Jump to content

Mariza

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na odgovoru, vjerojatno nisam dovoljno precizno napisala - u principu traže da se uplati svota, ne uzimaju direktno. Zanimalo me imaju li pravo teretiti radnika za takav gubitak. Nažalost, tužbe i slično nisu opcija jer bi dovele u najmanju ruku do maltretiranja ako ne i otkaza ugovora na određeno i posljedično do nemogućnosti ponovnog zaposlenja u toj ustanovi. Ali ako nemaju zakonsku podlogu mislim da bi se moglo i drugim načinima riješavati.
  2. Pozdrav svima, molim nekog tko je stručan da mi pojasni ima li poslodavac pravo radniku "uzeti" od plaće ako nije uspio korisniku naplatiti uslugu. Primjer je sljedeći. U jednoj našoj bolnici sestrama koje prevare stranci ili osobe bez osiguranja (tzv privatni) traže da uplate iznos koji ti korisnici izbjegnu platiti tako što pobjegnu, daju netočne ili nepotpune podatke za račun i drugo. Znam, pitanje je zašto sestre uopće izdaju račune, ali vjerujte - izdaju. Zanima me je li ovo protuzakonito i kako se postaviti prema tome, tj. kako spriječiti poslodavca (država u ovom slučaju, ustvari županija jer su one osnivači bolnica. Hvala i lijep pozdrav!
  3. Tako nekako sam i pretpostavljala. Hvala na pomoći!
  4. Da, točno - dug je za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda, ne za priključke. Mene trenutno zanima samo savjet što da radim s tim računima jer glase na pokojnicu? I što se eventualno može dogoditi ako ih ne podmirim.
  5. Da, to mi je logično. Tako da sam mislila zanemariti taj dug, pa ako pošalju ovrhu (jer kod nas je sve moguće) - žaliti se... U dilemi sam da postupim tako ili odem u komunalni odjel i obavijestim ih da šalju račune pokojnici.
  6. Nisam znala, kod rješavanja povrata njene posljednje mirovine bilo je bitno što još nije pravomoćno... Pozivali smo se na neuvjetnost nekretnine, a legalne priključke struje i vode nije ni imala pa ih nismo ni mogli prebaciti. Mene zanima samo što se može dogoditi ako ne platim taj dug - koliko znam (ako ne griješim) za ovrhu pokrenutu nakon smrti nasljednici nisu dužni vraćati dug pokojnika?
  7. Samo da dodam, računi koji su došli na njeno ime su nekakav dug.
  8. Jedini nasljednik je moj otac (oporukom mu je ostavila). Nije još zaprimio pravomoćno rješenje o nasljeđivanju. Inače, pokušali smo "odjaviti" njenu nekretninu jer nema priključak struje ni vode (da ne ulazim kako, nikad nije ni imala) i neuvjetna je za stanovanje. Ona je zadnje 2 godine živjela i umrla u domu za starije osobe. Međutim, nismo uspjeli i sad nam redovito dolaze (na očevo ime) komunalna i naknada za vode i za tu nekretninu, iako još ostavinska nije gotova i nema rješenja.
  9. Završen je, ali zbog rodbine u SAD (valjda dostava dokumentacije) nije pravomoćno. Inače, računi (nije ovrha) glase na pokojnicu - pa po meni nema logike da ih takve platimo. Lp,
  10. Pozdrav, molim savjet, ako može. Nisam sigurna spada li ovo u nasljedno pravo, ali s obzirom na to da se i dugovi nasljeđuju... Došao mi je račun za dug komunalne naknade i uređivanja voda koji glasi na pokojnu tetu - umrla prije cca godinu dana. Moj otac je nasljednik, međutim ostavinska još nije pravomoćna. Zanima me što da radim? Hvala i lp, Mariza
  11. Pozdrav svima, zamolila bih da mi netko objasni kako se određuje granica između dva terena u slučaju kad su međe odavno nejasne. Uzima li se katastarska međa kao polazište ili? Moja prva objava je očito bila komplicirana ili nejasna, pa molim ako mi netko može ukratko objasniti. Hvala i lp, M
  12. Pozdrav, molim savjet. Pokušati ću ukratko izložiti svoj problem, unaprijed se ispričavam zbog eventualne nejasnoće ili nepotpunih podataka - nisam pravnik, dapače slabo se razumijem u tu problematiku. Znači ovako. Otac mi je naslijedio zemlju kojoj je zadnji vlasnik na kojeg je upisana njegov djed (još iz Austrougarske). U međuvremenu na nju se uknjižio grad Zadar. Što je tema za sebe. Međutim, trenutno mi je važnije što susjed koji graniči s tom parcelom "sređuje" svoje papire pa nas je kontaktirao oko toga. Bili smo s njim i njegovim geodetom na terenu - problem je sljedeći: 2 su djeljenika kod njih. Jedan je u donjem dijelu terena prije više od 30 godina napravio kuću i pri tome ušao i na naš dio terena. Otac je tada propustio reagirati, tako da bi to sad i pustili - međutim on je napravio i malo trotoara te zid do toga. Drugi djeljenik, kojeg dopada gornji dio njihovog terena povukao bi među prema nama sljedeći taj zid. Iako katastarska međa ne ide tako već više od metra dalje, u našu korist. Nismo potpisali ništa. Moje je pitanje - što se tu da poduzeti? Hvala i lijep pozdrav, M
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija