Jump to content

IvicaSipic

Korisnik
  • Broj objava

    24
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je IvicaSipic objavio

  1. Koliko razumijem prijedlog je da podijelimo okućnicu izmedju vlasnika stanova medjutim zbog oblika okućnice to je jako teško izvediva a i mislim da ostali vlasnici neće biti za to. A i to ne rješava problem upravljanja zajedničkim dijelovima zgradom. Zar ne postoji nikakvo pravno riješenje da budem zaštićen u upravljanje zajedničkim djelovima zgrade kao jedan od vlasnika kada je vidljivo da ostala dva vlasnika stana su se urotili u provođenju svojih interesa na štetu mojih interesa u upravljanju zajedničkim dijelovima zgradom tj. većinskim glasovanjem (oni imaju 2/3) nijedan moj prijedlog ne prolazi a njihov svaki prolazi? Mislim da inzistiram na predstavniku zgrade i pričuvi opet ništa nebi popravilo stanje jer koliko znam i tada se odluke donose sa većinom glasova tj. ja uvijek u manjini? Unaprijed hvala na odgovorima.
  2. Živim sa obitelji u zgradi u Zagrebu koja ima 3 stana tj. 3 vlasnika od kojih sam ja vlasnik jednog stana. Zgrada ima i okućnicu. U jednom stanu uopće ne žive u tom stanu iako vlasnica toga stana ima prebivalište na toj adresi. Nemamo predstavnika stanara niti plaćamo pričuvu. Ja sam zadnji kupio stan u toj zgradi kada su vlasnice ostala 2 stana bile već dosta privatno dobre. Medjutim sada je je taj njihov odnos prerastao u interesni odnos nažalost na našu štetu. Naime bilo koju odluku oko zgrade prvo njih dvije dogovore (uvijek imaju isti odgovor) tako da sam za bilo koju odluku oko zgrade ja u manjini i uopće moj glas ništa ne znači u odlukama. Da li ja mogu kako pravno zaštiti moje interese kao vlasnik stana u zgradi i suvlasnik okućnice? Mislim da inzistiram na predstavniku zgrade i pričuvi opet ništa nebi popravilo stanje jer koliko znam i tada se odluke donose sa većinom glasova tj. ja uvijek u manjini. Nažalost svi naši napori u smjeru dobrosusjedskih odnosa su propali. Susjedi koji ne žive u zgradi uopće ne održavaju okućnicu godinama a susjeda koja živi u zgradi isto slabo održava okućnicu i prestala nas je i pozdravljati i odgovarati na SMS poruke tako da uopće ne znamo kako da išta dogovorimo oko zgrade. Unaprijed hvala na odgovorima!
  3. Sad sam se sjetio, susjedi kažu da je ta nadstrešnica/garaža montažno i nije vezana za asfalt ispod pa im ne treba nikakva dozvola.
  4. Kao što sam naveo 2006 godine je kod ishodjenja građevinske dozvole za k.č.1 bio uvjet da se ta k.č.2 odvoji od k.č.1 radi potrebe prometnog koridora tj. ta k.č.2 je mislim trebala pripasti Gradu Zagrebu. Kako da saznam zašto kao vlasništvu ona nije pripala Gradu Zagrebu? Zašto nije na njoj izgrađena prometnica? Da li mogu ponovno aktivirati taj postupak da k.č.2 pripadne Gradu Zagrebu?
  5. U zagrebu smo u zgradi sa 3 stana i ima 4 otvorena parkirna mjesta na okućnici zgrade. Parkirališna mjesta su prodavana kod prodaje stana i u vlasništvu su stanari zgrade. Ta 4 otvorena parkirna mjesta su jedno do drugog, dakle izbetonirani pravokutnik. Parkirno mjesto 1 i 2 pripada vlasnicima stana u prizemlju, PM3 vlasnicima stana na 1 katu a PM4 na 2 katu (moje vlasništvo). Susjed iz prizemlja je na PM1 i PM2 počeo raditi garažu, garaža nije završena tako da mislim e može reći da je to sada nadstrešnica- 4 željezna stupa ispunjena pijeskom i gore krov i međusobno sve povezano željeznim šipkama. On tu nadstrešnicu nije povezao sa donjim betonom za otvoreno parkirno mjesto i tvrdi da mu za to ne treba nikakva dozvola? Mislim da spominje da je to montažno ili tako nešto.... On tvrdi da je to izgradno na njegovim otvorenim parkirnim mjestima i da mu nije potrebna suglasnost mene koji posjedujem PM4? Ako je to gore sve Ok da li ga mogu tužiti makar da ta njegova nadstrešnica predstavlja opasnost za moj auto i nas ako se slučajno nađemo na zajedničkom djelu okućnice? npr. bio je jak vjetar i brinuo sam se da im ta okućnica ne odleti na naš auto ili na naš ili na susjede ako šetamo. Nažalost oba susjeda su se zajednički urotili protiv nas i stvaraju nam probleme pa moram razmišljati opcije obrane za čega ih mogu još tužiti u slučaju te nadstrešnice. Unaprijed hvala na Vašim odgovorima!
  6. Nažalost susjedi su odbili darivanje djela te čestice meni a izgleda i prodaju. Razočaran sam jer ne znam uopće koji im je cilj s tim odbijanje? jer taj dio zemlje je beznačajan tj. Na njemu je trenutno živica oko okućnice naše zgrade. Ta katarska čestica je izuzetan od katarske čestice di je zgrada 2006 godine kod gradnje za potrebe prometnog koridor, jer mogu ikako tražiti da to pripadne gradu Zagrebu kako je I pisalo kod dobivanja građevinske dozvole? Kakva je to država da traži da se ta čestica izuzme za potrebe prometnog koridor i onda dodje u ljudi ruku da bi nas ucjenjivali sa pristupom našem stanu...
  7. Kupio sam stan 2006 godine u zgradi koja ima 3 stana. Imamo i dvorište čijeg smo vlasnici svi u istim omjerima i svako posjedjuje parkirno mjesto. Sve se to odnosi na katarsku česticu 1 u attachiranoj "Stanje" slici. Prije 3 dana sam saznao da ispred naše zgrade i dvorišta cijelim djelom postoji još jedna katarska čestica, na attachiranoj slici označena sa 2 crveno bojom. Povijest te katarske čestice 2 je slijedeći: - Prije 2006 godine ona je bila dio katarske čestice 1 medjutim prilikom dobivanja gradjevinske dozvole za gradnju zgrade 2006 godine ona je izdvojena od 1 i kreirana kao zasebna čestica za potrebe prometnog koridora. - Medjutim izgleda da nije bila potrebna za prometni koridor jer su cesta i nogostup prošli ispod nje i ostaje u vlasništvu investitora. - Nakon kupovine stana sva tri vlasnika (od 3 stana koliko je u zgradi) pokrećemo tužbu protiv investitora jer nije ishodio uporabnu dozvolu. Ja sam nakon 3 godine ispao iz te parnice jer se pokazalo da nemam pravo tužiti investitora jer nisam direktno od njega kupio stan iako je odvjetnik u početku tvrdio da imam pravo. Ostala 2 stana (vlasnika) nastavljaju tužbu i postiže se 2020 godine izvansudska nagodba prema kojoj investitor izmedju ostaloga tu česticu 2 prepisuje na ta dva vlasnika tih dvaju stanova. Znači trenutna situcija je slijedeća - ja nisam suvlasnik te čestice 2 nego vlasnici ostala dva stana. Preko te čestice 2 ja ulazim u zgradu i svoj stan, preko te čestica 2 ja dolazim do parkirnog mjesta koje je u mojem vlasništvu tj. ja dolazim do svojeg vlasništva preko tudjeg zemljišta i nikako ne mogu drukčije doći. To mi je jako nezgodna situacija i htio bih da se to riješi, e sad treba mi Vaša pomoć kako? Nažalost odnosi izmedju vlanika u zgradi nisu baš idealni i pitanje je koliko su ostali vlasnici raspoloženi za suradnju. Moje neke zamisli - npr. da i ja budem suvlasnik te čestice 2. E sad kako to postići? Jer imam neka zakonska prava da budem suvlasnik te čestice pošto preko nje ulazim u zgradu? Ili npr. da se spoje čestica 1 i 2 pa da budemo te jedne čestice svi vlasnici dvorišta (možda ja u nešto manjem omjeru)?
  8. Ne znam da li se razumijemo, nitko se ničeg ne odriče nego bi preraspodjelili nasljedstvo kao što je Čudo napisao - Ako se nasljednici dogovore o drukčijoj raspodjeli nasljedstva od one koja je propisana zakonom, na ostavinskoj će te raspravi taj dogovor priopćiti Javnom bilježniku, to će Javni bilježnik prihvatiti te će takav dogovor biti upisan u Rješenju o nasljeđivanju. Medjutim brat iz Austrije neće možda biti prisutan na ostavinskom ročištu zbog zdtavstvenih razloga pa me zanima da li on može dati punomoć nekome za "preraspodjelu" njegovog djela nasljedstva?
  9. Ne odriče se u cijelosti. Samo želimo drukčije malo preraspodjeliti npr. da mama ne dobije četvrtinu poljoprivrednog zemljišta (tu ona nama djeci daje svoju četvrtinu) a da dobije vinograd u cijelosti (koji je trebao ići na četiri djela).
  10. Brat mi je u Austriji. Možda neće moći doći na ostavinsku raspravu. Planiramo nešto drugačije preraspodjeliti nasljedstvo od onoga kako ide zakonski, tu mislim i na preraspodjelu bratovog nasljedstva, da li je to moguće bez bratovog prisustva na ostavinskoj raspravi? Jer brat treba dati nekome od nas koji cemo biti na ostavinskoj raspravi punomoc ili?
  11. Dobar dan, Našli smo stan koji bismo kupili u Zagrebu. Stan je u izgradnji, još nije etažiran i trenutna faza izgradnje je da stavljaju prozore i stiropor za fasadu. Trenutno smo u potpisivanju predugovora, prodavatelj traži 30% kapare sada kod predugovora a ostatak novaca kod potpisivanja ugovora nakon izdavanja vlasničkog lista. Medjutim otkrili smo da na zemljištu na kojem se izgradjuje zgrada postoji hipoteka. Prema prodavatelju ta hipoteka uskoro će se zamjeniti sa novom hipotekom od strane banke. 1) Da li su ovakve situacije česte kod kupovine stanova u Zagrebu da se kupuje stan u izgradnji a na zemljištu postoji hipoteka? 2) Šta da se napiše u predugovor, može se staviti pismo namjere sa obvezom izdavanja brisovnog očitovanja za postojeću hipoteku, al koliko znam ne može se staviti pismo namjere za buduću hipoteku koja će biti od strane banke, ili ne mogu imati kontrolu da prodavatelj neće staviti još neku hipoteku prije potpisivanja ugovora - na taj način mogu kupiti stan a da na njemu bude hipoteka banke.... tj. mogu izgubiti 30% kapare što je puno novaca 3) Da li postoji neki pravni izraz koji bi se stavio u predugovor za kupnju stana a da omogući obvezu prodavatelja brisanja svih hipoteka na stanu (ne pojedinačnih hipoteka) koji se prodaje prije potpisivanja ugovora a ako on to ne izvrši da se smatra da nije poštivao ugovor i da mi mora vratiti kaparu? Unaprijed hvala na odgovorima!
  12. Saznali smo da je otac imao na računu i novaca u eurima. Da li se to djeli na ostavinskom ročištu u jednakim omjerima na mamu i nas troje djece tj. svakome četvrtina? Zanima me da da li na ostavinskom ročištu oni imaju informaciju o tome računu ili im mi trebamo donjeti dokumentaciju? Ako želimo preraspodjeliti ostavštvinu na ostavinskom ročištu drukčije od "zakonskih omjera" da li svi četvero moramo fizički biti prisutni na ostavinskom ročištu ili onaj tko nije prisutan može potpisati neku punomoć da ga netko zastupa? Unaprijed hvala na odgovorima!
  13. Sada sam dobio poziv za ostavinsko ročište. 1) Piše da "Odricanje od nasljedstva ne može biti djelomično niti pod uvjetom...." Ako u nasljedstvu je nekretnina i poljoprivredno zemljište da li to znači da ne mogu ja se odreći u ime majke poljoprivredne zemlje a ne odreći se nekretnine? Tj. Ili se odričem i nekretnine i poljoprivrednog zemljišta ili ničega. 2) Ako se nasljednici dogovore o "drukčijoj raspodjeli nasljedstava" od one koja je propisana zakonom (pošto oporuke nema) kako se to sredjuje? Da li se dodje na ostavinsko ročište sa prijedlogom i onda tamo to provedemo ili se to uopće ne može srediti na ostavinskom ročištu? Koji dokument se potpisuje za "drukčijoj raspodjeli nasljedstava" od one koja je propisana zakonom?
  14. Da, slažem se, hvala Vam na odgovoru!
  15. Hvala na savjetu iako da je bilo tko drugi bilo bi lakše reći ne odričem se al ovo je majka.... a i brat i sestra su se spremni odreći u maminu korist.... jedini ja propitujem da li je to ok....
  16. Hvala Vam na odgovoru iako iskreno malo sam zbunjen odgovorom Kažete da ste se odrekli u ime oca svoje imovine i da je sve dobro završilo a na kraju mi poručujete "ne odričite se". Ono, koliko sam skužio ili ću se odreći u ime majke tih poljoprivrednih zemljišta ili ne, nema drugog.
  17. Nažao preminuo mi je otac. U nasljedstvu je nekretnina, 2 poljoprivredna zemljišta i vikendica. Pošto je nas troje djece i majka koliko shvaćam svako od navedenog se djeli na četiri jednaka djela? Tako i svako poljoprivredno zemljište se djeli na četiri jednaka djela? Došlo je do prijedloga unutar obitelji da mi nasljednici darujemo oba poljoprivredna zemljišta majci tj. da se odreknemo svog nasljedstva u ime majke. Razlog za takav postupak je ako netko unutar obitelji bude htio otkupiti od drugoga četvrtinu zemljišta na taj način će majka moći darovati tome drugom četvtinu zemljišta i neće se morati platiti porez. Tj. ako bi npr. ostalo poljoprivredno zemljište na četiri djela i onda jedan brat drugome hoće darovati njegovu četvrtinu onda se mora platiti porez. Prvi put se srećem s ovakvim nečim pa ako netko može reći da li je to točno? Nadalje ako pristanem na takav prijedlog da zemljište darujemo majci onda je ona u vlasništvu tog zemljišta tj. može bilo kome i bilo kako kasnije dati/prodati tu zemlju? Mislim vjerujem majci, ali nitko ne zna šta život nosi a nikako ne bi htio da kasnije nešto krivo podje i dodje do svadje unutar obitelji (svadje zbog nasljedja unutar rodbine mi je preko glave) Npr.može majka bilo kome kasnije dati/prodati zemlju a da ja ostanem bez te svoje četvrtine? Da li treba potpisati kakav ugovor da se to ne omogući? Zamolio bih mišljenja/savjete na cjelokupnu problematiku i na pojedinačna postavljena pitanja. Hvala unaprijed!
  18. Hvala Mister-X na odgovoru. Da istina je to što sam napisao. Razmišljao sam i ja o prijavi (lažna mi nije ni pala napamet) prvenstveno da pokušam utjecati da prema nekom drugom ne budu tako brutalni jer meni se ovo ne može izbrisati ali bojim se ako napišem prijavu da me onda ti policajci ne zaustave npr. kada vozim autom i osvete mi se na razne načine. A i nemam značku toga koji je bio posebno brutalan prema meni, mislim u tim okolnostima da sam ga pitao broj značke mislim da bih odmah dobio batine. Jel prijava ide anonimno? Vjerovatno ne moze ici anonimno jer pisem prijavu za brutalne postupke prema meni sa imenom i prezimenom. I nisi svi policajci isti, dvojica su od pocetka sudjelovala u akciji, jedan je ubrzo skužio da nisam kriv i ok je pricao sa mnom kao sa covjekom ali drugi koji mi je stavio lisice na ruke je nastavio prijetiti i lagati cak i kada su imali sve informacije da nisam kriv. Možda je skužio da je pogriješio pa je na sve načine pokušavao da mi dokaže krivnju kako bi opravdao te brutalne postupke pred kolegama ili makar da podvali mi krivnju sa lažnim zapisnikom... Felixx hvala na odgovoru, da, jako mi je tešo palo što su mi lisice na rukama i da nemam slobodu nad svojim tjelom jer me to baca u paniku al dobro da sam izdržao. Htio sam popiti tablete za smirenje koje sam imao u djepu ali u tim okolnostima nisam smio pitati ih jer svako pitanje su bile lako moguće batine. Ne mogu ni zamisliti kako bi završilo da je bio neki čovjek sa vecim zdravstvenim problemima.... možda kao Michael Brown u Americi...
  19. Da, znam šta želš reći, nije ni tom policajcu bilo lako a dogodio se slučajan splet različitih okolnosti...shit happens... Nakon par sati gnjavaže taj policajac mi je pokušao podvaliti da potpišem zapisnik gdje je napisao da sam bježao od policije, ja sam rekao da neka napiše da sam se odmicao od auta i da ću potpisati... on mi je zaprijetio ako ne potpišem taj zapisnik da će me zadržati čitav dan u postaji... ja sam mu rekao neka me zadrže ali da ja to neću potpisati.... Nemam pojma šta da kažem, previše brutalnosti... ono kada su uhvatili tog tipa koji im je vjerovatno rekao da me ne zna i da me je samo povezao da mu pokažem put... ono, mogli su doći do mene i reći slušaj momak dogodilo se što se dogodilo bila je takva situacija morali smo tako reagirati prema tebi jer nismo znali... ja bih rekao ok, shvaćam vas, možda me niste trebali baš vući po blatu sa lisicama na rukama kao zadnjeg kriminalca, al ok... pružio bih ih im ruku i sranja se dogadjaju... nego oni su mi prijetili do zadnjeg trena, čak su me malte ne izbacili iz policijske postaje... mene koji nikada nije imao niti jedan prekršaj (osim par prometnih).... dakle previše brutalnosti prema nekažnjavanom visoko obrazovanom gradjaninu (a to su sve saznali) koji izmedju ostaloga i njih plaća kroz razne poreze....za čega, da postopaju prema meni ko prema zadnjem šljamu, da me obilježe u gradu za sva vremena, i da imam više trauma od policije nego od sudara....
  20. Drot13 hvala ti na odgovoru. Ako me želiš saslušati bez vrijedjanja dati cu ti odgovor na tvoj komentar. "A što se tiče priče da si slučajno sjeo s njim u auto" Ja sam starija generacija koja se sjeća vremena kada smo povezli ljude koji stopiraju, koja bi sjela u auto i pokazala čovjeku put.... Čovjek je pričao nama da se svadjao sa radnicima i da ne zna put... Ja sam mislio neka sitna svadja, pa stalno su ljudi živčani i svadjaju se... Bilo je jutro i nisam se još razbudio i sjeo sam, htio sam pomoći čovjeku jer nije iz toga grada a normalni put do njegovog grada je pod radovima i nisu uopce stavili znakove kuda se obilazi.... Ne znam, u večini slučajeva ne bih sjeo u auto, al ovaj put jesam.... "nastavio šetnju nakon sudara, daj, molim te..." Nisam htio reci da sam nastavio šetnju nakon sudara. Šta mi je prolazilo kroz glavu nakon sudara pokušati cu ti reci - kombinacija svega - skužio sam da je tip opasan, nakon sudara je jos rekao imam ja tu nešto ispod - šta ja znam jer pištolj ili šta, znači htio sam se maknuti od njega a on je bio u autu pa normalno da sam morao od auta. Normalno da mi je kroz glavu proletile misli da ne želim probleme sa policijom ali nisam bježao, da nije bilo toga tipa u autu ja bih sigurno pricekao policiju kod auta jer mi je pravilo u glavi da se od policije ne bježi, a da nisam bježao potvrdjuje i to da nisam trćao od auta a i kad me policajac zaustavio mirno sam ga sve poslušao.
  21. Bok, Krećem odmah sa temom... Šetao sam ulicom kada je auto stao na cesti i pitao me kako da dodje do drugog grada. Tu su se pridružila razgovoru dvojica sugradjana i jedan mu je objasnio kojom cestom treba ići medjutim komplicirano je i da on mora ići i ne može ga odvesti. Ja sam rekao da mu mogu pomoći prvih 100 metara i onda neka nastavi sam. Pošto je komplicirano za objasniti ulice sjeo sam u auto na suvozačko mjesto pokraj njega da mu pokažem put. Nakon 50ak metara dok sam bio s njim u autu naišao je policijski auto i tada je vozač pokraj mene počeo ubrzavati. Ja sam vidio da nešto nije ok i htio izići iz auta ali nisam mogao jer je auto bio u brzini, u slijedećem zavoju je on sletio sa ceste i udario autom u drvo. Ja sam njemu rekao da mu više ne mogu pomoći i izašao iz auta jer sam skužio da je opasan tip i da je bolje da se maknem od njega. Izašao sam iz auta i normalno brzinom se udaljavao od auta bez trčanja i uopće ne znam šta je taj čovjek radio nakon što sam izašao iz auta. Nakon što sam bio nekih 50 metara od auta na livadi pojavio se iza mene policajac sa uperenim pištoljom u mene i naredio mi da legnem na pod sa trbuhom prema dolje i stavio mi lisice. Počelo je vrijedjanje mene, počeli su se skupljati ljudi a policajci su meni zapovjedili da moram ležati u blatu pokraj slupanog auta. Počeli su mi prijeteti da će me pretući, psovati, ispitivati tko je taj tip, ja sam rekao iskreno da ne znam čovjeka i ako mi dozovole da im objasnim. Na to su njih desetak još žešće sa još većim prijetnjama prema meni dok sam ležao sa lisicama na cesti pa sam vidio da mi je najbojle šutjeti i ležati na podu. Nakon pola sata su mi dozvolili da ustanem sa lisicama i stojim pokraj auta a prijetnje da će me pretući i ostalo su se nastavile. Pitao sam ih da nazovem odvjetnika medjutim nisu mi dopustili niti ikoga da nazovem. Nakon sat i po su takvog maltetiranja su toga čovjeka uhvatili i valjda su skužili da sam pričao istinu pa su me odveli u policijsku postaju. Tjekom puta su nastavili prijetnje da će me razbiti, da ću provesti u policijskoj postaji cijeli dan i noć i ostale psovke. Nisu mi dali da zovem odvjetnika niti nikoga ni u policijskoj postaji. Konačno su me nakon nekih sat vremena u policijskoj postaji pustili i rekli da mogu ići doma. Otišao sam na hitnu pomoć jer mi se ukočio vrat i osjećao sam se jako loše nakon doživljenje prometne nesreće i brutalnog postupanja policije. Na putu sam doma tek od ljudi na ulici saznao zašto je policija lovila toga čovjeka. Zato što se posvadjao sa gradjevinskim radnicima na cesti jer nije mogao proći tom cestom i prijetio im, optužen je za narušavanje javnog reda i mira. Ljudi moji pa jer to normalno, pa u kakvoj to mi državi živimo da od moje šetnje doživim takvo nevidjeno brutalno postupanje policije. Da li je policija prekršila svoja prava? Posebno mi je sumnjivo - uperen pištolj u mene, lisice na ruke, ležanje u blatu, nedozvoljavanje da nazovem odvjetnika...?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija