Jump to content

1976tabla

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. To nas zbunjuje, je li za nas bolje da je sin oduzete poslovne sposobnosti ili ne, a jednostavno ne želimo više imati veze s njim? Šta nije da ako dijete nema poslovnu sposobnost da se dodjeljuje skrbnik po dužnosti, da to ne mora biti nužno roditelj ako ne želi? Doznali smo da je sin "djelomično lišen sposobnosti za rad". Nije nam jasno kako je moguće da po CZSS-u osoba s psihijatrijskom dijagnozom, uz to dodatno i alkoholizmom, s nekoliko nasilnih ispada i pokušaja iznude (dok prima socijalu) ima takav status, a ne oduzetu poslovnu sposobnost? Je li sada isključivo na roditelju da pokuša pokrenuti postupak oduzimanja poslovne sposobnosti i što napraviti ako CZSS odbije to napraviti, ili kažu da sin ne spada u tu kategoriju? Jer realno radi se o nekome tko se nije sposoban brinut sam za sebe.
  2. Postovani, nisam mislila na radnu sposobnost nego je li roditelj duzan brinuti za dijete starije od 26 na temelju cinjenice da je dijete ovisnik i ima psihijatrijsku dijagnozu? Pitam zbog ovoga iz mog posta iznad, sto sam nasla na jednoj stranici...
  3. Hvala Vam na odgovoru samo jedna stvar nam nije jasna. U vezi citiranog nasla sam na ovoj stranici sljedece: https://www.psod.hr/objave/uzdrzavanje-punoljetnog-djeteta "Samo je jedan izuzetak koji može produljiti obavezu uzdržavanja nakon punoljetnosti, odnosno roka od godine dana u slučaju nemogućnosti zapošljavanja, odnosno nakon navršene dvadeset šeste godine života, a to je bolest ili invaliditet punoljetnog djeteta, u kojem slučaju obaveza uzdržavanja postoji tako dugo dok ta nesposobnost traje." Moze li sin prijetiti da ga je otac duzan uzdrzavati i dizati tuzbu na temelju toga sto ima dijagnozu? Unatoc svim ekscesima i rasipnosti? Dali u slucaju bolesti obveza uzdrzavanja prestaje vrijediti tek nakon sto bude lisen poslovne sposobnosti?
  4. Postovani, trebam pravni savjet. Moj suprug ima sina iz prvog braka koji je ovisnik. Naslijedio je nekretninu od pokojne majke i stambeno je zbrinut. Ali ne zeli raditi i ne zeli se lijeciti. Bio je na odvikavanju bez uspjeha. Oca je financijski iscrpio, 2018. godine je zivio kod nas u nekakvom pokusaju da bude pod kontrolom ali samo je bilo gore i otac je vidio da ne moze izaci na kraj s njim. Suprug je u medjuvremenu otisao u mirovinu i prestao mu je davati novce zbog rasipnistva. Jedino sto stalno radi je da mu placa rezije. Sin je nedavno zvao, ispricao suprugu hrpu nebuloza ukljucujuci i da ce dobiti tuzbu jer ga zanemaruje i da ce mu zbog toga oduzeti stan!? Nismo sigurni dali se radi o zastrasivanju ili je tako nesto zakonski stvarno moguce? S obzirom na dijagnozu, je li suprug duzan njega uzdrzavati s obzirom da zivi sam i nema prihoda? Stariji je od 26. Suprug razmislja o pokretanju postupka lisavanja sposobnosti za rad. Gdje se mogu dobiti detaljne informacije koji su sve dokumenti potrebni za to? Je li osoba u srodstvu (suprugova druga djeca) duzna postati skrbnik ili moze to odbiti? Jer je i njima prijetio i ne zele imati posla s njim. Ako netko moze dati savjet sto da napravimo bili bi zahvalni.
  5. Trazi se odvjetnicki ured u Zagrebu u podrucju socijalnog i obiteljskog prava. Trazimo nekoga tko bi nas mogao primiti iduci tjedan. Potrebno nam je usmeno i pismeno pravno misljenje. Molim javiti se na privatnu poruku.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija