Jump to content

Darious

Korisnik
  • Broj objava

    31
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Izgleda da je sud odustao od prekršajnog progona?, ali je od policije CZSS dobio obavijest o obiteljskom nasilju ili čemu već, pa ste pozvani na razgovor o tome? U pozivu bi trebao pisati razlog, kratko ali jasno.
  2. Za sve morate dobiti pisani poziv, preporuceno, koji potpisujete postaru. Tek nakon sto se na to ne odazovete, formalno niste nazocili. Zanimljivo je npr. da i u Pravilniku o obveznom savjetovanju, koje se obavlja prije postupaka pred sudom, ni ne morate u isto vrijeme tome obveznom savjetovanju nazociti, vec vas CZSS na vas zahtjev treba pozvati odvojeno. U CZSS-ima RH se, samo guglajte vijesti i presude vrhovnog suda u obiteljskim pitanjima, mogu naci kojekakve nepravilnosti, pa cak i kaznena djela- u Belom Manastiru, ako se dobro sjecam, su djelatnici CZSS-a krali novac za socijalnu pomoc. Za sve sto oni tvrde o vama, oni isto moraju imati pismene dokaze.Pazite sto potpisujete od strane CZSS takoder.
  3. Ono što bi vam još moglo biti od pomoći je: 1. besplatna pravna pomoć- https://pravosudje.gov.hr/besplatna-pravna-pomoc/6184 2. mogućnost izuzeća tog CZSS-a u sudskom postupku, za što bi vam bili korisni pisani tragovi u spisu ili mogućem odgovoru na pritužbu 3. imate više provjerljivih argumenata koliko mogu razabrati o zapuštenosti djece, a i djeca su dovoljno stara za zamjećivanje svega što se oko njih događa 4. informacije o prelasku granice od strane bivše supruge su više nego provjerljive, te su same po sebi dokaz -tko može istinski paziti na djecu ako je dug period u drugoj državi. Svako dobro vam želim, neka vam dragi Bog pomogne u svemu što vodi prema većem dobru za sve uključene u ovu situaciju.
  4. O pitanjima prava bake i djeda i razmjerima krsenja roditeljskih prava po tom pitanju postoji i presuda Europskog suda za ljudska prava u slucaju Angela and Rodney Price v. the United Kingdom gdje je zaista jasno kako roditelj koji ima roditeljska prava kontrolira pristup bake i djeda djeci. Ponavljam u skladu i s tim drugim slučajem, to je roditeljska odluka hoce li to dopustiti ili ne. Evo link za dokument: http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-254
  5. Evo odgovora iz starog slučaja citiranog u navedenom slučaju Kruškić i dr. protiv Hrvatske. Dakle radi se o starom slučaju Angela and Rodney Price v. the United Kingdom, 12402/86, http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-254 U odluci piše: "Access of a grandparent to grandchildren is normally at the discretion of the childs parents and, where a care order has been made in respect of the child, this control of access passes to the local authority." Dakle, radilo se o slučaju gdje su roditeljima bila oduzeta njihova roditeljska prava. U normalnim okolnostima, kad roditelji ima roditeljska prava, viđanje unuka je na odluku roditeljima. Ako je dijete smješteno u udomiteljsku obitelj (care order-misli se public care), tek onda kontrola pristupa prelazi na lokalnu vlast. Zaključno, Republika Hrvatska se ponaša kao da svi roditelji u ovoj zemlji koji imaju roditeljska prava ta prava nemaju kad su u pitanju viđanja djeteta s bakom i djedom. Dakle, RH je protupravno u praksi i zakonu roditeljima oduzela prava po tom pitanju. Zamislite, zato svi roditelji kojima je protiv njihove volje sud naredio da daju dijete na viđanje baki i djedu mogu odmah iz ovih stopa pokrenuti postupak za izmjenu sudske odluke i u slučaju da se protiv njihovih roditeljskih prava i dalje ide, a u slučaju iscrpljenja njihovih pravnih lijekova u RH, tužiti RH za slučaj pred Europskim sudom za ljudska prava. Svi redom. Međutim nijedan sud ove presude u RH ne smije ignorirati.
  6. Taj zakon čijoj besprijekornosti poklanjate vjeru je već svojim paradoksalnim zapletima zbunio ne jednog suca, odvjetnika i socijalnog radnika. Vi sad tumačite presudu Europskog suda za ljudska prava kroz prizmu neke nepogrešivosti našeg obiteljskog zakona i prakse što je obrnuta logika. Da ne bi bilo zbunjenosti za one koji prate ovu diskusiju,idemo malo u detalje. U zaključcima navedene presude piše: "111. Stoga, pravo na poštivanje obiteljskog života bake i djede u odnosu na njihove unuke prvenstveno podrazumijeva pravo na održavanje normalnog odnosa bake i djeda s unucima međusobnim kontaktima. 112. Međutim, Sud ponavlja da se kontakti između bake i djeda i njihovih unuka obično odvijaju uz suglasnost osobe koja ima roditeljsku skrb što znači da je pristup bake ili djeda njegovu ili njenu unuku obično odluka roditelja djeteta (vidi Price, citirano gore; i Lawlor, citirano gore)." Dakle, sud ovdje naglašava kako je potrebna ODLUKA roditelja. Odlučiti se ne možete ako ste nešto obavezni učiniti, jelda? Također ovaj međutim govori o oprečnosti spram navoda pod brojem 111. Tu se naglašava da je na roditelju da odlučuje i daje suglasnost.
  7. A ocito se covjek predomislio i dobili ste obavijest na vrijeme, ne bi to trebalo forsirati protiv njegove volje, bez obzira sto je u podcastu. Vjerojatno bi bilo dobro da imate u proceduri potpisivanje izjave osobe koja vam dolazi u podcast koju bi vam osmislio odvjetnik.
  8. I ja sam iz malog grada, a isto i iz prosvjete, iako vise ne radim. Trazite odvjetnika iz npr. Zagreba, Osijeka, Rijeke, ili ako ste iz Dalmacije iz Splita. Dakle veci grad, dalje od vaseg. Dobro je kad je odvjetnik prije bio i sudac pa zna kako stvari idu i iz te perspektive. Prosvjetna inspekcija po mom iskustvu jako blago reagira, ako ste od njih dobili neko rjesenje s kojim se niste slagali mogli ste se zaliti Ministarstvu, znaju oni to i ponistiti. U svakom slucaju imate opciju tuzbe opcinskom sudu,a i svaki put kad imate pred sobom neregularnost jer se one cesto u takvim diskriminatornim okolnostima ponavljaju, mozete to prijaviti Prosvjetnoj, pa ako niste zadovoljni zaliti se opet Ministarstvu. Malo drugacije izgleda kad se argumenti skupljaju. Pricajte s odvjetnikom da slucajno nemate osnova za ustavnu tuzbu. Ako je skola sklona dugogodisnjem bahacenju prema vama, mozete mailom ili urudzbirano postavljati upite ravnatelju o svemu sto je i bilo i sto se ponavlja pa neka se pismeno ocituju. Ako zanemaruju vase upite, prosvjetna inspekcija ce ih sa sigurnoscu uputiti da vam moraju odgovoriti. Cesto je slucaj da se bahati ljudi oskliznu i na papiru, ne bi vjerovali koliko daleko to moze ici, a onda imate njihove izjave s potpisom kao dokaz protiv njih.
  9. Još jedna stvar, ako Centar bude temeljio svoju odluku na "mišljenju djece", pozovite se na presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu K.B. i dr. protiv Hrvatske, pogotovo ako sumnjate na manipulaciju majke. To se odnosi i na najstarijeg sina i na mlađu djecu ako i ona pokleknu pod pritiskom. U zaključcima presude piše: Pravo djeteta da izrazi svoja vlastita stajališta ne bi trebalo tumačiti na način da djeci ustvari daje bezuvjetno pravo veta, bez uzimanja u obzir bilo kojih drugih čimbenika i bez provođenja ispitivanja radi utvrđivanja njihovih najboljih interesa (vidi predmet C. protiv Finske, br. 18249/02, odlomci 57.-59., 9. svibnja 2006.); ti interesi obično nalažu da se djetetove veze s obitelji moraju održavati, osim u slučajevima u kojima bi to štetilo zdravlju i razvoju djeteta (vidi, na primjer, predmet Neulinger i Shuruk protiv Švicarske [VV], br. 41615/07, odlomak 136., ESLJP 2010). Štoviše, ako bi sud temeljio odluku na stajalištima djece koja očigledno ne mogu formirati i artikulirati mišljenje o svojim željama - na primjer, zbog sukoba lojalnosti i/ili njihove izloženosti otuđujućem ponašanju jednog od roditelja - takva odluka može biti protivna članku 8. Konvencije (vidi predmet Laylle protiv Njemačke, br. 26376/95, odluka Komisije od 4. rujna 1996., nije uključena u izvješća). Dakle, Centar i policija i sve institucije moraju ovo poštovati. Ako Centar nije temeljito ispitao stvar,a temeljio je postupke samo na osnovu izjava najstarijeg sina, onda je radio protivno ovim zaključcima te su povrijeđena prava vas kao roditelja i prava djece na oba roditelja.Prilažem cijeli dokument u prilogu, zaključci su na kraju. Odnesite i to odvjetniku. K.B. i dr. protiv Hrvatske, presuda.pdf
  10. Kaznenu prijavu za koju mislite da imate osnove napišite sami, pošaljite na DORH prema prebivalištu djeteta mailom ili preporučeno s povratnicom. Tražite žurno postupanje s obzirom da su u pitanju djeca. Priložite dokumente ako imate koji to dokazuju, uputite na sve službene izvore informacija. CZSS mora imati za svoje postupke uporište u barem nekim činjenicama, pismeno ih tražite da vam objasne na čemu temelje svoje poteze. Tražite pismeno također uvid u spis i ako možete zatražite odvjetnika da ga pročešlja ili da to traži. Na sve u spisu kao roditelj imate pravo. Sve što centar čini možete se potužiti ravnatelju centra koji vam mora odgovoriti, zatim Ministarstvu ako niste zadovoljni. Možete i jednima i drugima u isto vrijeme, da ovi gore znaju što se događa, iako ne računajte na odrješite poteze istih. Odite odvjetniku. Od DORH-a isto tražite da li je kaznena prijava prošla kazneni upisnik i pod kojim brojem predmeta, ako vam se ne budu javljali. Također pitajte kod kojeg državnog odvjetnika je predmet da ga možete nazvati. Ako djelo ne ide u okvire napuštanja može se raditi i o zanemarivanju djece kao što ste naveli, tražite DORH-da ga klasificira. Inzistirajte da policija utvrdi da su djeca bez nadzora roditelja, možete i njih ponukati mailom, ako načelnik postaje ne reagira na vaš pismeni upit, tražite odgovor i hitno poduzimanje mjera od policijske uprave. Ako je istina na vašoj strani, samo hrabro naprijed i bez odustajanja. Ako nema reakcija mailom onda odite u policijsku upravu i urudžbirajte upit, pazite da ima datum,potpis službenika i urudžbeni broj. Donesite dva primjerka da vam jedan ostane kao dokaz. Svakako odite odvjetniku.
  11. Baka i djed nemaju pravo bez vaše suglasnosti viđati dijete prema presudi Kruškić i dr. protiv Hrvatske Europskog suda za ljudska prava. To je iznad obiteljskog zakona koji se krivo tumači. Sve institucije u Hrvatskoj dužne su poštovati zaključke navedene presude. Pročitajte sami, zaključci počinjuna 17. str., dokument prilažem. Poslati svima napismeno. KRUŠKIĆ i dr odluka o nedopuštenosti.pdf
  12. Centar je roditeljima po Ustavu-vašem pravu na pristup informacijama, vama dužan dati na uvid apsolutno sve što je u njihovom spisu, vodio se sudski postupak ili ne. Po mom iskustvu, oni to ne vole, izbjegavaju dati i sl. Ako im postavite pismeni upit, izbjegavaju dati odgovor. Ali kad nazove odvjetnik, sve nekako lakše ide.
  13. Neka svi koji imaju neodumice oko raznih pravnih pitanja iz obiteljske domene pročešljaju presude Europskog suda za ljudska prava koja je Hrvatska dužna poštovati, sve zaključke presuda istog suda i to sve državne institucije. Mnoge su i prevedene na web stranici Ureda zastupnika pred Europskim sudom za ljudska prava.Pored činjenice da npr. bake i djedovi nemaju prava na viđanje unuka bez suglasnosti roditelja prema presudi Kruškić i dr. protiv Hrvatske, što je u RH dakle potpuno ilegalna praksa, tu je još jedan zanimljiv podatak. Mišljenje djeteta u postupcima nakon razvoda roditelja nema pravo veta, kako se često u praksi provodi. Dakle, ako je dijete izmanipulirano da se opredijeli za jednog roditelja, to nikako nije jedini faktor koji bi se trebao uzimati u obzir, prema zaključcima presude u predmetu K.B.i drugi protiv Hrvatske. Prilažem obje presude, pa ako je nekome od koristi neka pročita zaključke i da svom odvjetniku. Naši sudovi, pogotovo općinski, nisu još u toku s ovim presudama i službenicima u raznim institucijama je često bizarno pojmiti da tamo negdje postoji presuda čije zaključke trebaju poštovati, čak u suprotnosti s tumačenjem naših zakona i praksom. Ali to što govorim svejedno stoji. KRUŠKIĆ i dr odluka o nedopuštenosti.pdf K.B. i dr. protiv Hrvatske, presuda.pdf
  14. Jako je bitno da znate kako baka i djed nemaju pravo viđati unuke bez vaše suglasnosti kao roditelja. Prilažem presudu s Europskog suda za ljudska prava u predmetu Kruškić i dr. protiv Hrvatske, čije zaključke je RH dužna poštovati. Pročitajte zaključke, počevši od 17. str i dajte to svom odvjetniku. Isti dokument sudovi ne smiju ignorirati po Zakonu o sudovima i on je iznad našeg Obiteljskog zakona, koji se u praksi krivo tumači. U praksi, ako ne daš da baka i djed viđaju unuka ideš navodno protiv prava djeteta, međutim ignorira se čl.95.st.4. prema kojem roditelj ima pravo i dužnost nadzirati druženje sa svojim djetetom. Također, ako roditelj može dobiti kaznu ako onemogući baku i djeda da viđaju dijete, onda se odnos s bakom i djedom stavlja na viši nivo važnosti, a pravo djeteta na roditeljsku skrb je u Konvenciji o pravima djece, dok odnos s bakom i djedom nije. Baka i djed jedino mogu potezati pravo na zaštitu obiteljskog života iz iste konvencije ako su živjeli s djetetom i skrbili o njemu, ali ako roditelj ne da suglasnost za viđanje unuka, čak i onda ništa. Dakle, ovaj dokument u ruke i slati CZSS-ima i prilagati sudovima.Sretno! KRUŠKIĆ i dr odluka o nedopuštenosti.pdf Ispravak:Baka i djed jedino mogu potezati pravo na zaštitu obiteljskog života iz konvencije o ljudskim pravima...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija