Jump to content

Bero1974

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

Sve što je Bero1974 objavio

  1. Pa zar nesmijem imati svoje mišljenje i tumačenje koje argumentiram?
  2. Hvala. Mislio sam da je moguće da bi se primjenjivao ipak novi OZ budući da je prijašnje rješenje obustavljeno i nije moguća promjena predmeta i sredstva ovrhe temeljem čl 5 OZ-a nego samo novi ovršni prijedlog na nekretnini temeljem ovršne isprave. Naime iz sudske prakse sam pročitao da nije moguća promijena predmeta ako je prijašnje rješenje obustavljeno nego je moguće samo novi ovršni prijedlog na koji se naplaćuje sudska pristojba. Nije sporna tražbina niti predmet utvrdene iz ovršne isprave za koju se primjenjuje tadašnji OZ, nego novi prijedlog koji se vrednuje i smatra kao novi ovršni postupak temeljem ovršne isprave za ovrhu na nekretnini koji bi se trebalo primjenjivati zakon iz koje potječe odluka odnosno novi OZ.
  3. Poštovani. Imam pravomoćnu sudsku ovrhu radi 1600 kn na predmetu pokretnina iz 2006. Ovrha je obustavljena 2014 jer ovrhovoditelj nije predložio drugu dražbu. U procesu sam da ce mi majka darovati stan koja ce mi biti jedina nekretnina u kojoj stanujem, a nemam druge imovine. Ovrhovoditelj može podnjeti prijedlog ovrhe npr na predmetu nekretnina temeljem ovršne isprave prijašnje sudske ovrhe na pokretninama iz 2006. U tom slučaju koji OZ se primjenjuje; novi OZ kad ovrhovoditelj podnosi prijedlog ili stari iz 2006. koji je vrijedio iz ovršne isprave koja je temelj za novi ovršni prijedlog? Pitam iz razloga jer noviji OZ zabranjuje ovrhe na jedinoj nekretnini ovršenika u kojoj stanuje radi tražbina male vrijednosti (do 40,000kn), a tražbina je 1600 kn. Naravno, dug ću podmiriti prije ikakve nove eventualne ovrhe i neću dozvoliti ovrhu na nekretnini ali odgovor na pitanje me generalno svejedno interesira.
  4. Da, tocno kako sam napisao u prijasnjem komentaru. Osloboden obveze trazbine utvrdenoj u ovrsnom postupku bez obzira o poslovnom broju ovrhe jer oni mogu biti razliciti ovisno da li je odluku donio sud ili JB o ovrsnim radnjama na raznim predmetima ali radi naplate iste trazbine utvrdenu prvotnim rjesenjem. To sto zakon o JSP odreduje za uvjete JSP-a da ovrha radi ispunjenje novcane trazbine na predmetu bankovnim racunima ne znaci da sam oslobodjen samo od ovrhe na predmetu blokade racuna nego cjelokupne trazbine, stoga nije moguca eventualna daljnja promjena predmeta radi ispunjenja iste trazbine od koje sam osloboden bez obzira da li se radi temeljem vansudskoj JB ovrsi ili sudskoj ovrsi promjene predmeta ili sredstva radi namirenja iste trazbine utvrdenoj prvotnim JB rjesenjem.
  5. Oslobodjen sam cjejokupne trazbine utvrdenom u ovrsnom postupku koji se sastoji od JB ovrhe temeljem vjerodostojne isprave na predmetu place i Rjesenja o promjeni predmeta i sredstva ovrhe radi ispunjenja iste trazbine utvrdenoj u JB ovrsi jer se na tom predmetu nije mogla sprovesti ovrha. Ja nisam oslobodjen samo od ovrhe na predmetu zapljene sredstva na racunu banaka nego cjelokupne trazbine u ovom ovrsnom postupku. To je isti ovrsni postupak radi naplate iste trazbine istog vjerovnika, samo nastavna ovrha je promijena predmeta radi namirenja iste trazbine vjerovnika. Poslovni broj nastavne ovrhe(promjena predmeta) je samo to, nastavna ovrhu na predmetu racuna ovrsenika koji je upisan u ocevidnik FINA. To je samo zadnja aktualna ovrha radi naplate iste trazbine koji je prvotno utvrdena JB ovrhom na drugom predmetu. Slazem se da nike nastupila zastara na Ovrhu JB, ali to je manje vazno. Uglavnom, zahvaljujem, moguce je da imamo drugacija stajalista u ovome, ja ostajem pri svome.
  6. Nisu mi poznati razlozi za ukidanje pravomocnosti, smatra se da sam ja u svojstvu ovrsenika podnio taj zahtjev koje proizlazi iz davbog prijedloga za proglasenje ovrhe nedopustenom koji je obustavljen odlukom suda jos u 2015. Dao sam na znanje sudu ukoliko se tako smatra da ja odustajem od tog prijedloga. Treba cekati sudsku odluku. Ukoliko stecaj nije razlog za ukidanje onda ne trebam brinuti jer nema drugih zakonskih razloga za takvo postupanje. Moze u svako vrijeme ovrhovodozelj podnjijeti prijedlog promjene predmeta ali to ne znaci da ce sud odobriti sa obzirom na oslobodjenje u JSP od te trazbine. Ukoliko donese takvo riesenje ja cu se zaliti jer sam oslobodjen te trazbine od tog vjerovnika. Ponavljam, to bi bio apsurdan nacin izbjegavanja stecaja potrosaca. Ja nisam odlobodjen od nastavne ovrhe nego od trazbine u tom ovrsnom postupku. To sto je eventualno naknadno ukinuta pravomocnost rjesenja nastavne ovrhe smatram da nema ucinka na oslobodjenje od trazbine u JSP. Nastavna ovrha nije neka druga ovrha radi neke druge trazbine, nego samo promjena predmeta ovrhe radi prvotne trazbine iz JB ovrhe koja nije moguce provesti na tom predmetu. Nadalje, cak i da se ukine pravomocnost nastavne ovrhe i ovrhovoditelj podnese prijedlog za promjenu predmeta temeljemJB ovrhe iz 2007 postavlja se pitanje zastare JB ovrhe (rok 10 godina.)
  7. Pod istim razlozima ako sud ukine pravomoćnost i ovršnost nastavne ovrhe pod red br 2. Napominjem da nema zakonske osnove za to ukidanje jer je su bili ispunjeni svi zakonski uvjeti (uredna dostava itd). Sud moze ukinuti pravimocnost jedino zbog oslobodjenja u stecaju i onda temeljem toga mogu traziti ukidanje pravomocnosti JB ovrhe. Sporno je da li ovrhovoditelj moze bez obzira na oslobodjenje traziti promjenu predmeta temeljem JB ovrhe jer bi to bio apsurdan nacin izbjegavanja stecaja potrosaca. Ja sam oslobodjen tražbine u odnosu na ovrhovoditelja u stecaju koji je prvo utvrdjen ovrhom JB a onda i nastavnom ovrhom. Taj prijedlog ovrhovoditelj bi mogao podnjeti i sada bez obzira na ukidanje pravomocnosti ovrha ali u vrijeme oslobodjenja ta ovrha je bila pravomocna i ovrsna. Pravni ucinci ukidanja pravomocnosti i ovrsnosti poslije JSP-a u vezi tih ovrha ne bi smjeli utjecati na oslobodjenje trazbine iz JSP utvrdjenih u ovrsnom postupku.
  8. Hvala, ako nije podnesen prigovor/žalba u zakonskom roku ili nije podnesena odmah po zahtjevu za ukidanje onda pretpostavljam da rjesenje ponovno postaje pravomocno i ovrsno ukoliko su zadovoljeni zakonski uvjeti. Jel to točno? Naime, postavljam to pitanje sko sud ukine pravomocnost te nastavne sudske ovrhe, da li se zaliti da ne ukine pravomocnost jer nije potrebno i ja sam odustao od tog zahtjeva a i nema zajonske osnove, ili ostaviti da ponovno postane pravomocno jer se necu zaliti na originalno rjesenje nastavne ovrhe (ako je moja pretpostavka u ranijem pitanju tocna) ili mozda predloziti ukidanje i pravomocnost i ovrsnost vansudske ovrhe javnog biljeznika koji je sluzila kao ovrsna isprava za promjenu predmeta i sredstva ovrhe za nastavnu sudsku ovrhu. Zelio bi sprijeciti eventualnu novu promjenu predmeta i sredstva temeljem vansudske ovrhe javnog biljeznika jer ona ostaje pravomocna i ovrsna. Mada bi se sigurno zalio na takvo postupanje jer sam oslobodjen obveze u stecajnom postupku. Ponovljam: 1)Vansudska ovrha javnog biljeznika na plaći iz 2007. 2) 2013 sudska ovrha promjene predmeta i sredstva jer se ovrha JB nije mogla provesti jer mi je na tom predmetu prestao radni odnos. - za tu ovrhu se trazilo ukidanje pravomocnosti i ovrsnosti. 3) oslobodjenje od obaveze iz 2 u JSP 2020
  9. Evo mali update. Ovrhovoditelj nije bio na ročištu. Održano je ročište. Budući da ja nisam podnio taj zahtjev, na moje pitanje tko i iz kojih razloga je zatraženo ukidanje pravomoćnosti i ovršnosti rješenja o ovrsi isprva mi je odgovoreno ovrhovoditelj, a nešto kasnije u dodatnom razgovoru da se smatra da je podnio ovršenik koje proizlazi iz davnog 2015 zahtjeva za proglašenje ovrhe nedopuštene koja je obustavljeno jer sam ja odustao 2015. Ja sam rekao da se protivim bilo kakvim postupanjem u svezi ukidanjem pravomocnosti ovrhe jer sam od ovrhe oslobodjen u jednostavnom stečaju potrosača i podnio rješenje na uvid. Kad sam to predao imao dam dojam da je sudu sve jasnije i sada samo čekam odluku. Dobio sam zapisnik. Što se tiče krivog upisa u e-predmetu rečeno mi je da to nije od važnosti. Pitanje jer ne razumijem što znači to ukidanje pravomoćnosti: da li je ukidanje pravomoćnosti i ovršnosti trajno ili samo omogućuje podnošenje žalbe u roku 8 dana ukoliko je radi nepravilne dostave rješenja? Ako se ne podnese žalba da li onda ponovno postaje pravomoćno i ovršno?
  10. U redu, bez obzira na ishod kako se ovo ukidanje moze odraziti na rjesenje JSP u kojoj sam osloboden u odnosu na ovu osnovu? Jsp rjesenje je pravomocno.
  11. Razumijem, da je doneseno rjesenje o dovrsetku ovrhe osnova u ocevidnimu bi bila brisana (zapravo nebi nikada bila upisana u ocevidnik jer je isti datum.
  12. Svakako cu probati, naime rjesenje- dovrsetak ovrhe je upis samo u e-predmetu gdje postoji samo jedno rjesenje o promijeni predmeta jer se pravomocno rjesenje javnog biljeznika iz 2008 nije moglo provesti ( na placi, u meduvremenu sam prestao raditi prije dostave JB rjesenja.) A taj upis e-predmeta (rjesenje-dovrsetak ovrhe) datum je isti kao rjesenje o promjeni predmeta. Da je doneseno nekakvo naknadno rjesenje o dovrsetku bilo bi vidlhivo u e-predmetu, postoji damo 1 rjesenje upisano u epredmet gore spomenuto o promjenu predmeta.
  13. U rijesenju promijeni predmeta iz 2013 se odreduje ovrha pljenidbom svih racuna u bankama po oib, i nalaze si fini da zapljenjena sredstva isplacuje ovrhovoditelju. Dostavom ovog rjesenja FINI smatra se da je pljenidba provedena i ovrseniku se zabranjuje raspolaganje zapljenjenim sredstvima. U e-predmetu za to rjesenje (isti datum) pise (rjesenje o ovrsi-dovrsetak ovrhe) mozda se misli dovrsetak ovrsnih radnji? Zanimljivo je da od 2013 nema nista u epredmetu sve do 2020, 2 dana prije donesenog rjesenja o JSP gdje sam oslobodjen od ovrha, donesen je zakljucak suda. A onda 12 dana kasnije podnesak ovrhovoditelja (bez priloga). I sad pise pod sudske radnje: rociste i datum kad ce se odrzati.
  14. Ne, rjesenja iz 2013 promijena predmeta (blokada racuna) to rjrsenje je osnova koja je oslobodjena u stecaju potrosaca.
  15. Molio bi savjet. 2008 donjeto je JB rjesenje radi novcane trazbine (pravomocno) 2013 ovrhovoditelj temeljem ovrsne pravomocnog rijesenja trazi promijenu predmeta ovrhe jer se nije mogao naplatiti jb ovrhom. Doneseno je rijesenje i ovrha na svim racunima i time se ovrha zavrsava. (Ovrhovoditelj se nije naplatio jer sam nezaposlen radi teske bolesti a nemam imovine) 2020 donjeto je rijesenje Jednostavnog stecaja potrosaca u kojoj se oslobadjam osnova u kojoj je navedena i ova ovrha. Rijesenje je pravomocno 30.06.2020. Danas dobija potiv od suda da dodjem na rociste radi ukifanja pravomocnosti spomenute ovrhe. O cemu se radi? Tko neznam tko je pokrenuo taj postupak. Sto da radim na rocistu? Jel to ima veze sa JSP u kojem sam oslobodjen? Dali ukidanjem ovrsnosti i pravomocnosti mogu opet poktenuti ovrhu bez obzira na oslobodjenje? Hvala 2020
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija