Jump to content

nikolag90

Korisnik
  • Broj objava

    29
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

222 pregleda profila

Postignuća

  1. Za sada da, nažalost. Dosta nas je pokušalo aplicirat za državljanstvo preko čl. 5. st. 2 tj mi koji smo rođeni prije 1991. godine, ali bez ikakvog uspjeha. S obzirom kakva je trenutna politička klima, sumnjam da će biti ikakvih izmjena u skorije vrijeme.
  2. U Vašem slučaju će Vas odbit iako su Vam oba roditelja imali tadašnje republičko državljanstvo Hrvatske s obzirom da ste rođeni '76 godine. Članak 30.a st. 2. se odnosio samo na one koji su rođeni između 8.1.1977. do 8.10.1991. godine. Vaš brat je vjerojatno dobio državljanstvo po nekom drugom članku, kao recimo ako nije imao nikakvo republičko državljanstvo do 8.10.1991. ili ako je upisan u maticu rođenih u Hrvatskoj. U njegovom rješenju sigurno piše kako je dobio državljanstvo.
  3. Mogu se složiti sa Sivkom s obzirom da se još ništa ne zna o tome kakvih će promjena biti niti da li će ih uopšte biti. Jedini dobar indikator je to što je usvojeno nedavno izvješće pučke pravobraniteljice za 2021. godinu, što je dobra vijest. Do tada moramo imati strpljenja.
  4. Ako ste predali prošle godine, onda će biti pozitivno. Ako ste predali posle 1.1.2023. godine, onda nemate šanse jer čl. 5. st. 2. kao i čl. 30. st. 2. više ne važe jer je prošao rok od 3 godine.
  5. Danas sam išao preuzeti rješenje i kao što sam očekivao, odbijen sam. Izgleda da je to to. Izgleda neće biti nikakvih promjena što se tiče zakona o državljanstvu. Još nisam čuo da je itko uspio dobit sud tako da kontam da kontam da nema ništa od toga. Ostaje nam jedino da se nadamo da će u nekoj budućnosti doći do promena . Ako ništa drugo, želim se zahvaliti svima na ovom forumu koji su nam pomogli i uspjeli ispratit do kraja. Ostalima želim sreću da uspijete dobiti Vaše pravo.
  6. Nisam znao da je to moguće. Ja sam mislio da je to moguće samo ako je na primjer pripadnik hrvatskog naroda živio u Srbiji tokom SFRJ i onda pritom iselio u inozemstvo (npr. Njemačka). Na primjer moja baba je pripadnik hrvatskog naroda (to joj je utvrđeno u rodnom i vjenčanom listu) i ona se iselila sa mojim djedom u Srbiju dok je postojala SFRJ. Jel to znači da to ne spada pod onu klauzulu gdje piše da se iseljenikom ne smatra osobom koja je promjenila prebivalište u neku od bivših republika SFRJ? Ili je ipak onako kako sam prvo napisao?
  7. Hvala na odgovoru. Bili su poslali upit MUP-u RH i odgovoreno im je kako njegova majka nema pravo na državljanstvo jer je ona dobila državljanstvo SR Srbije po čl. 7. Pravilnika za izvršenje Zakona o državljanstvu, tj da je praksa bila da se državljanstvo upisuje po ocu ako su roditelji u braku i da se upisuje po majci ako je u pitanju vanbračno dijete. To je po meni u potpunoj suprotnosti sa Zakonom o državljanstvu NRH iz 1950. godine. Šta je tu onda najbolje činiti? Da li postoji neko rješenje za to ili će se morati pokreniti spor?
  8. S obzirom da ste rođeni u SR Hrvatskoj i da ste upisani u maticu rođenih u Zagrebu, kao i da Vam je majka državljanin RH, onda ispunjavate uvjete prema Zakonu o državljanstvu SR Hrvatske iz 1977 godine. Član 4. Zakona o državljanstvu Socijalističke Republike Hrvatske iz 1977. godine: Isto tako je bitno da ne postoji sporazum Vaših roditelja tj da se nisu sporazumeli da dobijete državljanstvo SR Bosne i Hercegovine.
  9. Pozdrav, Da, ona je upisana u knjigu rođenih u Zagrebu. Posjeduje rodni list od starog datuma kao i najnoviji rodni list iz Hrvatske.
  10. Pozdrav, Želim se obratit u ime mog prijatelja s obzirom da njegova majka ima kompliciran slučaj u vezi državljanstva, pa ću ispisati napisati koji je problem u pitanju. Osnovni detalji: Rođena je 1963. godine u Hrvatskoj U toku njezina rođenja, njeni roditelji su imali prebivalište u Hrvatskoj. Majka (njegova baba) je u toku njezina rođenja imala hrvatsko državljanstvo, a otac (njegov djed) je imao srpsko. Njegova majka kao i njena obitelj su se preselili u Novi Sad 1971. godine. Problem nastaje u tome što njegova majka nigdje nije bila upisana tada u nijedno državljanstvo. Pre nego što je napunila 18 godina, njena obitelj je krenila utvrditi njeno državljanstvo. Matičar u Novom Sadu je njoj utvrdio državljanstvo SR Srbije po čl. 26. Zakona o državljanstvu Socijalističke Republike Srbije jer kao navodno nije nigdje bila upisana u jugoslovensko državljanstvo. Član 26. glasi: "Ako državljanin socijlističke republike i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije nije upisan u evidencije o državljanima, opštinski organ uprave koji vodi matične knjige, nadležan po mestu prebivališta državljanina, utvrdiće za njega državljanstvo socijalističke republike i sprovesti postupak u vezi sa upisom te činjenice u evidencije o državljanima socijalističke republike i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.". Oni su bili u matičnom uredu i njoj su objasnili da je matičar tada trebao utvrditi državljanstvo SR Hrvatske jer ona uopšte nema uvjeta za državljanstvo SR Srbije jer ne postoji sporazum između roditelja njegove majke. Isto tako su naglasili da s obzirom da je prošlo dugo vremena i da iako su načinjene greške, one se neće ispravljati i rekli su joj da se obrati matičnom uredu u Hrvatskoj gdje je rođena za naknadni upis. Da li ona na osnovu ovih činjenica može uraditi naknadni upis u hrvatsko državljanstvo? Hvala.
  11. Ako imamo sreće, možda će se to razriješiti već u prosincu, s obzirom da sam vidio na sajtu Hrvatskog Sabora da predmet "IZVJEŠĆE PUČKE PRAVOBRANITELJICE ZA 2021. GODINU" još nije zaključen i nije još ušao u raspravu. Tu se nalazi i primedba o odbijanju osoba koje imaju pravo na državljanstvo čl. 5. st. 2. Zakona o hrvatskom državljanstvu. Izvor: https://www.sabor.hr/izvjesce-pucke-pravobraniteljice-za-2021-godinu-podnositeljica-pucka-pravobraniteljica?t=132930&tid=210661
  12. Dobio sam napokon odgovor od SDSS-a. Rekli su mi da jedino rješenje u slučaju negativnog rješenja je da se žalim Upravnom Sudu, što baš i nije ohrabrujuće. Izgleda nam samo to jedino i preostaje, nažalost.
  13. Ja sam bio poslao mail SDSS-u, ali nažalost odgovor nisam dobio. Nažalost nitko nigdje ne pominje išta niti je to tema u Saboru. Ja bi iskreno volio biti optimističan, ali svaki dan sve više i više gubim nadu, pogotovo što se bliži kraj godine i nema još nikakvih novosti.
  14. Pozdrav, Prošlo je više od 90 dana otkako sam poslao email za stanje o mom predmetu, ali odgovora od MUP-a nema. Šta je najbolje uraditi? Da li poslati email ponovo ili čekati i dalje odgovor?
  15. Ako ste dobili na osnovu podrijetla, onda vam moraju dati jer kada dobijete državljanstvo podrijetlom, smatrate se kao državljanin RH od rođenja. To jedino važi ako ste dobili državljanstvo na osnovu braka ili prirođenjem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija