju obitelj. Pokušala sam im objasniti da ne mogu uplaćivati više od 1/4 koju mi već uzimaju, ali kažem, oni tvrde da je samo kredit na FINI, a pozamnica, minus po tekućem i Amex kartica da su još navedeni pod obročnu otplatu i da to troje moram dodatno uplaćivati. Da oni smatraju da bi 600 kn mjesečno po predmetu trebala uplaćivati, ali ako to nije moguće da može i manje, ali da nešto moram. U suprotnome su prijetili sa nečim pravnim, ali nisam shvatila čime. Vjerujem da znate kako su uporni. A i da nije ugodno voditi takav razgovor. I sada su mi rekli da im moram poslati platnu listu i da će me nazvati za neko vrijeme da vide jesam li poslala. A nekako imam osjećaj da nije "po zakonu" da me traže platnu listu, ali radije provjerim.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija