Jump to content

Tonči

Korisnik
 • Broj objava

  110
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Sve što je Tonči objavio

 1. Bit će komplikacija. Jedino je pametno kuću etažirati prije očeve smrti inače ste suvlasnici što znači da idete u spor i svađu.
 2. Točno, pa ako su naslijedili na ostavinskom postupku valjda su imali pravo korištenja jer su prije nacionalizacije bili upisani vlasnici.
 3. Za bivše države svo je zemljište bilo društveno i nije se moglo nasljeđivanjem ili kupovinom prenijeti vlasništvo. Ako posjedujete rješenje o nasljeđivanju iza djeda na majku zatražite upis vlasništva u zemljišne knjige. Na temelju rješenja o nasljeđivanju iza djeda. Govorim vam iz vlastitog iskustva. Moji su roditelji 1972 kupili zemljište i platili porez, ali kad su zatražili upis u zemljišne knjige odbili su ih i rekli da se ne mogu upisati. I dalje je pisalo društveno vlasništvo na izvodu i stari vlasnik. Ja sam nedavno za ove države zatražio upis na temelju ugovora iz 1972 i prijenos je n
 4. Ako ste bili prijavljeni i živjeli u zajedničkom kućanstvu, možete zatražiti izdvajanje za uloženo po ZON član 75. Ali to sve morate zatražiti u ostavinskom postupku i pazite da ne prođe zakonski rok od pet godina. Što se tiče trajanja postupka, iz vlastitog iskustva mogu vam reći u Hrvatskoj neće biti kraće od 10 godina plus žalbeni postupak još bar pet. Sretno vam bilo.
 5. Da li ste u vrijeme ulaganja živjeli sa roditeljima u zajedničkom kućanstvu ?
 6. Nasljednička izjava ne može biti uvjetovana. Ili daš ili ne daš!
 7. Jeste li u gruntovnici zatražili zabilježbu ugovora o D.U. čim ste ga napravili ili ste čekali da šogor daruje nekretninu sinu iz prvog braka. Da je postojala zabilježba vjerojatno se sin ne bi mogao upisati, a na ostavinskoj nije bilo te nekretnine, zašto bi vas zvali ili obavijestili kad je prije sve riješeno. Sad morate na sud!
 8. Da li to znači da nakon tri godine nastupa zastara i da se ne može pobijati, "ta pravna radnja", sklopljeni ugovor o ustupanju grobnog mjesta?
 9. Vi ste na to odgovorili, međutim bilo bi dobro upisati barem ono što je nesporno!
 10. Možete se upisati kao posjednik na 20m2 koliko ste vlasnik. Izvadak iz gruntovne i zahtjev predati u katastar.
 11. Pisao sam iz vlastitog iskustva. Za nekretnine koje sam stekao ugovorom o uzdržavanju sa ocem zatražio sam upis u zemljišne knjige nakon njegove smrti. Promjenu u zemljišnim knjigama su odmah izvršili (naravno iz naplatu 250,00 kn) ali u katastru je sve ostalo na oca, nisu napravili promjenu. Rekli su podnesite zahtjev na katastar i to se plača. Za nekretnine koje sam naslijedio na ostavinskoj bilježnik je poslao rješenje u gruntovnicu i promjene su napravljene u gruntovnici i katastru. Vi sigurno bolje znate i vjerujem da je tako kako ste napisali po zakonu kojeg ste citirali, ali kod nas sve
 12. Gruntovnica obavještava katastar samo ako je sud poslao rješenje u gruntovnicu, međutim ako ste sami zatražili upis u gruntovnicu, oni će to provesti a neće obavijestiti katastar. Morate sami poslati u katastar zahtjev, novi gruntovni izvod i sve to platiti. Ne ide to automatski, samo kad sud šalje ( recimo rješenje u nasljeđivanju) ništa se ne plaća i ne treba posebno slati zahtjev u katastar.
 13. U katastru pismeno zatražite povijesni izvadak, plača se i moraju vam ga izdati.
 14. Vi ste već kao supruga davatelj uzdržavanja. Polovica onoga što vaš muž stekne doživotnim uzdržavanjem je vaša bračna stečevina.
 15. Mislim da je pravo korištenja naj jače za stjecanje vlasništva društvenog zemljišta.
 16. Morate prvi staviti zabilješku u zemljišne knjige!
 17. Pitanje je da li je na ostavinskoj iza oca raspravljano i o grobnom mjestu i da li ste i njega ustupili ili je majka bila korisnik. Pitanje tko je sada upisan kao korisnik grobnog mjesta. Ako je to otac onda morate pokrenuti ostavinsku za naknadno pronađenu imovinu.
 18. Majka vjerojatno ima neku bračnu stečevinu i ako se to ne obuhvati ugovorom eventualni nasljednici bi je mogli zatražiti kad majka umre. Ne vidim svrhu ugovora ako nema davanja, a uzdržavati se može i bez ugovora.
 19. Troškovi bilježnika neće biti uvećani zbog duljine postupka, naplaćuje se po vrijednosti ostavine.
 20. Obavezno ga mora prijaviti za prijetnju.
 21. Mislim da je naj jednostavnije da izvadite iz zemljišnika vlasnički list na kojem su upisani ti vlasnici i pošaljete ga u katastar i zatražite promjenu. Oni će upisati u posjedovni list stvarne vlasnik a vi će te postići što ste željeli. Nećete više biti posjednik!
 22. Što znači kupili smo kuću. Tko se upisao kao kupac, jedan ili oboje. Ako ugovor nije potpisan kupite svaki po pola kuće i tako se upišite u zemljišnik i stvar je riješena.
 23. Promjena u katastru se radi na temelju zemljišnog izvatka. Ako ste upisani kao vlasniku u zemljišnik jednostavno zatražite upis u katastar. To se nešto malo plaća, a ako ste to naslijedili iza majke i upisani ste u zemljišne knjige na osnovu pravomoćnog rješenja nasljeđivanju, automatski se upisuje i u katastar i ništase ne plaća. Sestra će isto biti automatski upisana i nije joj potreban odvjetnik.
 24. Muškarac je oženjen kako piše, kako bi onda bračna zajednica prestala. Mora se razvesti. Ne može imati dvije žene, jednu vjenčanu i jednu nevjenčanu!
 25. Da istina tako piše i u zakonu o grobljima. Nasljeđuje se iza smrti nositelja prava korištenja grobnog mjesta a to je otac koji je tada bio živ a traži se bračna stečevina iza majčine smrti. U međuvremenu, kako sam napisao umro je i otac sa kojim sam imao ugovor o doživotnom uzdržavanju i ja sam sada upisani korisnik grobnog mjesta. Zanima me što će sada biti kada brat u ostavinskoj parnici iza maje koja je prva umrla zatraži korištenje grobnog mjesta kad se nastavi parnica, a otac više nije korisnik grobnog mjesta, nego ja koji sam ga stekao po ugovoru o DU.
×
×
 • Napravi novi...