Jump to content

Tonči

Korisnik
 • Broj objava

  110
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

 1. Sviđa mi se
  Tonči je reagirao na Matrix u Osnovanost zahtjeva za nužni dio   
  Tako je ( čl. 70 st. 3 ZN) 
 2. Sviđa mi se
  Tonči je reagirao na Matrix u Osnovanost zahtjeva za nužni dio   
  Prema opisanom činjeničnom stanju javni bilježnik griješi, naime ako oporuka udovoljava uvjetima za pravnu valjanost a ostali nasljednici istiću prigovor radi povrijede prava na nužni dio kojemu se oporučni nasljednik protivi, to je izvjesno da ostavinski postupak treba prekinuti i nasljednike koji potražuju nužni dio uputiti u parnicu. 
 3. Hvala
  Tonči je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Ostavinska rasprava i uvjet   
  Nasljednička izjava ne može biti uvjetovana. Ili daš ili ne daš!
 4. Sviđa mi se
  Tonči je dobio reakciju od Matrix u Ostavinska rasprava i uvjet   
  Nasljednička izjava ne može biti uvjetovana. Ili daš ili ne daš!
 5. Sviđa mi se
  Tonči je reagirao na Matrix u Nasljeđivanje obiteljske kuće   
  Niste ni trebali dobiti rješenje, neovisno o činjenici da ste suvlasnik nekretnine, obzirom da se u pravnom prometu suvlasnički dio smatra samostalna stvar, znači niste ovlašteni na žalbu protiv rješenja. 
   
  Zabilježba nije zapreka konkretnom upisu, no ona će u eventualnom sudskom postupku imati učinak u vašu korist, ovo iz razloga što je u opisanom događaju došlo do dvostrukog otuđenja nekretnine, u kojem slučaju stjecatelj koji je upisao svoje pravo vlasništva sasvim izvjesno nije postupao u dobroj vjeri (vidi čl. 123 i 125 ZV) 
 6. Hvala
  Tonči je reagirao na Spitfire u Uknjižba posjeda,   
  Kako je to već upisano u ZK, nesporno je međutim ponavljam da je pomalo nebitno jer za dokazivanje posjeda (i to kvalificiranog) ostatka m2 nije nešto važno. Niti u posjedovnom listu u katastru neće stojati posjednik nego vlasnik sa svojim udiom u dijelu. 
 7. Hvala
  Tonči je reagirao na Spitfire u Ugovor o ustupu grobnog mjesta   
  Ako govorimo općenito o roku za pokretanje tužbe za pobijanje dužnikovih pravnih radnji i besplatnim poslovima, da.
 8. Hvala
  Tonči je reagirao na Spitfire u Uknjižba posjeda,   
  Točno, no pomalo nebitno jer je pitanje bilo kako upisati ostatak kvadrata (dakle ostalih 380), što u ovom trenutku nije moguće.
 9. Sviđa mi se
  Tonči je dobio reakciju od Matrix u Uknjižba posjeda,   
  Možete se upisati kao posjednik na 20m2 koliko ste vlasnik. Izvadak iz gruntovne i zahtjev predati u katastar.
 10. Hvala
  Tonči je reagirao na Spitfire u Podjela na katastru   
  Do prije 10-tak godina se moglo još svašta, pa i izvršiti promjenu vlasništva i ovlaštenika samo u katastru ili ZK. No, poslije je nekoliko zakona i pravilnika jasno reguliralo tu tematiku, te osim ZZK i ZK poslovnika i Zakon o državnoj izmjeri i katastru nekretnina koji također u dijelu o promjeni vlasnika i ovlaštenika u posjedovnim listovima određuje da se isto vrši na osnovu rješenja ZK odjela u neupravnom postupku, osim ako se radi o tome da upisani vlasnici i ovlaštenici ne odgovaraju onima u ZK ili ako stranka sama zatraži promjenu u katastru da bi upisi u katastru odgovarali onima koji su već davno upisani u ZK. Na to se plaća taksa i kao dokaz služi izvadak iz ZK. 
 11. Sviđa mi se
  Tonči je reagirao na Dinko111 u Ugovori o doživotnom uzdržavanju između supružnika   
  Poštovani, suprug i ja srednjih smo godina i nadamo se da ćemo oboje poživjeti do duboke starosti. Međutim uvijek se može dogoditi da jedno od nas naglo umre. Kako imamo određenu imovinu koja je različito raspoređena između nas dvoje (nešto je samo na jednom, nešto je samo na drugom a nešto kao suvlasnici dijelimo pola/pola) i djecu koja su tek na početku samostalnog života i još uvijek prilično nezrela, ne bismo htjeli da se nakon eventualne prerane smrti jednog od nas njegova imovina dijeli na preživjelog supružnika i djecu. Umjesto toga htjeli bismo da sva imovina ostane na preživjelom supružniku te da ona tek kad on to odluči ili poslije njegove smrti pređe na djecu (koja bi u međuvremenu stasala i sazrela). 
  Zanima me možemo li u tu svrhu nas dvoje sklopiti jedno s drugim ugovore o doživotnom uzdržavanju, pri čemu bi se ugovor aktivirao nakon eventualne smrti jednog od nas, dok bi drugi ugovor time otpao? Znam da inače kod takvog ugovora u slučaju smrti onoga koji daje uzdržavanje prije smrti onoga koji prima uzdržavanje djeca ovog prvog mogu preuzeti ulogu onih koji daju uzdržavanje  - no to nije ono što želimo i zapravo je upravo ono što želimo izbjeći. Zato nam je bitno da oboje sklopimo međusobne ugovore o uzdržavanju, a aktivirao bi se samo jedan, ovisno o tome tko bi od nas dvoje prvi umro. Dakle, ako bi umrla prvo supruga, aktivirao bi se ugovor po kojem je ona bila primatelj uzdržavanja a muž davatelj uzdržavanja te bi sva njezina imovina prešla na njega. I obrnuto. 
  Je li to moguće i kako to napraviti? I je li takav naš međusobni dogovor siguran u smislu da ga nitko od naše djece ne bi nakon smrti jednog od nas mogao osporavati?
  Također me zanima je li to moguće napraviti bez velikih troškova (npr. ovjerom ugovora od strane suda, za što se naovodno plaća sve zajedno 500+100kn troška po ugovoru). 
 12. Sviđa mi se
  Tonči je reagirao na Ruby_Danderfluff u Razvrgnuće suvlasničke zajednice   
  S obzirom na opstruiranje od strane drugog suvlasnika, pretpostavljam da prostora za dogovor i međusobnu isplatu nema. U vanparničnom postupku (a razvrgnuće suvlasničke zajednice to jest), postupci se vode prema pravilima iz 1934. godine, tako da tu nećete naći puno odgovora. Možete u istom ili posebnom postupku tražiti da sud donese rješenje kojim se nalaže protustranci da položi ključ u sudski polog, ili možete tražiti da mu izrekne novčanu kaznu zbog zlouporabe procesnih ovlaštenja, no ovdje treba strpljenja, i garancije ustvari nema. 
  Ipak, ja bih se napravila blesava, rekla da je posjednik svojom voljom napustio stan, s obzirom da u njemu nitko ne živi (čl. 28. ZV-a) i promijenila brave. Tko plaća režije za stan?
 13. Sviđa mi se
  Tonči je reagirao na Matrix u Ugovor o doživotnom uzdržavaNju (?)   
  Ugovor sa majkom,gdje ista u preambuli izjavljuje da je tijekom trajanja bračne zajednice sa suprugom stekla (nabrojati šta već).
  U daljnjem sadržaju ugovora nastavljate kao i kod prvog ugovora,s tim što majka u uglavku kojim za dato uzdržavanje ostavlja imovinu davatelju uzdržavanja navodi između ostalog;
  -..............svu svoju imovinu kao i onu za koju se utvrdi da čini bračnu stečevinu,stečenu u bračnoj zajednici sa suprugom .....................
  Uprkos činjenici da u konkretnoj situaciji ovaj ugovor nije provediv u zemljišnim knjigama,nužno je da majka kao primateljica uzdržavanja izda tabularnu ispravu uglavljenu u samom ugovoru,ovo iz razloga ako neko od nasljednika pokrene postupak osporavanja prvog ugovora i utvrđivanja majčinog dijela bračne stečevine,vi bi sa uspjehom mogli isticati činjenicu da je takva utvrđena imovina otuđena valjanim pravnim poslom.
 14. Sviđa mi se
  Tonči je reagirao na Anna89 u Ugovor o doživotnom uzdržavaNju (?)   
  Poštovani,
  Hvala na odgovoru.
  Što kažete na ovaj savjet od Matrix-a:
  "Aneks je dodatak osnovnom ugovoru,koji sačinjavaju ugovorne stranke,što će reći da majka nije ugovorna stranka, ono što se aneksom može učiniti da ugovorne stranke prošire uzdržavanje na majku kao treću osobu, no treba imati u vidu da se majka time nije obvezala ni na kakvo davanje, glede čega se opet vraćamo na isto,odnosno se ugovor može napadati po pitanju bračne stečevine."
  Ako sam dobro razumjela aneksom nebi dobili opet ništa?
 15. Sviđa mi se
  Tonči je dobio reakciju od Matrix u Ugovor o doživotnom uzdržavaNju (?)   
  Majka vjerojatno ima neku bračnu stečevinu i ako se to ne obuhvati ugovorom eventualni nasljednici bi je mogli zatražiti kad majka umre. Ne vidim svrhu ugovora ako nema davanja, a uzdržavati se može i bez ugovora.
 16. Sviđa mi se
  Tonči je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u nadoknada za troškove odvjetnika   
  Troškovi bilježnika neće biti uvećani zbog duljine postupka, naplaćuje se po vrijednosti ostavine.
 17. Hvala
  Tonči je reagirao na frenki zg u nadoknada za troškove odvjetnika   
  Za predpostaviti je, da ste iz Ostavine,i vi i vaš brat ostvarili određenu financijsku korist.
  Sami, kažete,da ste Vi,angažirali svog odvjetnika, što znači da ga vi i plača te.
  Za broj ročišta nisu odgovori  odvjetnici, več tijek postupka.
  Brat je platio svog , a vi svog odvjetnika,tako da bi traženje, da vam vaš
  brat izmiri dio odvjetničkih troškova, bilo suvišno.
  Kad,Sud to odredi,,onda to možete i imate pravo tražiti.
 18. Hvala
  Tonči je reagirao na alexjohnson u posjed neželjenog   
  Hvala, probat ću to pa da vidimo što će smislit ovaj puta!
 19. Hvala
  Tonči je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Koji medjusobni ugovor napraviti?   
  Što znači kupili smo kuću. Tko se upisao kao kupac, jedan ili oboje. Ako ugovor nije potpisan kupite svaki po pola kuće i tako se upišite u zemljišnik i stvar je riješena.
 20. Sviđa mi se
  Tonči je reagirao na puizinanardo21 u Oporuka i zakonsko nasljeđivanje   
  u prvi mjesec će se donijet rješenje o nasljeđivanju. Ja se nadam da će ovako i bit,kako si već napisao, da ovim porođajnim mukama dođe kraj.
  Inaće danas, vam želim svima"SRETAN BOŽIĆ".
  Ovaj forum zlata vrijedi, dobili ste čistu peticu od mene!
 21. haha
  Tonči je reagirao na Matrix u Koji medjusobni ugovor napraviti?   
  Miješate brak i bračnu zajednicu,ovo prvo može opstati bez zajednice,za razliku od bračne zajednice kojoj je uvjet brak.
   
  Ova prva je zapreka postojanju drugog braka kao i priznanju izvanbračne veze.
 22. Hvala
  Tonči je dobio reakciju od drot13 u Dosjelost nakon uzurpacije   
  Promjena u katastru se radi na temelju zemljišnog izvatka. Ako ste upisani kao vlasniku u zemljišnik jednostavno zatražite upis u katastar. To se nešto malo plaća, a ako ste to naslijedili iza majke i upisani ste u zemljišne knjige na osnovu pravomoćnog rješenja  nasljeđivanju, automatski se upisuje i u katastar i ništase ne plaća. Sestra će isto biti automatski upisana i nije joj potreban odvjetnik.
 23. Zbunjen
  Tonči je reagirao na Ruby_Danderfluff u Koji medjusobni ugovor napraviti?   
  Predlažem da suprug napiše oporuku da Vam ostavlja svoju polovicu zajedničke kuće.
 24. Sviđa mi se
  Tonči je dobio reakciju od Matrix u Ustupanje nasljedstva-posljedice   
  Ako ste ustupili, ustupili ste. To je onda samo njegovo a ugovor možete napraviti a hoće li sa poštivati vidjet će te.
 25. Hvala
  Tonči je reagirao na Janis77 u Ustupanje nasljedstva-posljedice   
  Hvala Tonči !
×
×
 • Napravi novi...