Jump to content

Alsch

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala Vam Bonaparte, poslat ću mail OKS u Zagrebu. Osuđeni sada živi i navodno radi u Belgiji, tak da FINA nije opcija... Zapravo me muči ideja da netko pravomoćno osuđen može izbjegavati nekažnjeno presudu..Zar nitko ne provjerava to? Valjda se kod nas krimnal isplati... I da, znam za europski ovršni nalog, al već su me tri odvjetnika odbila... Možda ne znaju il im se ne da... E, i samo da napomenem da mi je jedan rekao da EON treba prevesti na "belgijski" jezik ...
  2. Vrlo mi je žao što nitko nije ponudio savjet/ mišljenje/ uputu kako provesti sudsku presudu...
  3. Cijenjeni, Molim za savjet o daljnjem postupanju u sljedećem: Pravomoćnom presudom optuženi je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog prevare, nakon čega je izrečena uvjetna osuda na dvije godine uz uvjet da osuđeni ne počini novo kazneno djelo te ispuni posebnu obvezu popravka štete počinjene kaznenim djelom (Čl. 62 St.1 točka 1 KZ 11-15). Rok za ispunjenje posebne obveze od godine i šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude je istekao a osuđeni svoju obvezu nije ispunio ni djelomice niti u cijelosti. Da li će sud ili ODO dalje postupati sami ili ih trebam obavijestiti o neispunjenju posebne obveze? Kao oštećenik u navedenom predmetu prvenstveno želim naknadu štete. Mogu li to uopće postići, na koji način i kome se obratiti? Unaprijed zahvaljujem na svakoj pomoći.
  4. Zahvaljujem Vam na odgovoru. Imovinskopravni zahtjev nisam postavila znajući koliko je teško uopće prijevaru dokazati. Sud je na temelju čl.62, st.1, t. 1, izrekao posebnu obvezu nadoknade štete, no bez zakonskih zateznih kamata. Zato sam pitala o mogućnosti postavljanja zahtjeva naknadno, po pravomoćnoj presudi. U svakom slučaju, postupit ću po Vašem savjetu, biti strplljiva i zahvalna na koliko-toliko pravednoj presudi. Nakon isteka roka namirenja, ukoliko optuženi ne ispuni obvezu, a što je relno očekivati prema dosadašnjim iskustvima, ostaje mi još uvijek europski nalog za izvršenje neosporne tražbine? Uz povelike troškove. Hvala još jednom.
  5. Cijenjeni, Ljubazno molim pravni savjet. Pravomoćnom presudom dosuđen mi je popravak štete počinjene produljenim kaznenim djelom prijevare. Optuženom je kazna zatvora preinačena u dvogodišnju ujetnu osudu uz obvezu naknade štete u roku godine i šest mjeseci. Optuženi živi i radi u Belgiji, ima primanja od 2.000 Eur, suvlasnik je stana od 90 m2 u kojem živi i ima nekretninu u Istri. Presuda je pravomoćna s 20.11.2020. Imovinskopravni zahtjev nisam podnjela budući je kazneni predmet vodilo ODO u Zagrebu. Molim vaše mišljenje o načinu mog daljnjeg postupanja. Visina dosuđenene štete je 10.000 Kn, odnosno to je samo glavnica od 03.10.2017. Da li jednostavno čekati optuženog da u narednih 18 mjeseci ispuni svoju obezu, da li mu dostaviti svoj IBAN, da li postaviti sudu imovinskopravni zahtjev... Sada sam u mirovini pa su mi troškovi mogućeg postupanja vitalni. Zahvaljujem na pažnji.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija