Jump to content

programer

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Ne znam je li dovoljno poslati mail iako na dosadasnje mailove nitko mjesecima nije odgovarao? Nisam siguran da li ovaj dio istekom tridesetog dana od dana primitka e-mail obavijesti vrijedi ako taj email mozda i nije u funkciji vise?
  2. Pozdrav, potpisao sam ugovor o radu s jednom IT firmom da preko nje radim za njihove klijente. Ugovor je standardni contractor ugovor izmedju te firme i mog obrta. Par mjeseci nisam cuo nista od voditelja te firme i nisu mi placu isplatili za tih par mjeseci pa bih htio raskinuti ugovor jer mi najveci problem stvara klasicna klauzula u ugovoru gdje ne smijem raditi za klijente te firme unutar 2 godine od raskida ugovora. Problem je u tome sto je sjediste te firme u coworking uredima gdje direktor vise ne dolazi a ne odgovara na mailove te nemam nikakvog nacina za kontaktirati nikoga za raskid ugovora. Ono cega se bojim je da ce mi iskociti prilika raditi za nekog od klijenata te firme a necu moci jer imam jos uvijek ugovor s njima (ili ga nisam uspio na vrijeme raskinuti). Kako postupiti u ovom slucaju, kako da raskinem takav ugovor?
  3. Pozdrav! Citam ovaj ugovor o djelu ovdje: https://seminar.hr/ugovor-o-djelu/ i sljedeci dio me zbunjuje: Ovim se tehnicki dogovara garancija od 2 godine na izvrseno djelo, zar ne? Onaj dio sto mene zbunjuje je taj sto se u tom ugovoru nigdje ne definira nedostatak. Recimo u slucaju da se radi o izradi softwarea (nazovimo taj software XY) i nakon sto narucitelj testira i utvrdi valjanost XY-a posao je time zakljucen, ali nakon 1.5 godina narucitelj promjeni dio sustava i time (drasticno) utjece na XY koji je izvrsitelj napravio, je li se onda moze pozvati na ovo i traziti od izvrsitelja da skoro pa nanovo izradi software? Ili sto ako narucitelj naruci nekoga treceg koji ce raditi izmjene u XY i time nanese stetu, je li se narucitelj moze pozvati da izvrsitelj dodje nazad i pocisti za tom trecom osobom? Naravno ako je sve to nedostatak naknadni popravci i ciscenja za drugima bi ulazili u prvotnu cijenu te bi izvrsitelj u oba slucaja radio besplatno zar ne? Koliko je uobicajan ovaj dio ugovora, te moze li se ovo promijeniti da ne moze doci do navedenih slucajeva, ili (u teoriji) da izvrsitelj mora radi 2 godine besplatno?
  4. Pozdrav! Zanima me kada bih, npr. uzeo novi laptop za rad preko obrta i zatvorim obrt za godinu dana (ili bilo koji vremenski period) je li tu opremu (laptop) moram vracati ili otkupiti od obrta ili isplatiti nazad drzavi sav porez koji nisam bio potreban platiti pri kupnji opreme?
  5. Pozdrav! Imam par pitanja za otvaranje i upravljanje obrtom uz stalni radni odnos. Da bih lakse objasnio koristit cu sljedeci primjer: Recimo da trenutno radim u firmi gdje dobivam 160.000 kn brutto godisnje, a u obrtu dobivam 150.000 kn brutto godisnje. 1. Je li vrijedi isto pravilo kao kod rada u d.o.o-u da mogu maksimalno raditi 8 sati tjedno za obrt? Ili ima neki ekvivalent tome? 2. Je li godisnja granica primanja do 300.000 kn bez ulaska u sustav PDV-a vrijedi samo za primanja ostvarena preko obrta (gdje u ovom slucaju ne bih presao granicu) ili sveukupna primanja mene kao individualca (gdje bih presao s 10.000kn)? 3. Ako mi firma placa sve doprinose, moram li i u obrtu placati doprinose i ima li ikakvih razlika u ovom slucaju u odnosu na cisti obrt? 4. Da ne bih (prividno) zloupotrebljavao obrt, moram li raditi s vise poslodavaca preko obrta? Ili to u ovom slucaju ne vrijedi jer sam vec u stalnom radnom odnosu pa cak i da radim u obrtu za jednu firmu/poslodavca godisnje ne bi bilo prividni radni odnos? Eto nadam se da nisam naveo previse pitanja, imao sam ih puno vise ali sam te druge odgovore vec nasao ovdje na forumu. Ako su neki od navedenih pitanja vec odgovoreni, ispricavam se.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija