Jump to content

Wallflower

Korisnik
  • Broj objava

    128
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Wallflower je na 7. siječnja zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što Wallflower objavi!

Nedavni posjetitelji profila

641 pregleda profila

Postignuća

  1. Vi svakako imate pravo tražiti da vas se obavijesti o svakom takvom događaju. Imate pravo zvati, pitati, dolaziti, tražiti sastanak s razrednikom, logopedom, drugima, iznijeti svoje zahtjeve u pogledu zaštite nje kao djeteta. Nemojte nikad pustiti da se tako malo dijete samo bori s vjetrenjačama. Imate i vi neka prava. I to dosta njih na raspolaganju.
  2. Po Obiteljskom zakonu imate pravo i dužnost da štitite prava i interese Vašeg djeteta. Tako da trebaju obavijestiti roditelja i omogućiti roditelju da i sudjeluje u tom sastanku, u krajnjoj liniji da se vidi uopće o čemu se tu radi. Možete školi (razrednici, logopedu...) slobodno reći da Vas obavezno odmah obavijeste ako se nešto takvo ponovi. ... Iako je logoped potreban svakoj školi, nije posve razvidno kako osoba koja se bavi djecom sa problemima govora/sluha može pomoći kod djeteta (ove druge djevojčice). Mislim, obzirom da postoji psiholog i defektolog za probleme u ponašanju.
  3. Ovaj pojam ''trgovac'' u Zakonu o zaštiti potrošača inače ne obuhvaća samo ''klasičnog'' trgovca u nekom dućanu, nego je prema članku 4., Zakona o zaštiti potrošača: ''bilo koja osoba koja sklapa pravni posao ili djeluje na tržištu u okviru svoje trgovačke, poslovne, obrtničke ili profesionalne djelatnosti, uključujući i osobu koja nastupa u ime ili za račun trgovca.'' A kazne za trgovca za ovaj predmet u vezi neprikazivanja cijene i nedavanja propisanih informacija koji vi imate su jako velike pa možete i to spomenuti u prigovoru, kako bi htjeli riješiti taj problem brzo na obostrano zadovoljstvo.
  4. Temeljem članka 10. Zakona o zaštiti potrošača imate pravo podnijeti pisani prigovor obrazovnoj ustanovi s kojom ste sklopili ugovor. U tom prigovoru ako želite im možete napisati da je došlo do: - zavaravajuće poslovne prakse u vezi cijene, vezano uz članak 35., stavak 1. i stavak 2., točka 4. Zakona o zaštiti potrošača - zavaravajućeg propuštanja u vezi cijene, vezano uz članak 36., stavak 1., zatim stavak 2., točka 1. te stavak 4., točka 3. Zakona o zaštiti potrošača Te je povrijeđeno: - pravo na obvezu obavještavanja iz članka 46., stavak 1., točka 3. Zakona o zaštiti potrošača Zbog čega smatrate da je navedena odredba o cijeni, nepoštena: - temeljem članka 53. Zakona o zaštiti potrošača Te kako vam nisu dani uvjeti poslovanja i slijedom svega iznesenoga tražite da se kao ugovorena cijena uzme ona inicijalno utvrđena i onda napišete koju cijenu su vam prvotno rekli i koju cijenu ste vi kao takvu prihvatili. Druga strana vam je dužna odgovoriti u roku 15 dana na prigovor. Nakon što primite njihov odgovor na vaš prigovor, možete podnijeti reklamaciju temeljem članka 27. Zakona o zaštiti potrošača. Ali nadamo se da do toga neće doći i da će se riješiti sve putem prigovora. Evo i link na Zakon o zaštiti potrošača pa si možete i sami još pogledati ako vas što dodatno zanima: Zakon o zaštiti potrošača - Zakon.hr Sretno!
  5. U koju svrhu ste vi sklapali ugovor: privatnu ili poslovnu ili mješovitu (privatno-poslovnu u kojoj jedna od njih prevladava)? Da vidimo da li se možete pozvati na Zakon o zaštiti potrošača. Čekamo vaše odgovore.
  6. Ne, on vam ne može oduzeti bebu jer ima novaca. Budite bez brige. Međutim, čuvajte sve poruke koje vam je poslao i prijetio oduzimanjem bebe. Nikad ne znate kad će vam zatrebati. Njemu to naravno ne spominjite da ste si to sačuvali. I još jednom, ne sekirajte se jer je sud ne odvaja dijete od porodne žene, a niti poslije. Interesi djeteta su ispred njegovih interesa.
  7. Osobno sam prema puno toga skeptična, ali po ovom pitanju se ništa ne sekiram. Nemojte ni Vi. U Hrvatskoj godišnje umre preko 50.000 ljudi. Da bi zdravstveni sustav održavao umiruće na životu beskonačno, trebalo bi svake godine sagraditi 100 bolnica, u svakoj po 500 kreveta samo za te potrebe i opremiti svaki krevet potrebnom opremom. I tako svake godine za novih 50.000 ljudi. Te angažirati nekoliko milijuna medicinskih sestara i više tisuća doktora samo za te potrebe. Obzirom sam bila na odjelu intenzivne njege u bolnici u jednom gradu i tamo prebrojala oko 15-tak do 20-tak kreveta na 150.000 stanovnika, uopce se ne sekiram da će me bolnica poslati doma na kućnu njegu do prirodne smrti ako to budem htjela ili će iskljuciti aparate bas kad to bude potrebno i da ću otplovit veselo kao jedan brodić...
  8. Nema na čemu. Osobno me isto zanima to pitanje, ali mislim da će me za 40 godina dočekati neki ''stroj'' da odluči o meni...☺ Bar je s te strane u današnje vrijeme donekle humanije i prirodnije sve. Medicinsko osoblje ima pravo na prigovor savjesti zbog vjerskog i drugog uvjerenja, tako da Vam je opcija provjeriti s Hrvatskom liječničkom komorom kako u tom slučaju dati takvu izjavu kada ju liječnik odbija primiti, obzirom da njihov kodeks dopušta davanje takve izjave. Kada se čita njihov kodeks, proizlazi da osoba da bi dala takvu izjavu: 1. Mora bolovati od neizlječive bolesti, 2. Biti pri punoj svijesti, 3. Biti dobro informirana o toj bolesti i mogućnostima liječenja, i tek onda, 4. Može dati izjavu usmeno ili pismeno liječničkom osoblju. Tako da trebate sa Hrvatskom liječničkom komorom provjeriti i to, da li oni daju mogućnost i da se ta izjava da prije bolesti i prije informiranja o toj bolesti i mogućnostima liječenja. Po samoj gramatičkoj metodi tumačenja njihovog kodeksa to ne bi bilo moguće, ali Vi svakako provjerite s njima. https://www.hlk.hr/kontakti.aspx
  9. Poštovana, Vjerojatno ste mislili na članak 16., stavak 1. Zakona o zaštiti prava pacijenata. On omogućava odbijanje neke terapije, ali samo ako to odbijanje ne ugrožava život ili zdravlje, tako da eutanazija nije dozvoljena. Niti pasivna eutanazija nije dozvoljena. Međutim, Kodeks medicinske etike i deontologije, dozvoljava da kažete svoje ''želje'' u vezi Vašeg liječenja. https://www.hlk.hr/kodeks-medicinske-etike-i-deontologije.aspx Prema članku 4., stavak 2. i 3. Kodeksa medicinske etike i deonotologije, citat: ,,2. Namjerno skraćivanje života (eutanazija) i samoubojstvo uz pomoć liječnika u suprotnosti je s medicinskom etikom. Želju dobro informiranog pacijenta, koji boluje od neizlječive bolesti, pismeno ili usmeno jasno izraženu pri punoj svijesti u pogledu umjetnog produljavanja njegova života, treba poštovati primjenjujući pozitivne zakonske propise. 3. Nastavljanje intenzivnog liječenja pacijenta u nepovratnom završnom stanju medicinski nije utemeljeno i isključuje pravo umirućeg bolesnika na dostojanstvenu smrt.'' Kodeks je na prvi pogled u proturječju sam sa sobom kao što vidite. Stoga ako i date pismenu izjavu, liječnici mogu protumačit zakone i kodeks u smjeru da je terapija potrebna jer je ipak moguće spašavanje života primjenjujući pozitivne zakonske propise. Moje osobno misljenje da sam sama u pitanju... ne bih davala takvu pisanu izjavu jer bih smatrala to kao jedan kurijozitet u mom zdravstvenom kartonu koji će biti pod meni nepotrebnim posebnim službenim nadzorom nego bih se prepustila ''dostignućima'' zdravstva bez ikakve sekiracije. Ako budem u takvoj zdravstvenoj situaciji, uvijek imam vremena usmeno izraziti svoje želje jer govoriti o svom zdravlju nije zabranjeno. No, ja mogu odlučivati samo za sebe. Vi ćete u konačnici sami odlučit što je najbolje za Vas.
  10. U vezi snimki, vaše pravo da dokažete kazneno djelo, preteže nad njegovim pravom na zaštitu privatnosti pa će te snimke vjerojatno biti uzete u obzir. Ako ne, sud može naći drugu okolnost za osudu. Znači, ako se i ne prihvate te snimke, teško će on proći lišo. Uvijek trebate sami odlučiti o svemu pa vam mogu samo reći što bih ja napravila u toj situaciji. Ustrajala bih u tom postupku jer bi inace ispala kao da sam nešto lagala ili pretjerala, a kasnije dolazi i određivanje skrbništva nad djetetom i drugih stvari zbog cega je dobro da se utvrdi stvarno stanje roditeljskih kompetencija. Ovi njegovi navodi da će učiniti sve da vam oduzme dijete su puste priče na koje se ne treba obazirati jer to ne ide tako. Ako niste u mogućnosti naći odvjetnika, udruga Domine u stručnom timu ima pravnike i slobodno se obratite njima kao udruzi u vezi pravne pomoći. Vi će te u konačnici sve odluke donijeti sami, ali se svakako prije konzultirajte s pravnim timom udruge.
  11. Možete ako želite HEP-u napisati prigovor: Da se na Vaš predmet primjenjuje Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o obveznim odnosima, a u ta oba zakona je implementirana Direktiva EU o zaštiti potrošača. Da su dužni popraviti ormarić i ostalo što su sami razbili i da postoje svjedoci koji su vidjeli razbijanje ormarića i ostaloga što je razbijeno od strane djelatnika HEP-a. Da je temeljem članka 149., stavak 1, točka 45. Zakona o zaštiti potrošača, propisana visoka prekršajna kazna za onog trgovca (ovdje HEP) ako ne omogući priključak po unaprijed ugovorenim uvjetima poslovanja itd. Jos im možete onako nadodati da ste obavijestili za sad samo njih-HEP jer bi ste htjeli da se to riješi što prije, ali ako ne poprave ono što su razbili da će te obavijestit Državni inspektorat. (Vi mozete i ne morate javiti inspektoratu, to sami poslije odlučite). Ovo Vam obično upali jer nitko ne želi plaćati kazne. Dolje je zakon, možete si pogledati gore navedeni članak: https://www.zakon.hr/z/193/Zakon-o-zaštiti-potrošača
  12. Ne možete raditi procjenu nekretnine sada jer se uzima u obzir tržišna vrijednost u trenutku stjecanja, a taj trenutak je bio prije dvije godine. Ako nemate procjenu od banke, možete slobodno javiti Poreznoj: da ne raspolažete službenom procjenom banke i da Porezna uprava ima ovlast zatražiti navedenu procjenu od banke iz 2021. godine. Jeste uslikali možda nekretninu odmah nakon kupnje tj. prije radova u njoj?
  13. Vremensko razdoblje za koje su doprinosi za mirovinsko otpisani zbog zastare, ne priznaje se za staž. Vremensko razdoblje za koje nisu plaćeni doprinosi za mirovinsko (a nisu niti otpisani), ne priznaje se staž.
  14. Ako ste u Zagrebu, mozete nazvati ovdje centar za nezbrinute zivotinje, da vidite da li mogu izvaditi golubove iz ventilacije i preseliti ih u prirodu: https://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2649 Resetku ce poslije zgrada morati staviti. Dezinsekciju, predstavnica stanara moze zvati nakon sto golubovi budu izvađeni i preseljeni.
  15. Vi nemate koga od svjedoka da Vam napiše na komadu papira dve, tri rečenice da niste napali policajca i ovjeri to kod javnog bilježnika pa da to donesete na sud kad budete išli... Ako nemate kojeg svjedoka, a ako ste na policiji bili na obavijesnom razgovoru i tamo su Vas ispitivali i vidite da je policija dala sudu svoje viđenje situacije koje potpuno odudara od Vaše strane priče (znači sa obavijesnog razgovora koji je policija provela) na sudu se možete pozvati na to da obavijest nije iskaz kao dokaz u postupku te možete osporavati sve ono što smatrate da je pogrešno prikazano.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija