Jump to content

budakm

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je budakm objavio

  1. Ja nemam druge polubraće, osim njega, ( oni su djeca iz prvog braka)! Dakle, svaki od njih trojice nasljeđuju 1/4, i nemaju nikakve obaveze, a ja kao skrbnik svoj dio koji bi dobio, opet moram dijeliti sa njima? Da li to vrijedi i recipročno, tj. po tome bi i on imao pravo nasljedstva nad njihovom imovinom! Hvala unaprijed!
  2. Radi se o rješenju o nasljeđivanju iza njegovog pokojnog oca. Njegov pokojni otac, bio je u braku 4 puta. Iz prvog braka ima troje djece, koja su u inozemstvu ( BIH i Nizozemska), i iz braka sa mojom majkom ima bolesno dijete, koji je moj štićenik.
  3. Lijepi pozdrav, molim vas još jednom da mi jasno odgovorite, tko onda nasljeđuje njegov dio? Napominjem, da se radi o odrasloj invalidnoj osobi, sa težim oblikom mentalne retardacije kojoj je oduzeta poslovna sposobnost ( mi se kompletno brinemo o njemu što se tiče od higijene, obroka, obuće i odjeće), nije sposoban samostalno se brinuti o sebi! Socijalna skrb predložila nam je srodničko udomiteljstvo na šta smo mi pristali, da ga ne bi smjestili u neku ustanovu, jer smatramo da bi to bilo pogubno za njega, jer on nije socijalizirana osoba, naviknut je samo na poznatu okolinu i osobe. I nakon skoro dvije godine,( 10. travnja ove godine ), navršit će se točno dvije godine kako je kod nas, ali još nemamo nikakvo rješenje o udomiteljstvu. Troškovi pritišću sa svih stran,samo potraživanje za krovište na ime njegovog dijela iznosi 4.000,00 EUR. Potrebno je izvršiti etažiranje kuće, što također nije mali izdatak. Njegova mj. primanja su kn=3.600,00 na ime mirovine na koju ima pravo od oba roditelja, i osobna invalidnina kn=1.500,00, koju će mu ukinuti ako mi dobijemo rješenje o udomiteljstvu. Mi smo svjesni da zakon ne poznaje "milosrđe", ali onda ja postavljam pitanje, tko zna koliko još " potrošenog zdravlja", jer vjerujte nije lako brinuti se o tako bolesnoj osobi, pa da jednog dana mi nemamo pravo na njegov dio? Vjerujem da bi se država odmah knjižila na njegov dio, ili još bolje da braća po ocu, koji nemaju nikakve obaveze za sada, a koji su se prihvatili svog nasljedstva, nasljede njegov dio! Ne znam, vjerujte nam da nam je već pun kofer svih obaveza i poslova koje obavljamo u njegovo ime, a na kraju će biti " tko vam je kriv, mogli ste se informirati, ili mogli ste bit pametniji" Molim za odgovor!
  4. Lijepi pozdrav, da li mi netko može odgovoriti, kakav je postupak, ili kako doznati da li je pokojnik imao kakvu ostavštinu u inozemstvu? Hvala unaprijed!
  5. Lijepi pozdrav, Molim da mi netko odgovori na slijedeće. Da li ja kao skrbnik,( inače sam mu i polubrat), imam pravo naslijediti njegovo, mislim na 1/4 nekretnine, budući ja nisam naveden u rješenju o nasljeđivanju, (za razliku od još trojice njegove braće, po ocu). Kako se zaštititi i što zapravo napraviti? Mislim da je nepravedo što sam izostavljen iz ostavine, budući su mi i javni bilježnik i soc. služba objasnili, da pošto je moja pokojna mati umrla prije muža, a on je nije prepisao ništa, onda ona i nije imala pravo na ništa, kao ni ja, bez obzira što je sa njim živjela u zakonitom braku 36. god.! Hvalaunaprijed!
  6. Lijepi pozdrav, Molim da mi netko odgovori, kako se provodi etažiranje nekretnine, ako nas je više nasljednika? Hvala!
  7. Lijepi pozdrav, skrbnik sam jednom od nasljednika kojeg pripada 1/4 kuće, oko 95 m2 stambenog prostora. Kuća je negdje površine oko 500 m2 stambenog prostora, 277 m2 dvorišta i oko 25 m2 garažnog prostora. Napomenula bi da je 120 m2 prodano trećoj osobi, što u naravi čini potkrovlje, koje je prije nekoliko godina renovirano: krovište, uveli su vodu i struju,( koja je prekinuta od strane našeg svekra, budući se radi o potraživanju bivše žene, koje on nije mogao novčano podmiriti, pa je u protuvrijednosti morao prepustiti spomenutu nekretninu), i sad traže od nas ostalih nasljednika da im nadoknadimo troškove, ukupno 17.500,00 EUR., odnosno oni bi htjeli u protuvrijednosti još prostorija u prizemlju i prvom katu, čak bi i platili eleborat i sve što ide uz legalizaciju, kako bi mogli izvršiti etažiranje cijele kuće. Kuća ima građevinsku dozvolu, samo za prizemlje, po papirima koje posjedujemo, to je već bila započeta građevina samo što je naš pokojni svekar svake godine nadograđivao i naravno nije legalizirano ni onda ni do dan danas. Nažalost i moja majka i on su preminuli prošle godine, i sad su ostali samo problemi. Za početak željeli bi znati, što je sve potrebno za etažiranje kuće. Kako se provodi to etažiranje kuće. Spomenutu nekretninu ćine prizemlje i prvi kat. U prizemlju se nalaze stanovi sa odvojenim ulazima, dok se na prvi kat prolazi kroz jednom od spomenutih ulaza, koje je u biti kao neko malo predvorje, te se stepeništem penje na prvi kat, gdje su opet prostorije sobe, u vidu malih apartmana. Da li mi kao jedni od nasljednika, također moramo sudjelovati u troškovima eleborata, ako posjedujemo građevinsku za površinu pod koju spada naš stan, (oni su živjeli u tom stanu). Hvala unaprijed!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija