Jump to content

Tonči

Korisnik
  • Broj objava

    110
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je Tonči objavio

  1. Za bivše države svo je zemljište bilo društveno i nije se moglo nasljeđivanjem ili kupovinom prenijeti vlasništvo. Ako posjedujete rješenje o nasljeđivanju iza djeda na majku zatražite upis vlasništva u zemljišne knjige. Na temelju rješenja o nasljeđivanju iza djeda. Govorim vam iz vlastitog iskustva. Moji su roditelji 1972 kupili zemljište i platili porez, ali kad su zatražili upis u zemljišne knjige odbili su ih i rekli da se ne mogu upisati. I dalje je pisalo društveno vlasništvo na izvodu i stari vlasnik. Ja sam nedavno za ove države zatražio upis na temelju ugovora iz 1972 i prijenos je napravljen na naše ime bez riječi. Nema više društvenog vlasništva na privatnom.

  2. Ako ste bili prijavljeni i živjeli u zajedničkom kućanstvu, možete zatražiti izdvajanje za uloženo po ZON član 75. Ali to sve morate zatražiti u ostavinskom postupku i pazite da ne prođe zakonski rok od pet godina. Što se tiče trajanja postupka, iz vlastitog iskustva mogu vam reći u Hrvatskoj neće biti kraće od 10 godina plus žalbeni postupak još bar pet. Sretno vam bilo. 

  3. Jeste li u gruntovnici zatražili zabilježbu ugovora o D.U. čim ste ga napravili ili ste čekali da šogor daruje nekretninu sinu iz prvog braka. Da je postojala zabilježba vjerojatno se sin ne bi mogao upisati, a na ostavinskoj nije bilo te nekretnine, zašto bi vas zvali ili obavijestili kad je prije sve riješeno. Sad morate na sud!

  4. Pisao sam iz vlastitog iskustva. Za nekretnine koje sam stekao ugovorom o uzdržavanju sa ocem zatražio sam upis u zemljišne knjige nakon njegove smrti. Promjenu u zemljišnim knjigama su odmah izvršili (naravno iz naplatu 250,00 kn) ali u katastru je sve ostalo na oca, nisu napravili promjenu. Rekli su podnesite zahtjev na katastar i to se plača. Za nekretnine koje sam naslijedio na ostavinskoj bilježnik je poslao rješenje u gruntovnicu i promjene su napravljene u gruntovnici i katastru. Vi sigurno bolje znate i vjerujem da je tako kako ste napisali po zakonu kojeg ste citirali, ali kod nas sve može ! 

  5. Gruntovnica obavještava katastar samo ako je sud poslao rješenje u gruntovnicu, međutim ako ste sami zatražili upis u gruntovnicu, oni će to provesti a neće obavijestiti katastar. Morate sami poslati u katastar zahtjev, novi gruntovni izvod i sve to platiti. Ne ide to automatski, samo kad sud šalje ( recimo rješenje u nasljeđivanju) ništa se ne plaća i ne treba posebno slati zahtjev u katastar.

  6. Mislim da je naj jednostavnije da izvadite iz zemljišnika vlasnički list na kojem su upisani ti vlasnici i pošaljete ga u katastar i zatražite promjenu. Oni će upisati u posjedovni list stvarne vlasnik a vi će te postići što ste željeli. Nećete više biti posjednik!

  7. Promjena u katastru se radi na temelju zemljišnog izvatka. Ako ste upisani kao vlasniku u zemljišnik jednostavno zatražite upis u katastar. To se nešto malo plaća, a ako ste to naslijedili iza majke i upisani ste u zemljišne knjige na osnovu pravomoćnog rješenja  nasljeđivanju, automatski se upisuje i u katastar i ništase ne plaća. Sestra će isto biti automatski upisana i nije joj potreban odvjetnik.

  8. , Tonči je napisao:

     

     

    Da istina tako piše i u zakonu o grobljima. Nasljeđuje se iza smrti nositelja prava korištenja grobnog mjesta a to je otac koji je tada bio živ a traži se bračna stečevina iza majčine smrti. U međuvremenu, kako sam napisao umro je i otac sa kojim sam imao ugovor o doživotnom uzdržavanju i ja sam sada upisani korisnik grobnog mjesta. Zanima me što će sada biti kada brat u ostavinskoj parnici iza maje koja je prva umrla zatraži korištenje grobnog mjesta kad se nastavi parnica, a otac više nije korisnik grobnog mjesta, nego ja koji sam ga stekao po ugovoru o DU.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija